MINISTRUL ENERGIEI, TOMA PETCU: "Majorarea preţului energiei electrice a fost nejustificată"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 noiembrie 2017

"Majorarea preţului energiei electrice a fost nejustificată"

"În zona de gaze naturale, liberalizarea pieţei trebuie să fie foarte bine reglementată de către ANRE, după care se poate stabili dacă va fi necesară o ajustare de preţ"

"Sistemul energetic a fost neglijat sever, în ultimii ani"

"Ne dorim ca ţara noastră să se poată dezvolta, prin investiţii, şi pe partea de stocare a energiei verzi"

Majorările preţului energiei electrice au fost nejustificate, iar Ministerul Energiei speră măcar la o stagnare sau chiar la o scădere a preţului energiei electrice şi gazelor naturale, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Toma Petcu, ministrul Energiei.

Domnia sa a afirmat: "Suntem foarte atenţi în zona de gaze naturale, pentru că vorbim, în acest moment, de o liberalizare a pieţei, care ar fi trebuit să fie reglementată de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), printr-o legislaţie secundară, dar acest lucru nu s-a întâmplat, deocamdată. Cei de la conducerea ANRE vor să elaboreze această legislaţie pentru a putea să reglementeze foarte bine aceste tranzacţii care se fac pe piaţă între producători şi distribuitori. Suntem convinşi că, prin această reglementare, se poate stabili dacă evoluţia de preţ necesită şi justifică o altă ajustare a preţului gazelor naturale. Din discuţiile pe care le-am avut cu cei din conducerea ANRE, autoritatea de reglementare nu sesizează că ar fi cazul să analizeze acest lucru, însă există unele condiţii şi vom vedea cum vor progresa acestea în următoarea perioadă".

Toma Petcu pare să piardă din vedere că liberalizarea înseamnă tocmai o deregelementare.

Ministrul Energiei a subliniat că orice modificare de preţ trebuie să fie puternic justificată, atrăgând atenţia asupra faptului că ultima majorare a preţului energiei electrice nu a fost justificată şi că puteau fi luate măsuri pentru a nu se ajunge la această situaţie.

"Acelaşi lucru spunem şi acum, în cazul gazelor naturale. Suntem convinşi că se poate realiza (n.r. să nu se majoreze preţul gazelor). Prin tranzacţiile care vor fi realizate în T1 2018, noi sperăm la cel puţin o stagnare a preţului, dacă nu o diminuare pentru că sunt resurse suficiente, la energie electrică, iar în zona de gaze naturale această liberalizare trebuie să fie foarte bine reglementată de către ANRE, după care se poate face o analiză pentru a stabili dacă va fi necesară o ajustare de preţ".

Cred că ne vom putea asigura consumul în această iarnă, şi mai cred că vom avea şi preţuri bune la energie, a mai adăugat domnul Petcu.

Toma Petcu: "Cantităţile de care dispun stocurile de combustibili sunt mai mari decât necesarul estimat"

Pregătirile pentru perioada de iarnă, în sistemul energetic, au început mai devreme anul acesta decât în 2016, iar cantităţile de care dispun stocurile de combustibili sunt mai mari decât necesarul estimat, a mai spus, ieri, Toma Petcu.

Domnia sa a precizat că la elaborarea Programului pentru iarnă au fost luate în calcul şi scenarii pesimiste, precum vreme rea şi creşteri ale consumului, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică, adăugând: "Anul acesta ne-am mobilizat mult mai bine decât anul trecut. De asemenea, prin acest Program, am majorat cantităţile ce trebuie stocate (apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune). În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble. Cantitatea de gaze pe care o avem înmagazinată, va fi suficientă pentru această iarnă".

În ceea ce priveşte energia electrică, situaţia este, de asemenea, bună, a mai afirmat domnia sa, deoarece stocul înmagazinat este dublu faţă de anul trecut, cu menţiunea că cea mai mare parte din producţia energiei electrice este pe bază de cărbune, şi nu provine din hidrocentrale.

Pentru necesarul de energie electrică, avem stocuri de resurse de asemenea mai mari (apă, cărbune, uraniu, gaze, păcură) decât iarna trecută, iar rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari faţă de nivelul stabilit prin Programul de iarnă, a mai menţionat domnia sa, adăugând: "Stocurile de cărbune au fost gândite complet diferit după experienţa anului trecut. Am cerut stocuri duble în centrale, astfel că la CE Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone în depozitele termocentralelor, 312.200 tone în depozitele Direcţiei Miniere şi încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate.

Vrem să evităm problemele de anul trecut, când transportul cărbunelui din carieră în centrale a durat şi 13 ore pe o distanţă de doar 60 de km".

Ministrul Energiei a subliniat faptul că ţara noastră are cea mai mică dependenţă energetică de importuri din regiune, menţionând că România importă cantităţi mici, pentru că îşi poate asigura, singură, aproape tot necesarul, iar pe perioada de vară exportă.

Conform declaraţiilor ministrului Energiei, tehnic vorbind, astăzi, ţara noastră nu poate extrage din zăcăminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi.

Potrivit domnului Petcu, într-o zi de iarnă, la noi în ţară, se consumă, în mod normal, 50 de milioane de metri cubi, iar în zilele foarte friguroase, consecutive, consumul poate ajunge şi la 75 de milioane de metri cubi, zilnic. Abia atunci putem discuta de importuri, producţia naţională fiind de 56 de milioane de metri cubi pe zi.

Toma Petcu a mai spus: "Subliniez, încă o dată, că sistemul energetic a fost neglijat sever, în ceea ce priveşte investiţiile şi mentenanţa, iar noi trebuie să fim conştienţi de faptul că el nu va putea să funcţioneze la nesfârşit fără să se şi investească. Acesta este focus-ul mandatului meu de ministru".

Domnia sa a mai explicat: "La nivel naţional, 60% din energie este necesară în zona de nord a ţării, iar acolo sunt doar 20% din capacităţile de producţie din ţară. Este nevoie de investiţii în acea regiune. Începând de acum, investiţiile vor fi punctul central al politicilor de business ale fiecărei companii aflate în coordonarea Ministerului Energiei".

"Îmi doresc ca strategia energetică a ţării noastre să devină lege, şi să nu rămână doar la nivel de ordonanţă de Guvern, însă în acest sens ea trebuie să sufere unele modificări şi să fie realizat un studiu de mediu, a mai precizat ministrul Energiei", a mai spus ministrul, adăugând: "Dorim modificarea Legii 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, pentru ca această strategie să fie adoptată la nivel de lege şi să nu rămână doar la nivel de Hotărâre de Guvern".

Ţara noastră va încheia anul curent ca exportator net de energie, a mai afirmat Toma Petcu în încheierea discursului său.

Toma Petcu: "Capacităţile de stocare pot fi una dintre cheile viitorului"

Ţara noastră are nevoie de noi reţele de producţie a energiilor regenerabile, a mai afirmat ministrul Energiei, ieri, precizând, însă, că acestea trebuie făcute în paralel cu realizarea capacităţilor de stocare.

"Este foarte important să sprijinim capacităţile de stocare, pentru a încuraja relansarea investiţiilor. Consider că, pe lângă altele, capacităţile de stocare pot fi una dintre cheile viitorului", a mai adăugat Toma Petcu.

"În momentul de faţă, ţara noastră nu are capacităţi de stocare, dar noi ne dorim ca, prin investiţii, şi ţara noastră să se poată dezvolta pe partea de stocare a energiei verzi, care are excedent în anumite intervale orare şi zilnice şi pe care să o putem pune în piaţă atunci când este nevoie de ea", a mai declarat domnia sa.

Potrivit afirmaţiilor ministrului Energiei, deşi se doreşte un astfel de sistem, deocamdată nu au fost calculate costurile acestuia.

Conform domnului Petcu, există convenţii încheiate între ţara noastră şi state vecine, pentru ajutor în cazul unor situaţii de urgenţă, iar în prezent se negociază contracte de colaborare cu Ungaria şi Serbia.

Totodată, potrivit domniei sale, un astfel de acord a fost deja încheiat cu Bulgaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb