Infrastructura trebuie să fie considerată una dintre priorităţile oricărui Guvern pentru ca ţara noastră să facă un salt important, spune ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.
Domnia sa a declarat astăzi, la conferinţa cu tema Italy & Romania - Building together: "Cred că toate guvernele trebuie să realizeze un lucru: pentru ca România să facă un salt important e nevoie ca infrastructura, transporturile să fie considerate una dintre priorităţile oricărui Guvern".
Domnia sa a amintit că, în acest domeniu, experienţa cu firmele italiene este una în desfăşurare, menţionând: "Avem şi exemple foarte bune, care trebuie subliniate, dar cred că mai sunt şi locuri unde putem să îmbunătăţim relaţiile dintre noi".
Sorin Grindeanu a mai spus: "România are nevoie de investiţii în această zonă, în următorii ani. Tocmai de aceea noi, la sfârşitul anului trecut, am aprobat în Guvern acel plan investiţional în transport pe următorii zece ani, care priveşte toate tipurile de transport şi are la bază Master Planul General de Transport al României. Vorbim despre o sumă de peste 70 de miliarde de euro necesară pentru punerea în aplicare a acestui Master Plan".
Conform ministrului Grindeanu, peste jumătate din aceste sume sunt acoperite prin diverse programe de finanţare.
• Grindeanu: "Este pentru prima dată când România va reuşi să termine sumele alocate de Comisia Europeană pe exerciţiul bugetar 2014 - 2020"
Ministrul Transporturilor a declarat că este pentru prima dată când România va reuşi să termine sumele alocate de la Comisia Europeană pe exerciţiul bugetar 2014 - 2020, care ar trebui cheltuite până la sfârşitul anului 2023. Domnia sa a precizat: "În ianuarie-februarie vom termina toţi banii aflaţi pe POIM - Programul Operaţional Infrastructură Mare, ceea ce reprezintă o premieră pentru că noi, de obicei, aveam alocaţi bani de Comisia Europeană, dar nu-i cheltuiam pe toţi".
Sorin Grindeanu a mai afirmat că România trebuie să investească în infrastructură, mai ales că o mare parte din creşterea economică din 2022 se datorează acestui sector.
• Cristian Pistol, CNAIR: "Contractele acordate constructorilor italieni depăşesc 12 miliarde de lei"
Contractele încheiate în domeniul infrastructurii cu constructorii italieni însumează 238 de kilometri şi au o valoare de peste 12 miliarde lei (fără TVA), a declarat, la conferinţa Italy & Romania - Building together, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.
Domnia sa a spus: "Piaţa românească oferă oportunităţi tuturor constructorilor, inclusiv celor italieni. Vorbim despre o piaţă care, în momentul de faţă, trece de 40 de miliarde de lei, fără TVA. Vorbim numai de segmentul rutier, de sume asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Programul Operaţional de Infrastructură Mare, care arată potenţialul pe care România îl are de oferit constructorilor capabili să deruleze cu succes proiecte de infrastructură rutieră. Din această sumă, 15,8 miliarde de lei sunt asigurate din PNRR. Acest lucru ne obligă atât pe noi, cât şi pe constructorii pe care îi avem, să finalizăm lucrările până la sfârşitul anului 2026. Pentru atingerea acestui obiectiv avem nevoie de parteneri puternici. La ora actuală avem în derulare 103 contracte pentru realizarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice şi execuţie de lucrări. Pentru contractele semnate, vorbim în acest moment de aproximativ 471 de kilometri de drumuri, ceea ce înseamnă mai mult de 40 de miliarde de lei. Din toată această masă a obiectivelor de investiţii pe care le derulăm, avem 12 contracte de proiectare şi atribuţie, contracte acordate unor constructori italieni, însemnând 238 de kilometri cu o valoare totală de peste 12 miliarde de lei fără TVA".
Oficialul CNAIR a precizat că, dintre aceste obiective de investiţii, cele mai relevante sunt secţiunea 3 şi secţiunea 5 din autostrada Sibiu-Piteşti, lotul 1 din drumul expres Craiova-Piteşti şi lotul 1 din Autostrada 7, de la Ploieşti la Buzău.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 03:56)
In sfarsit, a aflat si PSD ca orice partid care ajunge la guvernare trebuie sa se ocupe si de construirea si dezvoltarea infrastructurii statului si pe aceasta cale sa creeze resursele cresterii nivelului de trai.