Moody"s: Ratingul României nu va fi majorat în "viitorul apropiat"

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 februarie 2010

Ratingul României va rămâne la cel mai mic nivel din categoria investment grade în viitorul apropiat, a declarat analistul agenţiei de rating Moody"s Investors Service, Kenneth Orchard, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

"Pentru a putea lua în considerare o îmbunătăţire a ratingului, va trebui să vedem o serie de îmbunătăţiri majore în situaţia fiscală şi cred că ne vom uita la ţintele din 2011. Vom menţine ratingul României la nivelul actual în viitorul apropiat", a spus Kenneth Orchard.

În prezent, Moody"s este singura mare agenţie de rating care acordă României un calificativ din categoria investment grade (Baa3 cu perspectivă stabilă).

Marţi, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit perspectiva pentru ratingul României, de la "negativă" la "stabilă". De asemenea, Fitch a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la "BB plus", respectiv "BBB minus".

Anterior, la data de 13 ianuarie, agenţia "Standard & Poor"s" estima şi ea că adoptarea bugetului şi reluarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional ar putea conduce la îmbunătăţirea perspectivei pentru ratingul României. În prezent, Standard & Poor"s acordă României un calificativ "BB plus", cel mai înalt calificativ din categoria junk, cu perspectivă negativă.

"Ceea ce se întâmplă acum cu economia românească este în linie cu aşteptările noastre. Nu sunt foarte optimist că vor putea să facă progrese cu consolidarea fis-cală, astfel încât să reducă deficitul bugetar la trei procente din PIB în 2012", a afirmat analistul Moody"s Investors Service.

Kenneth Orchard a mai estimat că economia României va înregistra o creştere de 2,3 procente în acest an, stimulată de creşterea exporturilor, după o contracţie de aproximativ şapte procente în 2009.

"Nu cred că cifra de 2,3 procente este foarte optimistă, mai ales având în vedere performanţele înregistrate de România în anii de boom", a apreciat Orchard.

În anul 2008, România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 7,1 procente.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional estimează că PIB-ul României va înregistra o creştere de 1,3 procente în 2010.

La sfârşitul lunii trecute, oficialii Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene au anunţat deblocarea împrumutului pentru România în următoarea perioadă.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va elibera în luna februarie tranşele 3 şi 4 din împrumutul acordat României, a anunţat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, la sfârşitul vizitei de evaluare efectuate în România, în perioada 20-27 ianuarie.

La rândul său, Fabienne Ilzkovitz, şefa de Unitate a Comisiei Europene, a declarat că executivul comunitar va debloca următoarea tranşă din împrumutul acordat României aşa cum era programat, în luna martie.

Reprezentanţii FMI vor întocmi un raport de evaluare în baza căruia board-ul Fondului va aproba acordarea celor două tranşe cumulate, în valoare totală de 2,3 miliarde euro. România ar mai urma să primească un miliard de euro de la Comisia Europeană şi, în funcţie de aprobarea board-ului Băncii Mondiale, încă aproximativ 300 de milioane de euro de la acest organism financiar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb