MINISTRUL ENERGIEI: "Stocurile de gaze ne ajung pentru această iarnă"

ANDREI STAN
Companii #Energie / 20 noiembrie 2017

"Stocurile de gaze ne ajung pentru această iarnă"

Stocurile de gaze naturale şi de combustibili înmagazinate, precum şi cele de energie electrică, vor fi suficiente pentru această iarnă, a dat astăzi asigurări ministrul Energiei, care a subliniat că sistemul energetic a fost sever neglijat în ultimii ani la capitolul investiţii.

În cadrul celei de-a XXIX-a ediţii a conferinţelor "Focus Energetic", oficialul a declarat: "Cred că este important şi oportun ca acum, în pragul iernii populaţia să ştie cum ne-am pregătit pentru sezonul rece. Chiar după această dezbatere, am convocat la DEN Comandamentul de iarnă pentru a face o ultimă trecere în revistă a tuturor pregătirilor la nivel tehnic .Vreau de la început să transmit un mesaj clar pentru toată lumea: anul acesta pregătirile de iarnă au început mult mai devreme decât în 2016 şi au fost gândite şi mult mai adaptat condiţiilor de iarnă din România! Am luat în calcul în elaborarea Programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică. De aceea, prin acest Program am majorat cantităţile ce trebuie stocate (apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune). În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble! De exemplu, deşi consumul de gaz din România a scăzut, pentru că au dispărut unii mari consumatori, anul acesta am înmagazinat cu 1,6% mai mult. Se tot pune problema dacă ne ajung aceste gaze! Răspunsul este simplu: Da, ne ajung!".

Afirmaţiile ministrului au venit în contextul în care, în spaţiul public, au apărut o serie de informaţii potrivit cărora, la iarnă, ţara noastră va trebui să importe gaze.

"Totuşi, România importă de zeci de ani gaze naturale, în mod special iarna, în vârfuri de consum", a arătat Toma Petcu, care a punctat că România este ţara cu cea mai scăzută dependenţă de importuri din regiune şi îşi poate asigura singură aproape întreg consumul.

Ministrul Energiei a explicat: "Tehnic vorbind, astăzi, România nu poate extrage din zăcăminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi. Într-o zi normală de iarnă, în România se consumă aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi (din producţia curentă şi din înmagazinare) sunt mai mult decât suficiente! Desigur, sunt şi perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 de grade, mai multe zile consecutive. În astfel de situaţii consumurile cresc şi pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutăm de importuri. Iar furnizorii interni au anunţat că, pentru iarna aceasta, au încheiat deja contracte cu exportatorii".

În privinţa energiei electrice, oficialul a susţinut că ţara noastră are stocuri de resurse (apă, cărbune, uraniu, gaze, păcură) de asemenea mai mari decât iarna trecută.

"Spre exemplu, rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari faţă de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarnă", a menţionat ministrul.

Toma Petcu a precizat că stocurile de cărbune au fost gândite complet diferit după experienţa anului trecut. El a afirmat: "Am cerut stocuri duble în centrale, astfel că la Complexul Energetic Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone în depozitele termocentralelor, 312.200 tone în depozitele Direcţiei Miniere şi încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate. Vrem să evităm problemele de anul trecut când transportul cărbunelui din carieră în centrale a durat şi 13 ore pe o distanţă de doar 60 de kilometri".

În plus faţă de toate aceste pregătiri, a susţinut oficialul, ţara noastră are convenţii cu statele vecine pentru ajutor în situaţii de urgenţă. O astfel de Convenţie a fost deja încheiată cu Bulgaria, în prezent fiind în negociere şi contracte similare cu Ungaria şi Serbia, a spus Toma Petcu, adăugând: "Este, dacă vreţi, o măsură în plus de precauţie, cu toate că, de la începutul anului, România a fost exportator net de energie".

Ministrul de resort a subliniat că sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investiţii şi mentenanţă. Potrivit lui Toma Petcu, sistemul energetic "nu va putea funcţiona la nesfârşit fără să investim". "Iar acesta este focusul mandatului meu de ministru", a susţinut domnia sa.

Oficialul a arătat că o serie de investiţii au fost deja făcute (grupul 7 de la Işalniţa), iar altele au fost deblocate (grupul 5 de la Rovinari, hidrocentrala Răstoliţa). Una dintre cele mai importante este, în opinia ministrului, cea demarată de "Romgaz" la Iernut, singurul proiect de producere a energiei electrice din ultimii zece ani derulat de o companie de stat.

Toma Petcu a conchis: "Această investiţie este cu atât mai importantă cu cât în zona de nord a ţării există doar 20% din capacităţile de producţie din România, în timp ce acolo se consumă 60% din energia la nive naţional. Investiţiile vor fi, de acum încolo, punctul central al politicilor de business ale fiecărei companii aflate în coordonarea Ministerului Energiei".

Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna 2017-2018 este, la ora actuală, cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condiţiile în care consumul de gaze din ţara noastră a crescut cu 7-8% în ultimul an, a declarat recent Ion Sterian, directorul general al "Transgaz", în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă a activităţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), precizând că, la iarnă, va fi necesar să importăm de la "Gazprom" o cantitate de gaze mai mare cu aproximativ 30% decât anul trecut, ca să nu întrerupem consumatorii.

Ion Sterian a susţinut că, în sezonul rece anterior, adică din octombrie 2016 până în martie 2017, ţara noastră a importat 1,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. "Anul acesta estimăm pentru aceste şase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantităţile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru înmagazinare a fost sarcina ANRE", a mai spus Ion Sterian.

Domnia sa a avertizat faptul că, în aceste condiţii, dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze ca să acopere livrările către clienţi, aceştia vor fi deconectaţi de la sistemul naţional de gaze: "Cine nu se încadrează în nominalizări va fi restricţionat, dacă va consuma mai mult decât nominalizează. Dacă toţi consumă din zestrea, din line pack-ul conductei, fără să vină cu cantităţi de gaze care să fie injectate în SNT, pică sistemul naţional de gaze. Gândiţi-vă ce consecinţe ar putea fi pentru sistemul naţional energetic".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb