Ministrul Energiei: "Stocurile de gaze naturale, mai mari cu un miliard de metri cubi faţă de obligaţia legală"

Companii #Energie / 25 octombrie 2014

Ministrul Energiei: "Stocurile de gaze naturale, mai mari cu un miliard de metri cubi faţă de obligaţia legală"

Băsescu: "Evaluarea CE că există riscuri pentru România dacă Rusia reduce exporturile de gaze, greşită"

România are constituite stocuri de gaz natural într-un volum de 2,8 miliarde de metri cubi, cu un miliard de metri cubi mai mult faţă de obligaţiile legale prevăzute pentru perioada de iarnă, a declarat vineri, la Deva, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Potrivit acestuia, este important ca ţara noastră să fie pregătită, din punct de vedere energetic, pentru parcurgerea cu succes a sezonului rece, ministrul Energiei explicând că populaţia, în primul rând, nu trebuie să aibă de suferit pe timpul iernii.

"Trebuie să avem şi rezerve de cărbune şi rezerve de păcură, trebuie să fie umplute şi lacurile de acumulare la un anumit nivel, trebuie să avem şi rezerve de gaz, cât putem de mult. Am constituit la gaz, de exemplu, (rezerve - n.r.) cu un miliard de metri cubi mai mult decât este obligaţia legală de 1,8 miliarde de metri cubi. Deci, avem în momentul de faţă la gaze naturale constituite stocuri de 2,8 miliarde (metri cubi - n.r.), pentru că este foarte important să fim pregătiţi să trecem această iarnă cu succes. Succes pentru mine înseamnă că populaţia, în primul rând, nu va fi afectată, având în vedere semnalele care vin din estul României", a spus ministrul delegat pentru Energie.

Ministrul Răzvan Nicolaescu s-a aflat vineri în judeţul Hunedoara, unde a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara, convocată de sindicatele de la Complexul Energetic Hunedoara. Ministrul a mai făcut o vizită la o mină din Valea Jiului şi s-a întâlnit cu administraţia şi sindicatele CEH la sediul acestora din Petroşani.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că a considerat greşită evaluarea Comisiei Europene că există riscuri pentru România dacă Rusia reduce exporturile de gaze.

"Au primit date greşite din ţară, au făcut o analiză greşită. România nu are o problemă de asigurare a resursei energetice. Avem resursă pe care ne-o asigurăm şi avem flexibilitate în asigurarea combustibilului pentru termocentrale. Avem multe termocentrale pe gaze care pot fi trecute imediat pe păcură sau pe cărbune. România nu are o problemă de aprovizionare", a declarat Traian Băsescu, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles.

El a precizat că probleme au ţările care nu sunt interconectate la sistemul european, Portugalia, Spania, ţările baltice, care au posibilităţi foarte mici de transfer energetic.

Şeful statului a explicat că pentru aceste ţări este prioritară conectarea la sistemul european, în timp ce pentru România "rămâne o prioritate interconectarea pe gaze dar nu privind neapărat către situaţia în care ar trebui să primim gaze din import, ci către situaţia în care ar trebui să furnizăm gaze".

"Anul trecut s-a descoperit un mare zăcământ de gaze în Marea Neagră, în perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zăcământ tot în Marea Neagră de către Exxon. În condiţiile în care obiectivul nostru este asigurarea sută la sută a resurselor de gaze necesare economiei româneşti şi Republicii Moldova, ce priorităţi urmează să gândim, în funcţie şi de descoperirile viitoare din Marea Neagră dar şi tereste, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singură condiţie, pe care am subliniat-o şi în discuţiile cu domnul Rois (preşedintele OMV - n.r.), de acum două săptămâni, şi în discuţiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare săptămâna trecută: niciun un gram, niciun metru cub de gaz româneasc nu va tranzita South Stream-ul proiectat şi care ar trebui să meargă prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze româneşti către export se va face prin Transgaz", a subliniat Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb