NOI CONTROVERSE PRIVIND FALIMENTUL RADET Piperea: "ANAF şi Engie nu sunt de acord cu falimentul RADET"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 septembrie 2019

Piperea: "ANAF şi Engie nu sunt de acord cu falimentul RADET"

ANAF şi Engie nu sunt de acord cu falimentul RADET, după cum reiese din apelul făcut de cei doi creditori în procesul privind falimentul Regiei.

RomInsolv, adminis­tratorul judiciar al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a primit, luni, o înştiinţare potrivit căreia ANAF şi Engie au apelat în instanţă hotărârea privind falimentul RA­DET, după cum ne-a spus, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, partener RomInsolv.

Domnia sa ne-a declarat: "În prezent, se discută apelul nostru împotriva hotărârii Tribunalului, care a trimis RADET în faliment. Doi creditori esenţiali, ANAF şi Engie, au făcut propriul apel şi au susţinut, de asemenea, faptul că hotărârea Tribunalului este nelegală. Cei doi creditori au cerut des­fiinţarea hotărârii de trecere la faliment pe motivul că, în realitate, nu a existat o adunare a creditorilor, în­trucât ei nu şi-au dat niciun vot, ci au cerut doar să se amâne această decizie. În momentul de faţă, singurii, absolut singurii, care sus­ţin falimentul RADET sunt cei de la ELCEN, pentru motivele pe care le-am mai explicat şi altă dată".

Aşadar, conform avocatului Piperea, ANAF şi Engie cer desfiinţarea hotărârii de faliment şi întoarcerea la judecătorul sindic pentru a ordona o altă adunare a creditorilor care să voteze planul, considerând că acest lucru este mai mult decât semnificativ.

Administratorul judiciar al RADET a adăugat: "Acest lucru este esenţial şi pune într-o lumină absolut minunată poziţia ELCEN. În momentul de faţă, se vede clar faptul că nu există nicio motivaţie, nici juridică şi nici economică, pentru falimentul RADET, ci există doar motivaţia intereselor obscure ale celor care consiliază ELCEN de a obţine bani din acest faliment şi din acţiunea împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), de la care cer 3,7 miliarde lei, bani pe care, de fapt, îi cer de la noi, toţi cei care plătim taxe către PMB".

Afirmaţiile acestea vin în continuarea aspectelor asupra cărora Gheorghe Piperea a opinat într-un interviu recent publicat în Ziarul BURSA. Avocatul Piperea ne-a explicat faptul că falimentul Regiei este, în prezent, doar unul teoretic, întrucât juridic vorbind, "deşi este decis falimentul Regiei, efectele acestei hotărâri sunt suspendate de Curtea de Apel Bucureşti".

Menţionăm că, până la închiderea ediţiei, reprezentanţii ELCEN nu au răspuns solicitării Ziarului BURSA de a transmite opinia lor pe subiect.

Recent, administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, a transmis că strategia primarului Capitalei, Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET "pe datorie", este o alegere extrem de periculoasă pentru cetăţeni.

Potrivit administratorului ELCEN, la mai mult de două luni de la înfiinţarea companiei municipale Termoenergetica, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a efectuat niciun demers de substanţă în ceea ce priveşte preluarea activităţii RADET de către noua companie, în ciuda apelurilor repetate pe care ELCEN le-a transmis autorităţilor.

Astfel, Sierra Quadrant susţine că această tergiversare a PMB urmăreşte menţinerea ELCEN într-o poziţie de furnizor captiv pentru RADET, o "companie falimentară care nu face altceva decât să acumuleze datorii, afectând implicit situaţia economică a ELCEN, care se află în plin proces de reorganizare".

Obiectul de activitate al Electrocentrale Bucureşti SA îl reprezintă producţia, transportul, distribuţia, dispecerizarea şi vânzarea energiei termice, precum şi producţia şi vânzarea energiei electrice.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%), iar în ceea ce priveşte producţia de energie electrică, compania asigură 3,88% din cota de piaţă la nivel naţional, potrivit raportului Transelectrica publicat pentru anul 2017.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţă şi are ca obiect de activitate transportul, producerea, distribuţia şi furnizarea de energie termică.

RADET Bucureşti este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei, iar din totalul energiei termice furnizate de RADET, consumul populaţiei reprezintă aproximativ 90%.

În prezent, ELCEN - principalul creditor al RADET - se află în procedură de insolvenţă, iar RADET - în faliment.

RADET are la ELCEN creanţe în valoare totală de 3,7 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei reprezintă penalităţi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb