Actualizare 14:40 Sindicat: Creşterea încasărilor la Sănătate constituie una din măsurile obligatorii pentru sistemul sanitar
Creşterea încasărilor la Sănătate, susţinută de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România, dublată de o mai bună administrare a acestor bani, este singura care poate asigura creşterea calităţii serviciilor medicale şi creşterea calităţii vieţii profesionale a salariaţilor, potrivit unui comunicat remis redacţiei .
"În condiţiile în care nivelul de colectare nu s-a îmbunătăţit semnificativ, creşterea contribuţiilor devine oportună. Cu alte cuvinte, una din căile de creştere a încasărilor la Sănătate o constituie creşterea contribuţiilor. În acest sens, apreciem poziţia domnului Secretar de stat Dorel Săndesc ca una corectă, venind în întâmpinarea solicitărilor noastre şi a nevoilor sistemului de Sănătate. Totodată, apreciem că nu este normal ca starea de sănătate a întregii naţiuni să fie asigurată doar pe seama contribuţiilor a circa cinci milioane de cetăţeni, acestea fiind insuficiente pentru a asigura necesarul de finanţare pentru buna funcţionare a sistemului sanitar", se arată în sursa citată.
"Considerăm regretabil că actualul Guvern nu ia în considerare posibilitatea creşterii încasărilor la Sănătate, inclusiv prin creşterea contribuţiilor, în condiţiile în care este recunoscut faptul că România are unul din cele mai scăzute nivele a contribuţiilor la Sănătate din Uniunea Europeană (având ca efect un nivel redus al serviciilor medicale acordate populaţiei) iar Sănătatea este parte a sistemului de protecţie socială. Cu alte cuvinte, considerăm anormal ca o guvernare socialistă să nu susţină această dimensiune esenţială a statului social, prin asigurarea finanţării necesare", au mai precizat reprezentanţii Federaţiei.
Aceştia apreciază ca oportună reluarea discuţiilor pe tema reformei finanţării sistemului de sănătate din punctul în care aceasta a rămas, "proiectul V. Cepoi" constituind cel mai bun punct de pornire.
--------
Secretarul de stat Dorel Săndesc a declarat astăzi că ar putea creşte contribuţiile la sănătate (CASS) la 14%. Ministrul de resort Nicolae Bănicioiu a infirmat ştirea şi ne-a declarat că CASS nu vor creşte nici în 2014 nici în anii viitori.
Potrivit domniei sale, a existat o discuţie pe acest subiect în anul 2010, cu care ministrul sănătăţii nu a fost de acord.
1. Obligatoriu
(mesaj trimis de cetatean în data de 28.07.2014, 16:45)
..ar fi reducerea furturilor la achizitiile publice, inclusiv la cele din sanatate si atunci vor fi bani suficienti. De ce aceeasi reactivi pentru analize se cumpara cu pina la de 4 ori mai scump de catre spitalele de stat decit clinicile private ? Daca raspundeti la aceasta intrebare veti avea raspunsul la intrebarea de ce nu sunt bani pentru sanatate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de vasile în data de 28.07.2014, 22:56)
O "degringolada" totala in acest GUVERN,total cu oameni incompetenti in frunte cu premierul PONTA
2. Astuparea gaurilor fata cu reactiunea din sistem
(mesaj trimis de Dyogene în data de 28.07.2014, 17:26)
La Casa de Sanatate trebuie urgent astupate gaurile. De la spaga medicilor si pana la achizitii cu multe cifre, acolo e adevarata buba a sistemului. Daca cresti contributia, nu faci decat sa maresti baza de furtisag, in acelasi timp omorand firmele mici si medii. Adevarata reforma in sistemul de sanatate nu cred ca ar conveni prea mult sindicatului medicilor si patronatului farmacistilor.