NEMURITORII Cuzman, Ceocea şi Fercală şi-au păstrat funcţiile la SIF-uri

Adina Ardeleanu, Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2009

Ioan Cuzman - SIF Banat-Crişana, Costel Ceocea - SIF Moldova, Mihai Fercală - SIF TransilvaniaNemuritorii au câştigat lupta finală la SIF-uri.

Ioan Cuzman - SIF Banat-Crişana, Costel Ceocea - SIF Moldova, Mihai Fercală - SIF TransilvaniaNemuritorii au câştigat lupta finală la SIF-uri.

Cu drepturile de vot limitate la 1% din capitalul social, grupurile de interese care au râvnit la conducerea societăţilor de investiţii financiare (SIF) nu au avut nicio şansă în faţa vechilor preşedinţi. Ioan Cuzman, Costel Ceocea şi Mihai Fercală au fost realeşi în fruntea SIF1 Banat - Crişana, SIF2 Moldova şi SIF3 Transilvania, în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor, desfăşurate sâmbătă, după ce, vineri, nu a fost îndeplinit cvorumul necesar.

Optimist înainte de AGA, Mihai Fercală declara că niciunul dintre contra-candidaţii săi nu are abilităţile necesare pentru conducerea unei societăţi de investiţii financiare. Domnia sa a primit 95,62% din voturile exprimate de acţionari. Din noul Consiliu de Administraţie al SIF3 mai fac parte Floriean Firu, director executiv adjunct al SIF 3, Gheorghe Luţac, Constantin Radu, Ştefan Szabo, Petru Mihalcea şi Valentin Raţă. Dintre cei şapte, Petru Mihalcea este singurul care provine din aşa-zisa grupare Chelu. Pe lista candidaţilor pentru una dintre cele şapte funcţii de administrator au fost înscrise 16 persoane, printre care şi omul de afaceri Constantin Frăţilă, administrator al firmei de construcţii COMCM Constanţa, controlată de SIF Transilvania. Frăţilă deţine împreună cu firma SCUT, la care este director general, 1,11% din acţiunile SIF Transilvania, însă a avut limitat dreptul de vot la 1%.

Petru Mihalcea l-a înlocuit pe Marin Râmneanţu. Mihalcea este director general al Galgros Galaţi şi membru în CA de la UPSS Botoşani şi Altur Slatina, firme la care omul de afaceri Cătălin Chelu deţine pachete semnificative de acţiuni.

Mai cumpătat în declaraţii, Ioan Cuzman susţinea că depinde de acţionari, pos­tul său fiind pus în pericol de candidaţi cu greutate, precum Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Alexandru Pârvulescu - preşedintele Romenergo, Octavian Radu - proprietarul grupului de firme RTC şi Doru Lionăchescu - director al băncii de investiţii Capital Partners.

Dintre aceştia, numai Horia Ciorcilă a obţinut un mandat de administrator din partea acţionarilor, pe lângă foştii membri CA, Ioan Cuzman, Emil Cazan, Ion Stancu, Pavel Belean şi Zoltan Hosszu, şi Carmen Dumitrescu, actualul director general adjunct al societăţii de investiţii.

La SIF Moldova, numai patru dintre foştii administratori şi-au păstrat poziţiile, Costel Ceocea, Claudiu Liviu Doroş, Dumitru Bontaş şi Matei Alexandru, Consiliul fiind completat de Elena Andrei, Iosefina Moroşan - care făcuse parte anterior din conducerea SIF2 - şi Emilian Bădică, şeful reprezentanţei din Bucureşti a SIF Moldova.

Tot sâmbătă, acţionarii SIF4 Muntenia şi-au ales membrii Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA), din 18 candidaţi. La această societate, însă, miza era mult mai mică, intrucât este administrată de SAI Muntenia Invest, condusă de Petre Pavel Szel. Reprezentanţi ai acţionarilor au fost aleşi Radu Bugeac, Sorin Coclitu, Marian Hoinaru, Dinu George Marian, Ion Lişcă, Andrici Adrian, Gheorghe Glăman, Dan Pascariu, Cristi Antonel Bunu, Mircea Stelian Petrescu şi Cătălin Doică.

SIF-urile şi-au aprobat dividendele şi bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs

Acţionarii SIF1 vor încasa un dividend brut de 0,03 lei/acţiune aferent profitului din 2008, cei ai SIF2, de 0,045 lei/acţiune, cei ai SIF3, de 0,03 lei/acţiune, iar cei de la SIF4, de 0,04 lei/acţiune, în urma deciziilor AGA de sâmbătă.

SIF1 repartizează numai 17% din profitul obţinut anul trecut, de 95,44 milioane lei (25,93 milioa­ne euro), urmând ca restul sumei să fie trecută sub formă de surse proprii de finanţare, în timp ce SIF Moldova a aprobat distribuirea unui sfert din tot profitul net pe 2008, de 93,9 milioane lei (25,5 milioane euro).

Pentru anul în curs, SIF 3 şi-a programat un profit net de 55 de milioane de lei, în scădere cu 42% faţă de câştigul din 2008, de 94,6 milioane de lei. Veniturile urmează să scadă cu 26%, iar cheltuielile vor creşte cu 19%, potrivit bugetului estimat pe anul în curs.

Astfel, veniturile urmează să scadă de la 145,7 milioane de lei la 107,7 milioane de lei, în timp ce cheltuielile vor creşte de la 42,5 milioane de lei la 50,7 milioane de lei.

În acest an, SIF 3 anticipează că va încasa dividende de 48 de milioane de lei, în creştere cu 4,62% faţă de nivelul de anul trecut, când se încasaseră 45,8 milioane de lei. Fondurile din vânzarea unor acţiuni din portofoliu ar urma să fie de aproximativ 55 de milioane de lei.

Conducerea SIF Transilvania şi-a programat pentru acest an investiţii de 45,6 milioane de lei, acestea urmând să fie suportate integral din fonduri proprii. Nivelul investiţiilor anunţate este cu 59% mai mic decât anul trecut, când acestea s-au cifrat la 112 milioane de lei.

SIF Transilvania are un capital social de 109,2 milioane lei, divizat în 1,09 miliarde de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Pentru acest an, SIF Moldova anticipează un profit de 50,1 milioane lei, cu 46,6% mai redus faţă de câştigul din 2008, de 93,9 milioane lei (25,5 milioane euro). Profitul ar urma să fie mai redus în principal din cauza faptului că veniturile sunt estimate să scadă cu 43%, de la 141,2 milioane lei (38,3 milioane euro) la 80 milioane lei.

De asemenea, conducerea SIF Moldova anticipează că în 2009, societatea nu va avea venituri din provizioane, după ce anul trecut provizioanele au însumat 26,8 milioane lei (7,2 milioane euro).

Cheltuielile înregistrate de SIF2 ar urma să fie reduse în acest an cu 32%, de la 42,9 milioane lei (11,6 milioane euro) la 29,2 milioane lei.

Şefii SIF Banat - Crişana anticipează pentru acest an un profit brut de 53,5 milioane lei, în scădere cu 44,5% faţă de câştigul din 2008, de 96,6 milioane lei. Veniturile SIF1 ar putea să scadă cu 42,4%, la 71,7 milioane lei, în comparaţie cu nivelul din 2008, de 124,5 milioane lei, în timp ce cheltuielile ar urma să fie reduse cu 35%, de la 27,8 milioane lei la 18,1 milioane lei.

SIF Transilvania îşi completează obiectul de activitate

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, a declarat că în acest an compania pe care o conduce intenţionează să îşi completeze obiectul de activitate cu activităţi noi care să mărească profitul companiei. "Activitatea noastră este extrem de limitată şi, după ce vom încerca să creştem pragul de deţinere de la 1 la 5%, dar şi pragul de vot la aceeaşi valoare, vom încerca să transformăm SIF Transilvania într-un grup de firme, pentru că acum nu funcţionăm nici ca un fond de investiţii, nici ca un grup de firme, ci ceva între", a spus Fercală. Acesta a precizat că activitatea SIF-ului va fi orientată în principal către industrie şi turism, dar şi către partea financiară, activităţi care au adus profituri importante societăţii.

Mai mulţi acţionari aiSIF Banat-Crişana cer refacerea în 2 luni a adunării generale

Adunarea generală de la SIF Banat-Crişana (SIF1) ar putea fi refăcută în următoarele două luni, după ce mai mulţi acţionari au cerut acest lucru, solicitarea fiind consemnată în procesul verbal, a spus Andrei Diaconescu, partener în cadrul fondului de investiţii Capital Partners, citat de NewsIn.

"Unii acţionari au cerut inclusiv refacerea AGA în termen de două luni, iar majoritatea din sală a subscris pentru acest lucru. Această solicitare a fost consemnată în procesul verbal", a explicat Diaconescu.

Cea mai lungă AGA de la SIF-uri, presărată cu intervenţii şi contestaţii

Andrei Diaconescu a spus "Au fost numeroase intervenţii în cadrul AGA şi contestaţii. CNVM a emis o opinie cu privire la BT Asset Management, care a fost consemnată, dar nu a fost luată în calcul".

BT Asset Management a primit din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) asigurarea că nu acţionează concertat în cadrul adunării generale de la SIF Banat-Crişana.

"Nu a fost luată în calcul niciun fel de contestaţie, iar în comisia de numărare a voturilor, în care am fost prezent, nu am avut acces la voturile prin corespondenţă şi la cele exprimate electronic, lucru pentru care am depus, de asemenea, o contestaţie", a menţionat Andrei Diaconescu, asociat la Capital Partners.

"Această contestaţie a fost înscrisă în procesul verbal şi urmează să depun o contestaţie oficială şi la CNVM. Practic, vom merge pe toate căile legale posibile pentru aflarea adevărului", a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. buna partea cu "nemuritorii"

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb