Ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS vor fi audiaţi în Comisia de Sănătate a deputaţilor

Elena Deacu
Companii #Sănătate / 5 mai 2015

Probleme la folosirea cardurilor de sănătate în ţară şi în Bucureşti

CNAS: "Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, dar a existat o întârziere în răspuns"

Gorghiu cere demiterea lui Bănicioiu

Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, la propunerea membrilor PNL, audierea ministrului sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi a preşedintelui CNAS, Vasile Ciurchea.

Audierea va avea loc săptămâna viitoare, marţi 12 mai, ora 12, la sala de şedinţe a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, anunţă deputatul PNL Horia Cristian, potrivit surselor din presă.

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor i-a transmis, de asemenea, o invitaţie ministrului sănătăţii, pentru a avea o discuţie în ziua de luni, 11 mai, pe tema sistemului cardurilor de sănătate, care a fost blocat astăzi.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a cerut, marţi, demiterea ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru problemele de implementare a cardurilor de sănătate şi asumarea responsabilităţii politice de către premierul Ponta, pentru gravele probleme din sistemul de sănătate.

Copreşedintele PNL a menţionat că nu se referă "doar la ultima criză, cea a cardurilor de sănătate, care a bulversat tot sistemul, ci şi la scăderea ratei de vaccinare de la 95 la sută în 2013, la 80 la sută în 2013, o cotă considerată de specialişti drept periculoasă, la condiţiile aproape inumane din spitalele din România şi, în general, la modul dispreţuitor în care sunt trataţi, de către stat, atât doctorii cât şi pacienţii. "

Aproape 1.000 de persoane au aşteptat la coadă, luni, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru a-şi lua cardul de sănătate sau o adeverinţă, după ce la sfârşitul săptămânii trecute medicii de familie le-au spus că din 1 mai nu vor mai fi primiţi în spitale fără acesta.

Încă de la ora 05.00, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) s-au adunat câteva zeci de persoane. Numărul acestora a crescut în orele următoare, astfel că până la 13.00 aproape 1.000 de persoane au stat la coadă pentru a solicita cardul de sănătate sau o adeverinţă.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat, luni, că anunţurile de genul «de la 1 mai nu primiţi servicii medicale, nu mai primiţi reţete» sunt false".

"Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, dar a existat o întârziere în răspuns. (...) Nu am spus că totul este perfect. De peste şase luni spun că trebuie folosit cardul pentru a vedea ce probleme ridică sistemul. Am ajuns la un moment când nu mai merge şi aşa. Vom folosi cardul. Va fi o perioadă în care vor fi probleme, dar, dacă asiguraţii înţeleg că primesc servicii, iar furnizorii că le sunt decontate, atunci vom intra în normal. Aşa a fost şi cu reţeta electronică. Cred că în două săptămâni nu vor mai fi probleme. Nu putem vedea răspunsul sistemului, dacă nu folosim cardul", a spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a precizat că instituţia a primit 150 de mailuri în care sunt sesizate probleme, unele legate de card.

Directorul CNAS, Radu Ţibichi, a sus că furnizorii care nu acordă servicii medicale pacienţilor care nu au card, mai întâi primesc avertisment, apoi penalizări de 5%, 10% şi 15% iar, în cele din urmă, rezilierea contractului.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a atenţionat că toţi furnizorii de servicii medicale care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a acorda servicii medicale şi medicamente în aceste zile, după implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurări de sănătate.

Introducerea cardului de sănătate, din 1 mai, nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.

Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia şi să rezolve în cel mai scurt timp orice problemă întâmpinată în modul de funcţionare a sistemului.

Asiguraţii au la dispoziţie atât numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate, cât şi numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relaţii despre cardul de sănătate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb