MINISTRUL ENERGIEI: "România riscă dezangajări de 500 milioane lei pentru proiecte europene în energie,din cauza întârzierilor"

Andrei Stan
Fonduri Europene #Energie / 28 noiembrie 2015

Victor Grigorescu

Victor Grigorescu

Grigorescu: "Vom promova în regim de urgenţă un Program de iarnă în domeniul energiei"

Actualizare 11:15 Ministrul: "Suntem conştienţi de situaţia dificilă în care se găseşte alimentarea cu agent termic a Capitalei"

Ministrul Energiei a făcut referire, pe pagina sa de Facebook, la situaţia aprovizionării cu apă caldă şi agent termic în Capitală şi a precizat că ministerul pe care îl conduce "depune toate eforturile ca să ne asigurăm că nu vor exista întreruperi în furnizarea agentului termic".

"Suntem conştienţi de situaţia dificilă în care se găseşte alimentarea cu agent termic a Capitalei. Vreau să aveţi siguranţa că vom depune toate eforturile ca să ne asigurăm că nu vor exista întreruperi în furnizarea agentului termic. Am avut discutii cu factorii implicaţi şi căutăm soluţia cea mai bună astfel încât cetăţenii să nu fie afectaţi de întreruperea căldurii în această iarnă", a scris Victor Grigorescu pe Facebook.

De asemenea, ministrul a precizat că aşteaptă o abordare "responsabilă" din partea conducerilor celor trei companii care se ocupă cu livrarea de căldură şi apă caldă în Bucureşti. "Salut aprobarea bugetului RADET de către Consiliul Local al Primăriei Municipiului Bucureşti şi aştept aceeaşi manifestare responsabilă din partea conducerilor ELCEN, Romgaz şi RADET. Vreau să amintesc tuturor factorilor responsabili că avem o datorie directă în a rezolva orice problemă care poate conduce la întreruperea furnizării agentului termic în Bucureşti", a mai afirmat ministrul Energiei în postarea sa.

(S.A.)

-----------

România riscă dezangajări de peste 500 de milioane de lei (112 milioane euro) la proiecte din sectorul energetic finanţate cu fonduri europene, în exerciţiul financiar 2007-2013, din cauză că acestea nu vor fi finalizate până la 31 decembrie 2015, potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, citat de Mediafax.

"Regret că şi noi ne aflăm astăzi între instituţiile care, din păcate, riscă să dezangajeze fonduri europene, vorbim de fonduri în valoare de peste 500 de milioane de lei. Motivul pentru care riscăm - am spus riscăm, pentru că vom depune toate eforturile ca să ne limităm acest risc - dar riscul provine din faptul că proiectele finanţate riscă să nu poată fi puse în funcţiune până la 31 decembrie 2015. Sunt convins că o evaluare mai din timp a acestei situaţii ar fi permis poate identificarea unor măsuri mai potrivite şi să creştem gradul (de absorbţie, n.r.) cu certitudine. 500 de milioane de lei este o sumă apreciabilă", a declarat vineri Grigorescu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că a discutat pe această temă şi cu ministrul Fondurilor Europene.

"Din nefericire, aceşti bani sunt destinaţi, în mare parte, autorităţilor publice locale. Este cu atât mai îngrijorător şi trist", a spus Grigorescu.

Premierul Dacian Cioloş a declarat în faţa Parlamentului, la acordarea votului de învestitură, că România înregistrează mari restanţe în atragerea de fonduri europene din perioada precedentă, exerciţiul financiar 2007-2013, cu o restanţă de 30% din totalul fondurilor, iar actualul Guvern nu va putea face minuni pentru a evita "o dezangajare totală".

Ministrul Energiei a mai declarat vineri că va elabora în regim de urgenţă şi supune aprobării Guvernului un Program de iarnă, document care ar fi trebuit să fie promovat la începutul toamnei şi să prevadă măsuri pentru aprovizionarea fără întreruperi cu energie la nivel naţional.

"Ministerul Energiei gestionează un comandament de iarnă cu societăţile din coordonare sau din subordine, cu alţi operatori implicaţi în gestiunea reţelelor de distribuţie energie electrică, de gaz, cu societăţile din sistemul hidroenergetic, pentru a ne asigura că putem face faţă cu succes următoarelor luni. Regret că acest comandament l-am convocat eu pentru prima dată în acest sezon, la început de 1 decembrie. Ar fi fost probabil util ca acest comandament să fie convocat la începutul lunii octombrie. La acest moment nu avem un program de iarnă aprobat. Asta înseamnă un program care să identifice parametrii în care societăţile din domeniu trebuie să funcţioneze în această perioadă pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie a României. Ar fi fost util ca acest program să fi fost aprobat încă de la începutul toamnei", a declarat Grigorescu.

În ceea ce priveşte problemele dintre ELCEN, RADET şi Romgaz, Grigorescu a precizat că se va întâlni în perioada următoare cu toţi factorii implicaţi în alimentarea cu agent termic a Bucureştiului pentru a discuta despre măsuri concrete.

"Facem tot ceea ce depinde de Ministerul Energiei pentru ca în Bucureşti să existe căldură şi apă caldă. M-am întâlnit săptămâna trecută cu toţi factorii implicaţi în alimentarea cu agent termic a oraşului, cu colegii de la ELCEN, cu colegii de la RADET, cu colegii de la Romgaz şi cu cei de la Primăria Municipiului Bucureşti. Este o situaţie dificilă, am identificat o serie de soluţii, s-au făcut nişte paşi, rămâne ca şi în perioadă următoare să facem progrese pentru a ne asigura că alimentarea cu agent termic se face în siguranţă şi în condiţii de continuitate", a arătat ministrul.

Oficialul a mai spus că discuţiile pe această temă vor continua.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cine se face responsabil de acele dezangajari de 500 mil.lei...???Concret si la subiect... transparent asa cum sa promis ca vor fi aratate cauzele. Intrebarea este chiar sub nici o forma nu puteau fi angajate si terminate aceste proiecte??/ sunt chiar motive obiective ?? sau o delasare a unor responsabili. Va rugam sa analizati d-le Make...si "tinetiva" de d-nul Ministru si publicati toate aceste proiecte si beneficiarii lor...etc

    1. Chiar ca este o prostie mare sa pierzi tu 500 mil.lei...care vin pe gratis.. Daca se faceau aceste proiecte...se mai castiga ceva pt. tara asta...eficienta,locuri de munca ..productivitate etc.

      D-le MAKE ... asteptam dezvaluiri sa cunoastem si noi amanunte...

    DE PESTE CINCI ANI FAC PERIPLU PE LA TOATE POSTURILE DE TV CA SA CONSTAT ACUM CA DE INCALZIREA CAPITALEI SE OCUPA TOTI MAI PUTTIN CEL RESPONSABIL .. ADICA MINSTERUL ADMINISTRATIEI PUBLICE PENTRU CARE AM COMPUS IN BIROUL LUI POGEA HG 246/2006 CRED CA DANCU HABAR NU ARE CA LA EL E SOLUTIA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb