NEMULŢUMIŢI DE POPRIREA IMPUSĂ DE ELCEN Salariaţii RADET au protestat în faţa Guvernului

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 mai 2016

Salariaţii RADET au protestat în faţa Guvernului

Ioana Stoica, preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET: "Lipsa banilor a dus la întârzierea plăţii salariilor"

ELCEN: "În aprilie, RADET înregistra creanţe de 3,6 miliarde lei către companie"

Salariaţii RADET au protestat, ieri, în faţa Guvernului, fiind nemulţumiţi de poprirea de 100% impusă de către Electrocentrale Bucureşti pe conturile regiei, începând cu data de 1 aprilie 2016, potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber Independent (SLI).

Ioana Stoica, preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET Bucureşti, a declarat: "Este inacceptabilă situaţia generată de poprirea impusă de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care afectează atât angajaţii instituţiei, cât şi acţiunile de zi cu zi desfăşurate de către regie. Lipsa banilor a dus la întârzierea plăţii salariilor şi la blocarea tuturor lucrărilor desfăşurate în această perioadă. Acţiunile au în vedere tragerea unui semnal de alarma astfel încât să evităm blocarea sistemului prin oprirea furnizării serviciului de furnizare a energiei termice".

Peste 50% din cifra de afaceri a ELCEN Bucureşti este realizată din vânzarea energiei termice către RADET, însă Regia achită cu mare întârziere contravaloarea energiei termice livrate, potrivit ELCEN.

"La această dată se încasează contravaloarea energiei termice livrată în luna decembrie a anului 2013, cu un rest de încasat de 142, 6 milioane de lei. Valoarea creanţelor RADET, înregistrate la data de 30 aprilie 2016, este în valoare de 3.645 milioane lei", potrivit ELCEN.

În perioada ianuarie 2015 - aprilie 2016 compania a livrat energie termică în valoare de 1.618 mil lei, cu un grad de încasare de 70,49%, rezultând un deficit de 263,4 milioane lei.

"Situaţia în care ne aflăm acum este una foarte gravă. Este momentul, şi nu este prima dată când spun acest lucru, să nu ne mai ascundem după deget şi să găsim cât mai repede o soluţie în ceea ce priveşte relaţia ELCEN-RADET. Din cauza încasării cu mare dificultate a banilor de la RADET, compania înregistrează la data de 11.05.2016 datorii în valoare de 1.745 milioane lei", a spus directorul general al ELCEN, Marcel-Octavian Nicolaescu, citat de Mediafax.

Acesta a adăugat: "Faptul că primăria alocă în fiecare an o sumă mult mai mică decât cea necesară pentru acoperirea subvenţiei anuale pentru energia termică, a dus la rostogolirea datoriei RADET către ELCEN şi, evident, a datoriilor ELCEN către furnizori. Poprirea pe conturile RADET acţionează de la sfârşitul lunii martie şi este de 100%. Poprirea a fost însă ridicată pentru ca RADET să fie la zi cu plata salariilor".

Pe 19 aprilie, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat că RADET şi ELCEN au încheiat un protocol, astfel încât să nu mai apară probleme în relaţia dintre ele.

"(...) Mi s-a comunicat că s-a încheiat un protocol, astfel încât să nu mai avem niciun fel de probleme în ceea ce priveşte relaţia dintre ei. Primăria şi-a achitat toate datoriile, e la zi", a spus edilul, prezent la Observatorul Astronomic, întrebat de presă pe acest subiect.

Ulterior, surse apropiate Electrocentrale Bucureşti au declarat, citate de Agerpres, că nu a fost semnat niciun protocol între cele două entităţi, care ar rezolva situaţia dintre ele, aşa cum anunţase primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

"Nu a fost încheiat niciun protocol între ELCEN şi RADET, iar Primăria nu a achitat datoriile la zi, aşa cum a anunţat primarul general interimar. Au existat discuţii privind intenţia de semnare a unui astfel de parteneriat, dar nu s-a făcut nimic concret în acest sens până acum. Primăria nu a achitat niciun ban din restanţe", au spus sursele menţionate.

Acestea au adăugat că ELCEN a ridicat pentru marţi şi miercuri (19 şi 20 aprilie n.r.) poprirea pusă pe conturile RADET, pentru ca angajaţii Regiei să-şi poată primi salariile.

Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a decis pe 15 aprilie respingerea solicitării RADET de a reduce gradul de poprire a conturilor bancare ale regiei de distribuţie.

În urma unei sentinţe civile, RADET este obligată să plătească ELCEN suma de 259 de milioane de lei, reprezentând datorii restante conform protocolului încheiat între Primăria Bucureşti - RADET - ELCEN în 18 decembrie 2008.

Totodată, ELCEN deţine împotriva RADET Bucureşti un alt titlu executoriu în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ca urmare a emiterii de către Tribunalul Bucureşti a ordonanţei de plată solicitată de către ELCEN.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca RADET va plati in continuare prima data penalitatile si apoi facturile, nu se va ajunge niciodata la capat. Mereu vor exista penalitati de plata. Bucurestenii vor plati mereu penalitatile si nu ceea ce consuma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb