Nicolescu: "Parlamentul va ancheta facturile umflate la energie"

V.B.
Companii #Energie / 12 iunie 2014

Update 15:50 Enel: Certificatele verzi se acordă producătorilor de energie regenerabilă proporţional cu cea produsă

Certificatele verzi, care au fost introduse în România cu scopul de a susţine dezvoltarea energiei regenerabile, se acordă producătorilor de energie regenerabilă proporţional cu cantitatea de energie produsă, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Aceştia precizează că atunci când cumpără energie de pe piaţă, toate companiile de furnizare precum Enel Energie şi Enel Energie Muntenia trebuie să achiziţioneze şi certificate verzi într-un număr proporţional cu cantitatea de energie vândută.

Potrivit ENEL, acest sistem nu este unic în România, ci este aplicat şi în alte ţări europene.

"Aşa cum a clarificat şi ANRE pe 10 iunie 2014, la data de 26 iulie 2012 a intrat în vigoare Legea 134, care a stabilit că valoarea certificatelor verzi să fie facturată separat de tarifele pentru energia electrică (art.8). Anterior acestei date, valoarea certificatelor era cuprinsă în suma finală facturată, deci era plătită de clienţi, dar fără a fi evidenţiată ca atare, ca linie separată pe factură. Începănd din 26 iulie 2012 şi până la sfârşitul anului 2012, Enel, precum şi toţi ceilalţi furnizori de energie electrică - de stat sau privaţi, s-a conformat cu aplicarea legii 134 în timp ce tariful a rămas neschimbat", potrivit comunicării.

Reprezentanţii Enel subliniază faptul că tariful pentru consumatorul final este stabilit în piaţa pentru toţi furnizorii de catre ANRE şi se aplică pentru toţi clienţii de pe piaţa reglementată, neputând fi schimbat arbitrar de niciun furnizor.

"Eventualele schimbări în tarifele facturate către clienţi pe piaţa reglementată vor fi implementate, ca şi până acum, în conformitate cu legislaţia şi reglementările în vigoare pentru piaţa de energie electrică, ca urmare a deciziilor ANRE", mai transmite furnizorul de energie.

----

Update 13:30 ANRE: Preţul certificatelor verzi este evidenţiat separat în factura la electricitate

Preţul pe care îl plătesc consumatorii de energie pentru certificatele verzi este evidenţiat separat în factură, iar de la 1 ianuarie 2013 tarifele pentru energia propriu-zisă nu mai conţin componenta de certificate verzi, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public privind aşa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică de către S.C. ENEL SA, dorim să facem următoarele precizări: sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie prin certificate verzi care a fost instituit prin Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede acordarea de certificate verzi producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, a căror valoare este facturată apoi de către furnizori consumatorilor finali de energie electrică din Romania. La data de 26 iulie 2012, a intrat în vigoare Legea nr. 134/2012 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505/23.07.2012) care a modificat şi completat legislaţia pentru stabilirea sistemului de promovare prin certificate verzi, printre modificările şi completările aduse numărându-se şi prevederea prin care valoarea certificatelor verzi se facturează separat de tarifele/preţurile pentru energia electrică (art. 8, alin. 4)", se arată în comunicat.

Ca urmare a acestor modificări, în perioada 26 iulie - 31 decembrie 2012, la preţul reglementat anterior stabilit de ANRE, preţ care includea deja componenta de achiziţie de certificate verzi, furnizorii de energie electrică au facturat certificatele verzi în continuare conform prevederilor Legii nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare, evidenţiind, apoi, şi separat, în factură, valoarea acestora, conform Legii 134/2012, a mai comunicat ANRE.

"În urma acţiunilor de control, pe care le desfăşoară conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronată a unor prevederi privind aplicarea preţurilor şi tarifelor, şi, în baza competenţelor sale de reglementare şi calculelor efectuate în conformitate cu prevederile Metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la consumatorii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 30/2012, a luat măsura regularizării, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementată a energiei electrice pentru perioada 26 iulie - 31 decembrie 2012, prin micşorarea preţului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar", se mai arată în comunicat.

Ca urmare a acestor măsuri, după data de 1 ianuarie 2013, tarifele pentru furnizarea reglementată a energiei electrice nu mai conţin componenta de achiziţie de certificate verzi, valoarea acestora fiind calculată în conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi evidenţiată, separat, în factură.

-------

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a vorbit astăzi la un post TV despre o posibilă returnare a sumelor plătite în plus de către consumatorii de energie în cazul facturilor "umflate", precizând că va avea loc o investigaţie parlamentară pe această temă.

Domnia sa a declarat: "Dacă facturile au fost umflate, trebuie găsită o metodă de către autoritatea de reglementare pentru ca sumele să fie returnate. Este o anchetă în desfăşurare, inclusiv de către DNA. Înţeleg că va fi o şi investigaţie parlamentară. (...) Trebuie să lăsam instituţiile care au competenţe în domeniu să-şi facă treaba".

Ieri, premierul Victor Ponta declara, în şedinţa de Guvern, că Executivul va sprijini ancheta Parlamentului privind îndeplinirea atribuţiilor de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi va modifica legislaţia în domeniu, ca să prevină noi nereguli. Prim-ministrul a menţionat că încărcarea facturilor şi nerespectarea condiţiilor de privatizare se întâmplă de mulţi ani, din 2007-2008.

Ponta a insistat asupra faptului că nu Guvernul are "atribuţii directe" asupra ANRE, care este o instituţie independentă aflată în subordinea Parlamentului.

Domnia sa a punctat: "Apreciez efortul făcut de organele de urmărire penală, dar nu e suficient să prindem şi să sancţionăm penal 2-3-4-5 oameni vinovaţi. Am văzut că Parlamentul vrea să facă o anchetă foarte clară privind modul în care ANRE şi-a îndeplinit sarcina prevăzută de lege şi de obligaţiile pe care le avem pe plan european ca să putem, după aceea, să luăm măsuri legislative şi să întărim controlul pe care ANRE îl face pe toată zona de energie".

Joia trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au reţinut pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa Internaţional, acuzaţi de luare de mită, alături de Florin Gugu, director în Enel, învinuit de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, anul trecut, Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la Gugu, pe baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa Internaţional, al cărei asociat este Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu, a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel. Acestea constau în: micşorarea procentajului de reducere a tarifelor, de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă, de la 25% la 50%, şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci făcea parte din programul anual de control.

Enel România, parte a grupului italian de utilităţi Enel, cuprinde diverse firme cu activităţi de producţie, distribuţie şi furnizare a energiei.

În 2005, Enel a cumpărat de la stat companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. Trei ani mai târziu, compania a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează Capitala cu energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb