Ministerul Energiei, nemulţumit de actualii membri în consiliile de supraveghere şi de administraţie

S.A.
Companii #Energie / 12 aprilie 2017

Ministerul Energiei, nemulţumit de actualii membri în consiliile de supraveghere şi de administraţie

Ministerul Energiei a anunţat miercuri că toate propunerile sale în consiliile de supraveghere şi de administraţie ale "Hidroelectrica", "Nuclearelectrica" (SNN) şi "Romgaz" (SNG) sunt provizorii, pentru o perioadă de patru luni, urmând să demareze procedurile de recrutare a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani, în condiţiile în care analiza performanţelor vechilor membri arată că prelungirea mandatelor acestora nu este o soluţie optimă pentru companii.

Ministerul Energiei vine astfel cu precizări în urma controversatelor iscate în jurul propunerilor pentru conducerea producătorilor de energie "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica".

Ziarul "BURSA" a scris, recent, că ministerul intenţionează să numească noi membri în consiliile de supraveghere şi de administraţie ale celor trei companii, însă doar cu mandate provizorii.

"Considerăm că un demers mult mai corect ar fi acela de analiză retrospectivă a performanţelor vechilor membrii din aceste structuri de conducere pentru a vedea în ce măsură prelungirea mandatelor acestora ar fi fost sau nu o soluţie optima pentru companii. Ministerul Energiei a făcut această analiză iar datele fundamentează neprelungirea mandatelor actualilor membri", se arată într-un comunicat emis miercuri de Ministerul Energiei şi citat de News.ro.

De asemenea, pentru ocuparea de poziţii în numele statului român în consiliile de supraveghere şi de administraţie ale companiilor "Hidroelectrica", "Nuclearelectrica" şi "Romgaz", toate propunerile Ministerului Energiei sunt provizorii, pentru o perioadă de patru luni, timp în care ministerul va pregăti şi va demara procedurile de recrutare pe baza OUG 109/2011 a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani.

"Totodată, înainte de a expune, rând pe rând, motivele care stau la baza propunerilor, vrem să subliniem că demersul de decredibilizare a persoanelor nominalizate, înainte ca acestea să îşi preia mandatul şi să îşi dovedească în indicatori de rezultat expertiza, poate induce percepţii total greşite publicului larg", arată comunicatul.

Conducerea Ministerului Energiei se arată nemulţumită şi de reprezentanţii statului în consiliul de supraveghere al "Hidroelectrica". Compania a investit doar 42% din suma avută la dispoziţie anul trecut.

Astfel, în ceea ce priveşte "Hidroelectrica", din datele furnizate de conducerea companiei, rezultă că bugetul alocat investiţiilor pentru anul 2016 a fost de 637,4 milioane de lei. Aceste fonduri ar fi trebuit direcţionate pe trei segmente: pentru investiţiile aflate în derulare, pentru investiţii noi şi pentru modernizări şi retehnologizări.

"Pentru investiţiile aflate în derulare compania a investit doar 42% din suma avută la dispoziţie anul trecut (345,4 milioane buget alocat/ 144,7 milioane de lei buget investit), în timp ce, pentru investiţiile noi, deciziile au condus la alocări de capital de doar 3% din bugetul pe 2016 (41,5 milioane lei buget alocat/ 1 milion de lei buget investit)", precizează comunicatul.

Cât priveşte modernizările şi retehnologizările companiei, planul pe 2016 prevedea investiţii totale de 250,4 milioane de lei, în timp ce la finalul anului trecut, bugetul consumat a fost de doar 32,4 milioane de lei, adică 13% rată de realizare investiţională.

"Ca atare, ţinând cont de aceste date, prelungirea mandatului acestor reprezentanţi ai statului în consiliul de supraveghere ar fi fost un act managerial de natură să întreţină o eficienţă scăzută şi un ritm de lucru în defavoarea companiei", adaugă oficialii Ministerului Energiei.

Aceştia amintesc totodată că procesul de recrutare demarat anul trecut a fost contestat de mai mulţi candidaţi, inclusiv de "Fondul Proprietatea" (FP), acţionar minoritar, subliniindu-se posibile conflicte de interese şi nereguli în derularea procedurii de selecţie a membrilor în consiliului de supraveghere al companiei.

"Ca atare, selecţia unor specialişti din lista furnizată de compania de recrutare nu poate fi posibilă în condiţiile suspiciunilor privind corectitudinea concursului în toate etapele sale. De aceea, în prezent corpul de control al ministrului verifică legalitatea procesului de selecţie iniţiat anul trecut pentru a stabili dacă procedura trebuie reluată", menţionează reprezentanţii ministerului.

Vă reamintim că, la începutul lunii aprilie, Greg Konieczny, CEO "Fondul Proprietatea", a declarat că menţinerea stării actuale de provizorat la "Hidroelectrica", prin numirea unui nou consiliu de supraveghere interimar pentru o perioadă de patru luni, riscă să întârzie şi să afecteze grav IPO-ul companiei.

Ministerul Energiei, care controlează 80% din "Hidroelectrica", vrea ca acţionarii să numească un Consiliu de Supraveghere (CS) provizoriu, pentru patru luni, în Adunarea generală din 19 aprilie, care era convocată ca să aleagă un CS pentru un mandat de patru ani, în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă 109/2011 privind guvernarea corporativă a companiilor de stat.

Mai mult, ministerul a transmis şase propuneri de candidaţi, pe listă fiind mai degrabă nume controversate decât specialişti din energie: Ioana Andreea Lambru, secretar general al Guvernului Grindeanu, Horia Marian Gâmbuţeanu, consilier la Secretariatul General al Guvernului, Andreea Negru-Ciobanu, purtător de cuvânt al ministrului Dezvoltării Sevil Shhaideh, Gheorghe Gabriel Gheorghe, fost vicepreşedinte al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, Dorin Liviu Nistoran, director general al "Televoice Group" SRL, Dan Laurenţiu Tudor, Director General Adjunct în cadrul "ELCEN" Bucureşti.

În urma acestor propuneri făcute de către Ministerul Energiei, Greg Konieczny a declarat: "Suntem dezamăgiţi că Ministerul Energiei a ales să propună un alt Consiliu interimar la Hidroelectrica. Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă din Legea 111/2016, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat. Considerăm că numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung, selectat în conformitate cu Legea 111/2016, nu va face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore pentru aceasta. Extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt. Menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul Hidroelectrica. Este foarte posibil ca această situaţie să aibă ca efect diminuarea valorii companiei la listare, scăderea încrederii investitorilor în oportunitatea de a investi în Hidroelectrica, şi, nu în ultimul rând, prejudicierea acţionarilor săi, statul român şi Fondul Proprietatea. Cetăţenii români /contribuabilii ar putea fi, la rândul lor, prejudiciaţi".

FP a mai susţinut că, dacă Ministerul Energiei nu este încă pregătit să numească un consiliu pe un mandat de patru ani, singura opţiune legală este prelungirea mandatului consiliului actual cu încă două luni, acesta fiind deja familiarizat cu operaţiunile "Hidroelectrica".

Greg Konieczny a reiterat faptul că lista de 84 de candidaţi care au participat la procesul de selecţie anterior poate furniza şase candidaţi profesionişti pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Supraveghere al "Hidroelectrica".

"Fondul Proprietatea", care are un pachet de 20% din "Hidroelectrica", dorea numirea unui Consiliu de Supraveghere, în baza legii 111/2016, privind managementul profesionist.

Cât priveşte situaţia "Nuclearelectrica", discuţiile mediatice s-au axat pe numele a două persoane propuse să ocupe poziţii în consiliul de aministraţie, respectiv Daniela Lulache şi Bogdan Stănescu.

Ministerul Energiei reiterează că aceste două propuneri nu îi aparţin, ci au fost făcute de un acţionar minoritar al "Nuclearelectrica".

FP a intrat într-un conflict cu actuala conducere a SNN, la finalul anului trecut, pe fondul discuţiilor legate de investiţiile în Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

De asemenea, la solicitarea Ministerului Energiei, corpul de control face verificări la "Nuclearelectrica" în contextual rezilierii contractului dintre SNN şi Compania Naţională a Uraniului, care ar fi vulnerabilizat ciclul nuclear integrat al ţării noastre.

"Şi în cazul Nuclearelectrica există, inclusiv la nivelul acţionarilor minoritari, nemulţumiri legate de performanţa economică din ultimii ani a companiei, ceea ce nu încurajează prelungirea mandatului actualilor reprezentanţi din consiliul de administraţie", mai arată comunicatul.

Şi în cazul "Romgaz" propunerile pentru consiliul de supraveghere sunt provizorii, tot pentru patru luni, arată instituţia.

"Un argument pentru schimbarea actualilor membri ai consiliului de supraveghere îl reprezintă atât investiţiile pe care le are în pregătire Romgaz, atât pe partea producerii de energie electrică pe bază de gaze naturale, cât şi pe partea de stocare a gazelor în perspectiva începerii exploatărilor în perimetrele din Marea Neagră", adaugă oficialii Ministerului Energiei.

Aceştia mai spun că performanţa persoanelor propuse de Ministerul Energiei poate fi evaluată după asumarea mandatului şi nu înainte ca acesta să înceapă.

"Totodată, menţionăm că Ministerul Energiei va evalua atent activitatea tuturor acestor persoane, chiar şi în condiţiile unor mandate provizorii, şi va lua deciziile care se impun în funcţie de activitatea pe care aceştia o vor derulaa", punctează ei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte trist ...reintoarcerea la Nastase

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb