"Nitramonia" - culisele unui scandal ajuns de la DNA, la Washington

Ovidiu Vrânceanu,Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iulie 2007

"Nitramonia" - culisele unui scandal ajuns de la DNA, la Washington

Fostul acţionar majoritar, firma S&T OIL Equipment, s-a hotărât după doi ani să ceară despăgubiri statului român pentru că a anulat în 2005 privatizarea Nitramonia Reprezentantul S&T Oil Equipment, Mihai Tânjală, este fostul asociat al actualului consilier prezidenţial Mihai Stănişoară, şeful Departamentului Securităţii Naţionale Coincidenţă sau nu, Mihai Tânjală a demarat procesul în aceeaşi lună în care fostul lui asociat Mihai Stănişoară a fost numit şeful Departamentului Securităţii Naţionale În declaraţia sa de avere, Mihai Stănişoară susţine că l-a împrumutat pe Mihai Tânjală cu 60.000 de dolari AVAS susţine că firma S&T Oil Equipment nu şi-a respectat angajamentele prevăzute în contractul de privatizare Inspectoratul General de Poliţie a descoperit în 2003, după dezvăluirile din ziarul BURSA, că privatizarea Nitramonia a fost făcută pe bază de documentaţii false!

Una dintre cele mai controversate privatizări din ţara noastră a trecut graniţele, după ce fostul acţionar majoritar a dat în judecată statul român la Washington pentru că a anulat privatizarea Nitramonia, parafată în anul 2003.

Este al şaselea caz în care statul român este pârât la Curtea de Arbitraj Internaţională, dar acesta pare să fie de departe cel mai interesant, prin rădăcinile şi conexiunile sale spectaculoase. De fapt, privatizarea Nitramonia a fost una frauduloasă, iar cei care cer acum despăgubiri de la statul român sunt exact aceiaşi care au încercat să salveze, acum patru ani, o privatizare de-a dreptul scandaloasă.

Alt aspect extrem de interesant este că reprezentanţii firmei care au dat statul în judecată la Washington s-au hotărât să facă acest demers după doi ani de la anularea privatizării şi chiar în luna în care fostul lor asociat- parlamentarul PD, Mihai Stănişoară- a fost numit consilier prezidenţial, şef al Departamentului Securităţii Naţionale.

S&T Oil Equipment&Machinery susţine că statul nu a res­pectat contractul de privatizare al societăţii, încheiat în 2003 cu o altă firmă- Fletcher Group, cea care a cumpărat iniţial Nitramonia.

S&T Oil Equipment&Machinery- reprezentată de Valerian Simirică (un american de origine română) şi de fostul deputat PDSR Mihai Tânjală- a cerut instanţei internaţionale să oblige România la plata unor despăgubiri, ca urmare a rezilierii contractului.

În fapt, privatizarea Nitramonia ar fi trebuit anulată încă din 2003 pentru că aşa cum susţinea, atunci, Inspectoratul General de Poliţie, licitaţia a fost câştigată pe baza unor documentaţii false. Dar, în loc să reia procesul de privatizare, Guvernul Năstase s-a înţeles cu firma fostului deputat PDSR, Mihai Tânjală, să salveze urgent privatizarea prin preluarea cumpărătorului iniţial- Fletcher Group de către S&T.

APAPS susţinea cu tărie, la momentul privatizării, că Fletcher Group era o puternică firmă americană, dar, în realitate, cumpărătorul era un SRL mutat din Constanţa la Bucureşti, controlat de un controversat om de afaceri turc, Fatih Keser, cercetat penal, chiar în România, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Deşi poliţia şi procurorii PNA au demarat o anchetă în cazul privatizării, niciun oficial român nu a fost tras la răspundere.

Acum, statul român riscă să plătească despăgubiri importante pentru o privatizare scandaloasă.

Privatizare cu fantoma "Fletcher"

Ziarul Bursa a devoalat, în premieră, încă de la privatizare, modul în care firma controlată de Kesser a reuşit să cumpere cu doar 800.000 de dolari societatea din Făgăraş, arătând că Fletcher Group nu este nicidecum o companie americană, cum se lăuda ministrul privatizării Ovidiu Muşetescu, ci o firmă de apartament, cu sediul în casa parlamentarului PSD, Ion Neagu, avocatul lui Keser Fatih, care fusese anchetat şi reţinut pentru o lună, în anul 2000, chiar de actualul lider PSD, Victor Ponta, pe atunci tânăr procuror.

După anchetele ziarului Bursa, AVAS şi S&T decid ca Fletcher Group să fie scoasă din această privatizare, ca să fie aplanat repede scandalul mediatic şi, mai ales ca să poată fi salvat contractul de privatizare.

Fletcher Group a fost înghiţită astfel de firma S&T Oil Equipment & Machinery, care a preluat în acest mod Nitramonia. Interesul noilor investitori- Mihai Tânjală şi Valerian Simirică- era legat atunci, în special, de dezvoltarea producţiei de explozibil, necesar în lucrările de construcţii, în special pentru proiectatele autostrăzi spre Transilvania.

Numai că, în februarie 2005, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a reziliat contractul de privatizare a societăţii Nitramonia, după ce a stabilit că investitorii nu şi-au respectat clauzele contractuale privind asigurarea capitalului de lucru, realizarea de investiţii de mediu şi de dezvoltare.

IGP: Nitramonia, privatizată pe baza unor documentaţii false!

În urma anchetelor din ziarul BURSA şi a interpelărilor repetate ale deputatului Metin Cerchez, chestorul principal Florin Sandu, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, declara că atât Keser Mehmet Fatih, cât şi Boeru Gheorghe, în calitate de reprezentanţi ai firmei "Fletcher Group", pe baza unor documentaţii false depuse cu ocazia participării la licitaţiile organizate de APAPS, au achiziţionat, în anii 2002 şi 2003, pachetele majoritare de acţiuni deţinute de stat la "Colorom" Codlea şi, respectiv, la "Nitramonia" Făgăraş. Şeful IGP mai preciza că Fatih Keser este cercetat de Parchetul General - Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog pentru implicare în operaţiuni de spălare a banilor pe teritoriul României. Potrivit şefului IGP, Keser Mehmet Fatih, în asociere cu mai mulţi cetăţeni de origine turcă şi arabă, au efectuat operaţiuni de export fictive în baza cărora au solicitat şi obţinut ilegal TVA cu titlu de rambursare în sumă de 16 miliarde de lei, prin intermediul "Colorom" Codlea, în cadrul căreia Keser Mehmet Fatih a îndeplinit funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Dosarul în cauză a fost întocmit în 2002, la doar câteva luni de la privatizarea "Colorom" Codlea.

Conform IGP, Keser Fatih mai era cercetat în stare de libertate într - un alt dosar penal aflat pe rol la Tribunalul Municipiului Bucuresti, alături de alţi şase inculpaţi, în sarcina cărora s - a reţinut un prejudiciu de 87 de miliarde de lei, din perioada 1998 - 1999, reprezentând TVA rambursat ilegal. Prejudiciul fusese realizat, potrivit unor surse, prin firma "Petrom Internaţional Impex" Constanţa, care ulterior, în 2002, a fost mutată la Bucureşti de Keser Fatih şi transformată în "Fletcher Group" SRL, cumpărătorul iniţial al companiei Nitramonia.

Statul român, notificat după doi ani

S&T Oil Equipment&Machinery, înregistrată în Statele Unite, a anunţat, în luna martie, că intenţionează să se adreseze Curţii Internaţionale de Arbitrare a Litigiilor Comerciale de la Washington, acuzând statul român că a confiscat companiile din grupul Nitramonia, controlate S&T.

Pentru acest proces, Valerian Simirică şi Mihai Tânjală au angajat o firmă internaţională de avocatură - King & Spalding - arătând că acţiunea de preluare întreprinsă de statul român în februarie 2005 este ilegală şi încalcă flagrant legile internaţionale, precum şi prevederile tratatului investiţional bilateral dintre Statele Unite şi România. Astfel, firma celor doi oameni de afaceri demarează procesul la mai bine de doi ani de la anularea privatizării şi, coincidenţă sau nu, exact în luna în care fostul lor asociat deputatul PD Mihai Stănişoară, este numit de preşedintele Băsescu consilier prezidenţial, şef al Departamentului Securităţii Naţionale.

Mihai Stănişoară a fost asociat cu reprezentantul firmei S&T, Mihai Tânjală, în trei societăţi: Dunex Trading Drobeta Turnu Severin, Group Trading M&D Bucureşti şi Dunav International Construct SA Lugoj. Mihai Stănişoară nu a putut fi contactat ieri să comenteze relaţiile de afaceri cu fostul deputat PDSR. Niciuna din cele trei societăţi nu mai figurează în ultima declaraţie de interese a consilierului prezidenţial, semn că el s-a retras din aceste firme. În schimb, în declaraţia de avere, Mihai Stănişoară susţine că l-a împrumutat, în nume personal, pe Mihai Tânjală cu suma de 60.000 de dolari.

Un alt fost deputat PDSR, Francisc Tobă, a condus pentru o perioadă compania Nitramonia, fiind desemnat director de Tânjală şi Simirică.

Nitrofertilizer vândută lui Niculae, Nitroexplosive - lichidare voluntară

Activul viabil al societăţii Nitrofertilizer a fost vândut lui Ioan Niculae, patronul InterAgro, încă din luna februarie a acestui an, cu 10 milioane de euro. Din păcate, compania încă nu produce, deoarece companiile care furnizează servicii - Nitrotrans, Nitrocontrol şi Nitroservice, nu lucrează. Pentru a porni activitatea este nevoie de o investiţie de 3,5 milioane de euro, Niculae fiind dispus să aducă aceşti bani pentru a "închiria" cei trei "pui" ai Nitramoniei Făgăraş. În fapt, chiria pare să fie o plată în avans pentru achiziţia finală a celor trei firme.

Nitroexplosive, cea de-a cincea companie care a rămas în proprietatea statului pe platforma din Făgăraş, va fi lichidată voluntar, dacă AVAS va stabili un lichidator care să constate starea de lichidare până în 17 august, dată la care expiră Ordonanţa 3/2007, care amână intrarea în insolvenţă a unor societăţi de stat.

Începerea procedurilor de arbitraj internaţional de către S&T Oil Equipment&Machinery ar putea împiedica eforturile guvernului de a vinde firmele desprinse din fosta societate Nitramonia, determinând falimentul acestora.

MEF caută avocaţi pentru proces

După anunţul făcut de compania americaă, Ministerul Economiei şi Finanţelor a invitat casele de avocatură să depună oferte pentru reprezentarea statului la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, după ce fostul acţionar majoritar al Nitramonia Făgăraş, Ministerul Economiei şi Finanţelor, va încheia contracte cu maxim şase firme de avocatură, pe o perioadă de doi ani, iar termenul limită pentru depunerea documentaţiei este 22 august, conform unui anunţ al instituţiei publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor încheiase anul trecut contracte cu şapte firme de avocatură, dar acestea au fost valabile doar anul trecut. Anul acesta, nemaifiind niciun litigiu, nu a fost organizată o nouă licitaţie.

Procesul cu S&T este al şaselea deschis la Washington de către diferite companii împotriva statului român. Primul dintre acestea, intentat de firma americană Noble Ventures, care a cerut daune în valoare de 353 milioane de dolari, ca urmare a anulării privatizării Combinatului Siderurgic Reşiţa (CSR), a fost câştigat de statul român, reprezentat de Muşat şi Asociaţii şi, ulterior de Ţuca şi Asociaţii, desprinsă în 2005 din casa de avocatură Muşat şi Asociaţii.

Pe rolul Curţii au mai fost înregistrate dosare împotriva României depuse de fostul operator al magazinelor duty-free (compania EDF) de fraţii Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks - în legătură cu decizia autorităţilor privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului pentru investiţiile în zonele defavorizate -, de Rompetrol, care acuză statul că a provocat pierderi grupului prin hărţuieli judiciare şi administrative - şi de Spyridon Roussalis, care acuză statul că a desfiinţat contractul de privatizare a societăţii Malin Bucureşti.

Florin Sandu,şeful IGP, 14 iulie 2003:

"Keser Mehmet Fatih şi Gheorghe Boeru pe baza unor documentaţii false depuse cu ocazia participării la licitaţiile organizate de APAPS, au achiziţionat în anii 2002 şi 2003 pachetele majoritare de acţiuni deţinute de această instituţie la COLOROM SA Codlea şi NITRAMONIA Făgăraş. (...)

Keser Mehmet Fatih este cercetat pentru implicare în operaţiuni de spălare a banilor pe teritoriul României".....

Ce susţinea APAPS pe 27 mai 2003, prin vocea ministrului Ovidiu Muşetescu:

"Alegaţiile potrivit cărora privatizarea NITRAMONIA s - ar fi făcut cu o persoană acuzată de săvârşirea unor infracţiuni este vădit netemeinică şi de natură a crea grave prejudicii de imagine instituţiei noastre".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb