Ţara noastră are nevoie de "facilităţi, de programe", pentru a convinge populaţia să cumpere maşini produse în ţară, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Constantin Niţă, după ce a vizitat fabrica Ford de la Craiova. Un astfel de program ar putea fi destinat tinerilor şi ar permite acestora să-şi achiziţioneze în condiţii avantajoase un autoturism din producţia internă, a mai spus domnia sa citat de Agerpres.
Potrivit lui Constantin Niţă, compania Ford a produs anul acesta 180.000 de motoare şi 70.000 de autoturisme, dar din acestea, pe piaţa românească, au ajuns numai 2%: "Pentru a convinge populaţia din România să cumpere maşini produse în ţară este nevoie de facilităţi, de proiecte. Cum este programul Rabla, ar trebui un program pentru prima maşină. Dau un exemplu. Iată, secretarul de stat pentru politici industriale să găsească o formulă pentru acest program prin care tinerii de 18-20 de ani să-şi poată cumpăra maşini româneşti în nişte condiţii. Nu ştiu, discutăm de finanţare împreună şi cu producătorul şi aşa mai departe: să folosim poate mai mult leasingul, băncile să dea drumul la creditare şi să se ocupe mai puţin numai de titlurile de stat. Sunt multe lucruri care trebuie abordate, dar probabil că aceste chestiuni vor fi detaliate, pentru că avem şi un comitet interministerial pentru promovarea industriei auto şi vom face întâlniri cât mai dese cu cei doi producători de autoturisme din România".
Conform datelor prezentate ieri de Autovit, Dacia deţine, pe primele şase luni, o cotă de piaţă de 31,8% din înmatriculările de maşini noi, Renault - 5,2%, iar Ford are 8,2%.
Ministrul Economiei a mai afirmat că, deşi s-a vehiculat că ar urma să vină un al treilea producător de autoturisme în România, până în prezent Ministerul Economiei nu a primit nicio scrisoare de intenţie în acest sens.
Constantin Niţă a anunţat organizarea, anul viitor, a unui târg naţional cu produse din industria auto fabricate în România, subliniind că Guvernul acordă o importanţă deosebită acestei ramuri industriale, în cadrul căreia lucrează aproximativ 200.000 de persoane în cele 600 de companii din domeniu, care au cifră de afaceri totală de 16 miliarde de euro.
Ministrul a ţinut să menţioneze: "Parcă cumpărăm prea multe autoturisme din import, în condiţiile care, în România, sunt maşini făcute la standarde internaţionale. Nu văd niciun motiv pentru care nu am folosi produsele Ford, Renault şi altele de pe piaţa românească. România a avut în acest an cea mai mare creştere de produse de autovehicule noi cumpărate, dar de trei ori mai mult sunt produsele second-hand. Ceea ce nu este în regulă. Adică nu putem deveni cimitirul tuturor produselor second-hand din Europa sau din alte state. Şi atunci este nevoie să promovăm mult mai mult cumpărarea de produse noi româneşti sub diverse forme".
În legătură cu realizarea autostrăzii Craiova-Piteşti necesară pentru compania Ford, pentru a-şi putea transporta producţia, ministrul Niţă a spus că se lucrează la studiul de fezabilitate şi sunt companii interesate în a finanţa şi a realiza această investiţie.
1. La deficitul implicit prognozat
(mesaj trimis de Cec Onteaza în data de 18.07.2014, 09:21)
... la MTO, tinerii vor fi subventionati de catre stat cu 50 lei pentru cumpararea primei masini de tuns si epilat, inca de la varsta de 14 ani.