MINISTRUL ENERGIEI VICTOR GRIGORESCU ROSTEŞTE ÎNTREBAREA CARE DOARE "Bursa de Valori Bucureşti sau Bursa Companiilor de Stat"?

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 ianuarie 2016

"Bursa de Valori Bucureşti sau Bursa Companiilor de Stat"?

Grigorescu: "Nu numai statul trebuie să contribuie la dezvoltarea pieţei de capital"

Ministerul Energiei pregăteşte de listare Hidroelectrica şi CE Oltenia, FP speră la Aeroporturi Bucureşti, Salrom, Porturi Constanţa şi Poşta Română

Statul a fost un mare susţinător al pieţei de capital, însă la dezvoltarea bursei trebuie să contribuie şi sectorul privat, consideră Ministrul Energiei Victor Grigorescu.

Potrivit domniei sale, statul a listat multe companii, din mai multe motive. În opinia domnului Grigorescu, listarea nu este un scop în sine, ci este un instrument pentru a creşte performanţa, pentru a finanţa dezvoltarea companiilor.

Ministrul Energiei a precizat: "Statul contribuie la o economie vibrantă, la trecerea pieţei de capital din zona de frontieră la zona emergentă. Dar, în istorie, sunt companii care s-au privatizat şi care s-au delistat, din varii motive. Întreb şi eu , există şi o contribuţie a sectorului privat? (n.r. la dezvoltarea Bursei)

Spunea un coleg de panel (n.r. Mişu Negriţoiu la conferinţa organizată, ieri, de Fondul Proprietatea) că nu există blue-chipsuri în sectorul privat. Eu nu ştiu să răspund la întrebarea asta. Dar este clar că nu numai statul trebuie să contribuie la acest efort al dezvoltării pieţei de capital.

Altfel, putem să vorbim nu de Bursa de Valori Bucureşti, ci de Bursa Companiilor de Stat.

Cred că este o întrebare corectă asupra căreia trebuie să reflectăm. Haideţi să facem cu toţii acest efort".

Conform ministrului energiei, Ministerul are în pregătire două listări: Hidroelectrica şi CE Oltenia. Domnia sa nu a dorit să se pronunţe privind un calendar pentru cele două oferte.

"În ultimii ani, Hidroelectrica a fost mai mult în insolvenţă decât în proces de pregătire pentru listare", a spus Victor Grigorescu, adăugând: "Până la un proces de IPO, sunt multe lucruri de făcut. Odată ce Hidroelectrica va ieşi de sub administrarea instanţei, este un lucru firesc să treacă prin procesul numirii unui management profesionist.

Întrebat dacă prospectul listării Hidroelectrica va conţine şi indicaţii privind destinaţia banilor atraşi, aşa cum a fost la Electrica, ministrul de resort a spus: "Este o problemă de principiu şi cred că Electrica este un bun exemplu. Electrica are un plan clar, există un plan de investiţii agreat cu reglementatorul, până la sfârşitul lui 2018, cu o sumă, care cred că excede disponibilităţile colectate la momentul listării. Se ştie ce trebuie făcut şi când trebuie făcut.

Este clar că orice companie care doreşte să facă o majorare de capital trebuie să prezinte un plan coerent care să convingă investitorii. Ceea ce scrie în prospectul de listare de la Electrica se pare că a convins investitorii".

"Hidroelectrica" va ieşi din insolvenţă la termen, până în 20 iunie 2016, în ciuda problemelor pe care le ridică băieţii deştepţi în procesele cu această companie, ne-a declarat, recent, domnul avocat doctor Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit lui Greg Konieczny, managerul FP, listarea CE Oltenia "nu se va întâmpla curând". Domnia sa a spus că, în cazul CE Oltenia, trebuie parcurse două etape înainte de reluarea procesului de listare, respectiv numirea unei conduceri în conformitate cu normele de guvernaţă corporativă, şi restructurarea companiei. Procesul va dura, probabil, o perioadă mai lungă, a spus el.

Conform domnului Konieczny, pe bursă sunt aşteptate şi companiile de stat Aeroporturi Bucureşti, Salrom, Porturi Constanţa şi Poşta Română. În timp ce pentru Hidroelectrica şi CE Oltenia listarea a fost aprobată de stat (dar suspendată în cazul CE Oltenia), pentru Aeroporturi Bucureşti, Salrom, Porturi Constanţa şi Poşta Română nu a fost luată încă o decizie.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Am crezut ca doar eu vad ca le Bvb sunt aproape doar companii de stat. O putem numii Bursa companiilor de Stat si propun sa facem fonful Romaniei pe modelul Norvegiei 50% comp detinuta de stat restul privat.Desfiintam Bvb si mergem la Budapesta cu fondul.

    Este ciudat cum FMI cere privatizare dupa privatizare. Cu 400 centrale nucleare una e la noi construita pe vremea comunismului,ei o vreau privatizata hidroelectrica la fel. 

    CU PIB MAI MARE fata de 89 nu am au construit nimic in 26 de ani dar avem datoria tarii care tinde spre 100%.

    Mall s-a construit dar pe banii privati. 

    Au trecut 26 ani care au distrus ca un taifun tot ce a insemnat industrie in tara asta de parca am dorit autodistrugerea facuta de pioni din interiorul tarii patriotiI!!!! hoti frate la insistentele celor din exterior . De ce va mirati ca se intinde coarda pina la capat trebuie distrus dupa ei potopul rusine nu va pot numi specialisti nu va pot considera priceputi , decit demolatori . Pacat de tinerii morti sigur nu si-ar fi dorit asemenea situatie cind au stat in naivitatea lor in fata gloantelor, a bitelor . Rusine.

    1. pai FP nu e de stat, SNP nu e de stat, TLV,BRD nu sunt de stat EBS la fel, nu prea sunt de stat DAR rolul bursei de a finanta economiea nu este atins in Romania datorita faptului ca extrem de multe mari companii nu sunt cotate

    marile privatizari sunt niste emitenti care au doldora de cash, nu fac nimic cu el 2 ani(el are 600 mil euro, plm...snn tocmai a facut depozite de 9 mil euro pe dobanda 1%) si noi vorbim sa vina firme private...a venit adeplastul si a plecat cum a venit...

    Cu cateva exceptii, tot ce s-a privatizat in tara asta a mers bine. Asa ca lasati-o mai moale cu statul. De ce nu domina Tarom zborurile interne cu oferte low-cost? De ce e petrochimia la pamant, un domeniu care in alte tari bubuie? De ce nu se fac investitii in infrastructura de transport electricitate, gaze? De ce nu cauta Romgaz noi campuri de extractie? Multe de ce-uri...

    1. De ce dupa 2008 bancile au fost nationalizate sau au primit ajutor de stat?

      Concluzia este ca statul e mai bun administrator?

      Unu: vorbeam de statul roman. Doi: bancile sunt stat in stat, in orice stat.

      GM, PEUGEOT auto

      Automobile Dacia SA de ce s-a delistat de la BVB ?

    Profesionistul de acuma,dela Hidroelectrica, este mai bun decat toti prfesionisti excroci dela Hidroelectrica sau alte societati de stat capusate si distruse de oameni politici si acoliti lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb