Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a susţinut, luni, că nu este necesară modificarea legii dării în plată, astfel încât să fie eliminată impozitarea trans-ferului de proprietate.
"Avem o lege, darea în plată, dezbătută în Parlament timp de peste un an. Legea a ieşit din Parlament cu aceste prevederi foarte clare. Este o lege stabilită în Parlament şi nu vedem de ce să venim acum să o modificăm. În acest moment nu am înţeles raţiunea pentru care darea în plată are loc în condiţiile codului fiscal actual", a spus Dragu, prezentă luni la conferinţa de lansare a raportului pentru 2015 al Consiliului Concurenţei, potrivit Agerpres.
Miercurea trecută, Anca Dragu, a declarat, la Palatul Victoria, că pentru o eventuală eliminare a impozitului pentru transferul de proprietate în cazul dării în plată este necesară modificarea Codului fiscal printr-o Ordonanţă de Urgenţă, adăugând că trebuie analizat în ce măsură acest lucru este fezabil.
Anca Dragu a spus că a avut marţi o discuţie cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, care a solicitat Ministrului Finanţelor Publice să elimine din Codul fiscal impozitul pentru transferul de proprietate în cazul legii dării în plată.
"Am avut ieri, într-adevăr, o discuţie cu Asociaţia, am primit multe e-mailuri, multe solicitări în acest sens (...) După mai bine de un an de dezbatere în Parlament această lege, legea dării în plată, a fost votată fără a avea o prevedere explicită cu privire la taxarea acestei tranzacţii. Ca atare, se aplică legislaţia în vigoare şi anume Codul fiscal care prevede o taxă de 2-3% pentru fiecare tranzacţie. Vom analiza propunerea înaintată de către Asociaţie (...) Este vorba de modificarea Codului fiscal. Este o lege organică, modificarea s-ar putea face printr-o Ordonanţă de Urgenţă şi trebuie să analizăm în ce măsură acest lucru este fezabil", a precizat ministrul Finanţelor Publice, întrebată în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că Executivul va analiza acest lucru "cu celeritatea posibilă". "Legea asta a stat în dezbateri publice un an de zile, acest aspect n-a fost luat în considerare până acum. Sigur că o să analizeze şi Guvernul cu celeritatea posibilă toate aceste dis-cuţii, dar vă reamintesc contextul şi moştenirea pe care o avem în legătură cu această dezbatere", a subliniat Dan Suciu.
Pe de altă parte, întrebată dacă MFP a finalizat corespondenţa cu notarii privind impozitul pentru darea în plată, Anca Dragu a răspuns: "Am avut această comunicare cu notarii, într-adevăr. Se aplică la valoarea soldului creditului, aşa cum este înţelegerea conform Codului fiscal".
1. Corect, e transmitere de proprietate.
(mesaj trimis de Dobre în data de 24.05.2016, 09:11)
Ar fi fost culmea.
Dupa ce ca platim iresponsabilitatea unora care s-au intins mai mult decat puteau, cu efecte pe banci, creditare, constructii, materiale, somaj;- acum smecherii cu CHF din 2008, invatati interesat de avocati si politicieni, sa nu plateasca nici taxele catre stat, adica taxe pentru sanatate, invatamant, armata,...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2016, 12:09)
un an s-au chinuit cu legea asta; in forma ei originala era o porcarie inimaginabila; acum mai are defecte si s-ar putea corecta cand va fi timp