Ministrul eco-nomiei, Codruţ Şe-reş, nu este pe deplin clarificat dacă la minister sunt raportate datele reale privind situaţia stocurilor de combustibili pentru această iarnă. De aceea a organizat ieri, la Complexul Energetic Rovinari, şedinţa comandamentului de iarnă.
Ministrul Şereş a explicat: "Nu sunt pe deplin convins dacă datele despre stocuri sosite de la producătorii de energie corespund cu cele din realitate. Spun acest lucru pentru că problema insuficienţei stocurilor persistă de luni de zile."
Complexul Energetic Rovinari trece, din acest punct de vedere, printr-o situaţie delicată pentru că, deşi ar trebui să aibă un stoc de 300.000 tone cărbune, la această dată nu există decât 244.000 tone cărbune.
Codruţ Şereş a spus că a dat un ultimatum directorului general al complexului ca până pe 10 decembrie să accelereze creşterea stocurilor de cărbune şi să diminueze cantitatea de energie electrică supra-contractată la finele anului trecut.
Probleme cu stocurile a mai avut "Electrocentrale Deva" care trebuie să urgenteze importul a 150.000 tone de huilă.
Sorin Găman, director general în cadrul Ministerului Economiei, a explicat că în a doua jumătate a anului s-a extras cu 30% mai mult cărbune pentru producerea de energie electrică, motiv pentru care s-au înregistrat întârzieri în constituirea stocurilor pentru această iarnă. Domnia sa a subliniat că mare parte din cantitatea de cărbune lipsă de la Rovinari poate fi constituită până la finele anului.
Totodată, o altă problemă în asigurarea alimentării cu energie pentru această iarnă este şi faptul că Societatea Compania Naţională a Lignitului Oltenia a întârziat cu exproprierile în anumite zone cu zăcăminte de cărbune. Codruţ Şereş susţine că acest lucru pune în pericol asigurarea frontului de lucru în extracţia de cărbune necesar pentru producerea de energie. Astfel că Ministerul Economiei va propune pentru următoarea şedinţă de guvern un proiect de act normativ pentru accelerarea exproprierilor.
Având în vedere toate datele prezentate de ministrul economiei, se poate spune că, dacă producătorii de energie nu constituie stocurile de combustibil stabilite de guvern, în cazul în care iarna aceasta va fi extrem de friguroasă, s-ar putea să fie nevoie să importăm energia necesară acoperiri vârfurilor de consum.
Conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice (ANRE) să urgenteze notificarea producătorilor pentru stabilirea cantităţilor de energie electrică ce vor fi livrate către consumatorii casnici. Ministrul Şereş a precizat că producătorii trebuie să fie informaţi din acest punct de vedere cât mai repede posibil pentru a nu avea probleme în vânzarea de energie pe piaţa liberă. Domnia sa a adăugat că va înainta executivului un proiect de ordonanţă de guvern privind clarificarea datoriilor "Termoelectrica".
Tot printr-un act normativ similar va fi stabilită şi finanţarea necesară aprovizionării cu combustibili pentru această iarnă a societăţilor "Electrocentrale Bucureşti", "Termoelectrica" şi "Electrocentrale Galaţi".
Codruţ Şereş a mai declarat ieri la Rovinari că va discuta în curând şi cu reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor problema asigurării surselor de finanţare necesare achiziţionării de combustibili pentru centralele termoelectrice aflate în administrarea consiliilor locale. Totodată, se va discuta cu Ministerul Administraţiei şi problema achitării datoriilor curente din acest punct de vedere.
Dispeceratul Energetic Naţional a anunţat că, în acest an, în sud-estul Europei va fi o lipsă de 1.000 MW din capacităţile de producţie a energiei electrice. Acest lucru se datorează, susţine ministrul Şereş, închiderii unor capacităţi a centralei nuclearo-electrice de la Koslodui. În aceste condiţii, în plină iarnă, cresc oportunităţile de export a energiei electrice pentru România. "Transelectrica" a decis limitarea exportului de energie, în primele luni ale anului viitor, până la maxim 350 MW pe lună.
Ministrul economiei a subliniat şi faptul că a cerut ANRE să urgenteze aprobarea perfecţionării platformei de tranzacţionare a contractelor bilaterale gestionate de OPCOM. Este vorba de introducerea pe bursa de enegie a contractelor tip forward.
În ceea ce priveşte siguranţa în alimentarea cu gaze, domnul Şereş a subliniat că problema va fi dezbătută pe larg în această săptămână, că stocurile sunt la un nivel satisfăcător şi că distribuitorii de gaze aşteaptă de la ANRGN să facă publice tarifele pe anul viitor.
Codruţ Şereş, ministrul economiei, a declarat ieri la Rovinari că societăţile OMV, Gaz De France, EON şi ENEL au fost în principiu de acord cu desecretizarea contractelor de privatizare din domeniul energetic atât timp cât acest lucru se aplică tuturor investitorilor străini din domeniu. Domnia sa a subliniat că aşteaptă documentele necesare pentru ca această intenţie a companiilor străine să fie confirmată oficial. Ministerul Economiei şi Comerţului a dat ca termen limită ziua de astăzi pentru transmiterea răspunsurilor privind publicarea contractelor de privatizare.