Reprezentanţii Departamentului pentru Energie poartă în această perioadă discuţii asupra investiţiilor care vor fi finanţate din fondul energetic ce urmează să fie constituit de grupul Rompetrol în parteneriat cu statul român.
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Grupul ne-a prezentat o serie de propuneri, iar noi le-am înaintat proiectele noastre. Nu este nimic stabilit deocamdată. De exemplu, noi le-am propus să analizeze posibilitatea realizării unui nou combinat chimic în zona Dobrogei, care să proceseze gazul, ca parte a fondului de investiţii de un miliard de euro convenit cu statul român".
Domnia sa a precizat că printre propunerile Rompetrol a figurat şi achiziţia de benzinării existente, dar statul român a respins varianta pentru că acest lucru ar însemna valoare adăugată foarte mică în economia noastră. "Vrem investiţii cu rol strategic, cu efect multiplicator în economie", a subliniat ministrul Nicolescu, precizând că ar putea fi de acord cu construcţia de benzinării noi.
O altă propunere a statului a fost participarea Rompetrol la creşterea performanţei depozitelor de gaze naturale din ţara noastră.
În urmă cu aproximativ un an, Guvernul a semnat un memorandum cu KazMunayGas, care controlează grupul Rompetrol, privind preluarea de către kazahi a unui pachet de 26,6% din acţiunile pe care le deţine statul la Rompetrol Rafinare. Autorităţile noastre sunt obligate să organizeze o licitaţie pentru vânzarea acestor acţiuni.
Recent, Azamat Zhangulov, Vicepreşedinte Senior al KMG International (actuala denumire a grupului Rompetrol), a declarat într-un interviu acordat ziarului BURSA: "Până acum nu am fost informaţi asupra datei licitaţiei şi nu există, deocamdată, niciun calendar stabilit în acest sens. Aşa cum am mai spus, şi ne-am angajat prin memorandum, Grupul KMG a rezervat fondurile pentru pachetul de acţiuni, de circa 200 milioane dolari, care pot fi transferate imediat după încheierea procedurilor legale ale licitaţiei, şi, în final, ale tranzacţiei".
Domnia sa ne-a precizat că investiţiile în valoare de 1,3 miliarde de dolari realizate de KazMunayGas din 2007 şi până acum au început să producă efecte pozitive asupra rezultatelor financiare şi operaţionale ale rafinăriei Petromidia.
Astfel, rafinăria a înregistrat, în prima jumătate a anului, o creştere de aproximativ 40% a cifrei de afaceri brută şi a rezultatului net faţă de perioada similară din 2013, ne-a mai spus Azamat Zhangulov, care a subliniat că, în aceeaşi perioadă, Petromidia a obţinut rezultate operaţionale pozitive - materii prime prelucrate (+46%), vânzări de carburanţi pe piaţa internă (+24%) şi la export (+75%) - către subsidiarele noastre din Bulgaria, Republica Moldova şi Georgia, dar şi către partenerii tradiţionali ai grupului din regiunea Mării Negre.
La începutul acestui an, KazMunayGas a anunţat că este pregătit să investească pe piaţa noastră 350 de milioane de dolari, prin fondul de investiţii stipulat în memorandum. Tot atunci, grupul kazah a precizat că din cele 350 milioane de dolari, Rompetrol va utiliza 150 de milioane de dolari pentru construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia, care-i aparţine. Celelalte 200 de milioane de dolari vor fi alocate extinderii reţelei de benzinării pe care compania o are în România şi care cuprinde 450 de unităţi.