Compensarea în proporţie de 90% a medicamentelor, de care beneficiază de curînd aproape toţi pensionarii din România, este la preţul de referinţă al produsului, şi nu la preţul de raft din farmacii, a precizat ministrul Sănătăţii, Ovidiu Brînzan, citat de Rompres.
Precizările ministrului Brînzan vin în urma numeroaselor confuzii - sesizate în presă şi la linia telefonică gratuită deschisă luni la MS - legate de noul tip de reţete pentru pensionarii cu venituri de pînă la 6 milioane de lei, măsură intrată în vigoare din data de 15 august.
Compensarea preţului la medicamente se face în funcţie de un preţ de referinţă al produsului, aprobat de minister şi ales, de regulă, cel mai ieftin existent pe piaţă. Diferenţa de 10% pe care trebuie să o suporte pensionarii poate fi mai mare sau mai mică, în funcţie de varianta de medicament pe care o recomandă medicii de familie.
Ministrul Sănătăţii consideră că medicii prescriptori au datoria de a recomanda produsele cele mai adecvate pentru sănătatea, dar şi pentru buzunarul pacienţilor pensionari, Ovidiu Brînzan aducînd acuzaţii unei părţi a lumii medicale care ar avea interese să favorizeze anumiţi producători de medicamente. "Acolo unde medicii favorizează repetat interesele producătorilor de medicamente, insistînd să prescrie reţete scumpe, deşi au şi versiuni mai ieftine, vom merge cu sancţiuni, pînă la rezilierea contractelor cu CNAS", a declarat Ovidiu Brînzan.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a spus că recomandă personal utilizarea variantelor autohtone de medicamente, care în majoritatea cazurilor sunt cele mai ieftine şi la aceeaşi calitate, reglementată la nivel european, cu cele din import. "De anul acesta, de cînd producătorii români s-au adaptat la standardele europene, singura diferenţă între medicamentele româneşti şi cele de import este de preţ. Asta nu înseamnă că obligăm prescrierea de anumite medicamente ci, acolo unde este cazul, să se prescrie cel mai ieftin produs, fie romînesc sau străin, în interesul pacientului", a precizat Ovidiu Brînzan.
În acest sens, ministrul a dat ca exemplu medicamentul "Tanakan", un produs francez cu extracte naturale de gingko biloba, recomandat de regulă vîrstnicilor pentru o gamă largă de afecţiuni, al cărui preţ atinge aproape un milion de lei, şi care are o versiune, "Bilobil", la jumătate de preţ, evident mai convenabilă pentru pacienţi. Ministrul a avertizat din nou că nu admite ca măsura recent adoptată pentru pensionari "să fie sabotată" de cîţiva medici şi farmacişti. "Declar că nu vom face nici o concesie, vom continua controalele începute şi vom aplica sancţiunile de reziliere a contractelor cu CNAS", a spus Ovidiu Brînzan.