Ministerul Economiei - Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) - Direcţia Politici pentru Mediul de Afaceri (DPMA) a finalizat un proiect de peste 3 milioane lei, finanţat în majoritate din fonduri europene şi dedicat simplificării barierelor administrative asupra mediului de afaceri.
Proiectul, denumit "Identificarea/simplificarea barierelor administrative cu care se confruntă mediul de afaceri; elaborarea şi implementarea unor indicatori calitativi şi cantitativi de monitorizare", a fost implementat în perioada octombrie 2012 - aprilie 2014 şi este cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013. Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 3.069.941,32 lei, dintre care 2.609.450,12 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE, iar restul - cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.
Proiectul s-a materializat, printre altele, în: două sondaje de evaluare sociologică, la nivel naţional, a percepţiei mediului de afaceri privind cadrul administrativ şi de reglementare, aplicate pe un eşantion de minimum 500 de entităţi; două studii de evaluare a impactului barierelor administrative; o anchetă cu privire la cadrul de reglementare cu tangenţă asupra mediului de afaceri la nivel central şi local; un studiu de evaluare a percepţiilor instituţiilor administraţiei publice cu privire la barierele administrative cu care se confruntă mediul de afaceri din România; două vizite de schimb de experienţă (în Italia şi în Spania), precum şi un seminar internaţional cu tema "Reducerea barierelor administrative şi îmbunătăţirea gradului de reglementare".
Obiectivul general al proiectului a fost să îmbunătăţească activitatea şi performanţele DPMA, privind dezvoltarea unei culturi bazate pe monitorizarea şi evaluarea constantă a programelor şi acţiunilor în domeniul promovării mediului de afaceri.
Scopul proiectului a fost evaluarea barierelor administrative de natură legislativă cu care se confruntă mediul de afaceri şi elaborarea unui sistem durabil de indicatori pentru monitorizare şi evaluare ulterioară, incluzând consultări cu beneficiarii şi sondaje pe tema progresului reformei.
Grupul-ţintă al proiectului a fost format din personal din administraţia publică centrală, reprezentanţi ai DIMMMAT şi reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei publice centrale, membre ale Grupului de Lucru pentru elaborarea şi monitorizarea Planului de acţiuni referitor la îmbunătăţirea mediului de afaceri.
Studiul a presupus chestionarea reprezentanţilor ai peste 1 mie de întreprinderi din ţara noastră, care au răspuns la aproximativ 220 de întrebări.
Despina Pascal, expert în cadrul proiectului derulat de Ministerul Economiei, a declarat: "Al doilea tronson investigat a vizat procedurile administrative care creează gradul de disconfort cel mai ridicat. Conform răspunsurilor reprezentanţilor mediului de afaceri, pe primele locuri se situează procedurile de la administraţia fiscală, inspecţiile şi controalele, precum şi partea de licenţiere. Din analiza comparativă au reieşit şi aspecte pozitive, toate sondajele noastre fiind la nivelul percepţiei oamenilor de afaceri".
La rândul domniei sale, Emil Octavian Ionescu, director adjunct al Direcţiei de Politici pentru Mediul de Afaceri şi manager de proiect, a explicat: "Rezultatele au venit ca o confirmare şi nu au adus schimbări în ceea ce priveşte evaluările mediului de afaceri. Evaluările pentru luarea deciziilor în ceea ce priveşte politicile publice vor ţine cont de aceste rezultate. Am trecut deja la un plan concret de măsuri în perioada imediat următoare. Aceste rezultate sunt cu atât mai importante cu cât la nivelul Uniunii Europene barierele administrative ajung până la 1,4% din PIB-ul UE".