MORGAN STANLEY NE PUNE ÎN ALERTĂ MAXIMĂ România şi Bulgaria, printre ţările "cu cel mai mare risc", din cauza Greciei

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 februarie 2010

România şi Bulgaria, printre ţările "cu cel mai mare risc", din cauza Greciei

Ţara noastră se numără printre ţările "cu cel mai mare risc", alături de Bulgaria, din cauza instabilităţii potenţiale din Grecia, după ce băncile greceşti au investit în Europa Centrală şi de Est, potrivit unui raport al băncii Morgan Stanley.

"Băncile din Grecia vor încerca să se îndepărteze de modelul de finanţare externă al diviziilor lor din Europa emergentă şi vor încerca să majoreze baza depozitelor locale mai rapid decât depozitele, pentru a reduce gradul de îndatorare, în cazuri extreme, ele ar putea să se abţină de la a face noi împrumuturi pentru o perioadă de timp", se arată în raportul Morgan Stanley.

Analiştii băncii americane mai spun că economiile din Europa Centrală şi de Est care sunt deja sub-îndatorate ar putea suferi din cauza lipsei creditării, care va deraia redresarea. "Bulgaria, şi într-o proporţie mai scăzută România, sunt printre ţările cu cel mai mare risc aici", precizează Morgan Stanley.

Dragoş Cabat: "Este posibil ca băncile greceşti să aibă probleme peste tot"

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari (CFA România), spune că este posibil ca băncile greceşti să aibă probleme peste tot unde au sucursale, nu numai în Grecia. Totodată, este posibil ca acestea să-şi reducă activitatea. Domnia sa ne-a mai spus că situaţia Greciei va avea un impact pe piaţa românească, deoarece băncile elene sunt numeroase pe piaţa noastră şi au o valoare mare a activelor în totalul celor din sistemul nostru bancar.

Domnia sa ne-a precizat că vede o presiune pe celelalte ţări vulnerabile din Europa, precum Portugalia, Spania, Irlanda: "Acestea ar trebui să sufere în perioada aceasta, va suferi şi economia românească, dar nu ca acestea", a adăugat domnul Cabat.

Daniel Daianu, fost ministru al Finanţelor, ne-a declarat că, până acum, băncile greceşti care au expunere în ţara noastră nu au operat retrageri:"Băncile vor fi pasive, nu vor participa la reluarea creditării economiei, dar creditarea în România nu depinde de băncile elene. Băncile greceşti au o expunere mai mare în Bulgaria, iar în România există o expunere, dar nu decisivă".

Fostul ministru mai spune că Grecia va fi ajutată să depăşească situaţia actuală, din cauza efectelor de contagiune din zona euro.

Pe de altă parte,preşedintele CFA, Dragoş Cabat, este de părere că dacă problemele se vor răspândi şi în Austria, abia atunci se vor simţi probleme majore şi în România, dacă adunăm totalul băncilor greceşti şi austriece. Principalele bănci austriece pe piaţa românească sunt Erste Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=75577.html< link2 >Sprijinul internaţional pentru Grecia este necesar< link3 >

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionarul majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank , care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

UE cere dezvăluirea acordurilor swap ale Greciei

Uniunea Europeană a cerut autorităţilor Greciei să dezvăluie detaliile acordurilor de swap valutar pe care le-a utilizat ca să facă faţă datoriilor publice. Grecia are termen până la finele acestei luni să ofere mai multe informaţii privind acordurile swap cu firmele de brokeraj, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Amadeu Altafaj.

"Existenţa acordurilor swap, analizate de Ministerul Finanţelor din Grecia într-un raport din 1 februarie, au alimentat întrebările legate de tranzacţiile cu băncile de investiţii, mai precis dacă acestea au ajutat Grecia să acopere adevărul privind situaţia sa financiară", a declarat Amadeu Altafaj.

Germania nu vrea fond european pentru Grecia

Oficialii germani resping ideea creării unui fond european special pentru sprijinirea Greciei, considerând că aceasta nu ar fi o soluţie pentru rezolvarea problemei datoriei publice a ţării.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Michael Offer, a declarat: "Un astfel de fond nu pare că ar rezolva problema Greciei". Offer a subliniat că nu există o altă cale prin care să fie evitate măsurile dure de austeritate ce trebuie adoptate de guvernul de la Atena.

De asemenea, Michael Offer a spus că Grecia trebuie să-şi reducă cu patru puncte procentuale deficitul bugetar în acest an, care era de 12,7% în 2009.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu stim , cel putin noi cei ce ce urmarim acest articol, care este situatia financiara reala a Greciei in acest moment.Analiza dlui Daniel Daianu , un redutabil specialist monetarist,cu scuzele de rigoaren n-m gasit alta expresie mai potrivita, mi se pare a fi la obiect Titlul acestui mesaj pune alta intrebari si anume daca va exista solidaritate europeana in privinta ajutorului pentru Grecia si grupul PIIS si cat de mare poate fi volumul acestui ajutor pentru intregul grup, daca nu cumva poate depasi posibilitatile UE! In ce ne priveste, trebuie sa asteptam,gandindu-ne la povestea cu drobul de sare ,stiind totusi ca avem o rezerva valutara consistenta care nu este totusi inepuizabila! Sa incercam sa ne incadram cat mai bine in valoarea unui deficit rezonabil!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb