MINISTERUL ECONOMIEI:  Transgaz este în pragul finalizării documentaţiei de mediu a proiectului gazoductului BRUA

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 mai 2017

Ministerul Economiei a anunţat, ieri, că transportatorul naţional de gaze Transgaz este în pragul finalizării documentaţiei de mediu şi sociale pentru proiectul gazoductului Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta statele din regiune de vestul Europei.

Iulian Butnaru, manager la Unitatea de Management de Proiect (UMP) BRUA, spune că Transgaz cooperează cu Agenţia Naţională de Cadastru pentru clarificarea situaţiei terenurilor pe care le va traversa conducta.

"Colaborarea vizează înregistrarea cadastrală a deţinătorilor de terenuri, aşa încât toate persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii şi despăgubiri", explică Iulian Butnaru, într-un comunicat.

Transgaz se află acum în proceduri de achiziţie pentru materialele necesare construirii gazoductului şi estimează că lucrările vor începe în prima parte a lunii noiembrie din acest an, a mai spus managerul UMP BRUA.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a analizat ieri, la Ministerul Economiei, evoluţia proiectului gazoductul strategic. Acesta va avea 529 km pe teritoriul ţării noastre, va traversa 11 judeţe, 79 de localităţi şi circa 20.000 proprietăţi private.

Mihnea Crăciun, directorul adjunct BERD România, a spus că banca este gata să ofere în continuare consultanţă şi finanţare pentru proiectul strategic care va conecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Secretarul de stat în Ministerul Economiei Petre Nicolescu afirmă că proiectul se află în grafic.

"În limitele noastre de competenţă, încercăm să abordăm eventualele obstacole din calea BRUA, să le clarificăm şi să le eliminăm", spune reprezentantul Ministerului Economiei, citat de News.ro.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat la începutul acestei luni că a cerut producătorului de gaze Romgaz, controlat de stat, să construiască depozite de gaze pe traseul conductei BRUA.

În luna martie, Ministerul Energiei a emis autorizaţia de construire pentru gazoductul BRUA.

Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfăşura pe teritoriul a 11 judeţe din ţară, termenul de finalizare al Fazei I fiind, conform calendarului, anul 2019. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

Odată pus în funcţiune, BRUA va putea fi şi un debuşeu pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, "fapt ce ne va apropia şi mai mult de obiectivul de a fi un hub energetic şi pol de stabilitate în regiune", susţine ministrul.

Proiectul BRUA a apărut după eşecul Nabucco şi presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro.

Din cele aproximativ 680 de locuri de muncă generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forţa de muncă din România. Comisia Europeană a validat, pe 19 ianurie 2016, finanţarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul naţional de transport a gazelor naturale românesc pentru dezvoltarea conductei BRUA, faza 1.

Astfel, Transgaz dispune de o parte din finanţarea necesară pentru a realiza lucrările pe teritoriul României.

Prin această conductă ar urma să fie transportate spre Austria şi alte state vest-europene şi gazele extrase din Marea Neagră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb