Ministrul Energiei dă asigurări că România are suficiente stocuri de gaze pentru această iarnă

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 ianuarie 2017

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat luni că poate fi asigurat necesarul de energie electrică şi de gaze naturale, pentru a depăşi vârful de consum din aceste zile friguroase, şi a dat asigurări că în depozitele subterane există suficiente rezerve de gaze pentru întreaga iarnă.

"Avem necesarul asigurat pentru a trece peste acest vârf. (...) Putem să asigurăm trecerea fără probleme a celor două sau trei zile friguroase şi să echilibrăm Sistemul Energetic Naţional (SEN)", a spus Petcu, în urma comandamentului întrunit la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), potrivit News.ro.

Ministrul a precizat că în prezent sunt înmagazinate în depozite 1,6-1,8 miliarde metri cubi gaze, iar capacitatea de extracţie este de 26 milioane metri cubi pe zi.

"Gazele din depozit ajung pentru toată iarna", a afirmat Petcu.

Potrivit datelor de pe site-ul Romgaz, la data de 8 ianuarie 2017, în depozite erau înmagazinate 1,5 miliarde metri cubi de gaze.

În prezent, 20% din consumul de gaze al ţării vine din import, spune Petcu. Astfel, dintr-un consum de peste 70 milioane metri cubi pe zi, 16 milioane mc sunt asigurate de importurile din Rusia.

"Pe gaze, se estimează de către cei de la Sistemul Energetic Naţional că vom ajunge la un consum de 72-74 de milioane metri cubi, consum istoric. Până acum nu s-a mai ajuns, maximul fiind de 71,2 (milioane mc)", a spus Petcu.

Luni dimineaţă, ministrul Energiei a participat la o şedinţă cu producătorii şi furnizorii de gaze şi cu transportatorul naţional de gaze Transgaz.

"Avem capacitatea necesară, aproape 26 milioane metri cubi din rezervele pe care le avem la ora actuală în România, 28 milioane metri cubi din producţie, din extracţia curentă zilnică şi avem 16 milioane pe care şi le-au asumat toţi furnizorii de gaze că le importă şi practic prin import asigură diferenţa necesară", a precizat Petcu.

De asemenea, pentru ca România să treacă cu bine peste perioada de vârf de consum de gaze, unii producători de electricitate sau energie termică pe bază de gaze vor trece pe păcură.

"S-a luat decizia ieri (duminică, n.r.), printr-o notificare a Transgazului către Dispeceratul Energetic Naţional, ca Elcen, CET Brazi şi CET Galaţi să treacă (...) de la gaze pe păcură. În cursul zilei de ieri şi noaptea s-a întâmplat acest lucru", a mai spus ministrul.

Marţi, la ora 12.00, este programat un nou comandament la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), când va fi analizat consumul record de energie.

Romgaz, prin Sucursala Ploieşti, operează şase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciureşti, Urziceni, Bălăceanca, Gherceşti, Sărmăşel şi Cetatea de Baltă.

Capacitatea activă totală în acest an este de 2,92 miliarde mc pe ciclu.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb