"Nuclearelectrica" a intrat în "clubul" producătorilor cu contracte secrete

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 septembrie 2011

"Nuclearelectrica" a intrat în "clubul" producătorilor cu contracte secrete

Ziarul BURSA a fost primul care a sesizat, anul trecut, cazurile producătorilor de energie (complexurile Craiova, Turceni şi Rovinari) care au vândut electricitate consumatorilor, la limita legii, în mod direct şi nu prin licitaţie, aşa cum îi obligă un ordin de ministru. Acele contracte sunt "confidenţiale", după cum reprezentanţii producătorilor ne-au declarat la vremea respectivă.

În acest an, producătorii au continuat să vândă energie prin contracte secrete, iar "clubul" lor s-a lărgit cu un nou membru. "Nuclearelectrica" - singurul producător care, anul trecut, nu a încheiat contracte de acest gen - a vândut, în primele şase luni ale anului în curs, 17,1% din totalul energiei tranzacţionate în perioada menţionată prin contracte negociate cu furnizori şi consumatori finali, după cum ne-a declarat conducerea companiei.

Producătorii comercializeză energie electrică prin negociere directă cu consumatorii, care nu participă la licitaţiile pe de pieţele OPCOM (administratorul bursei noastre de energie), în ciuda faptului că, încă din 2008, este în vigoare un ordin al ministrului Economiei care îi obligă să vândă transparent energia disponibilă. În principiu, pentru vânzarea directă a electricităţii, este nevoie de obţinerea unei derogări de la Ordinul Ministrului, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei.

Conducerile companiilor care tranzacţionează energie prin negociere directă ne-au oferit diverse explicaţii, fără să ne pună la dispoziţie date concrete despre tranzacţiile încheiate în afara pieţei transparente.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), consideră că "orice tranzacţie făcută pe piaţa concurenţială trebuie să fie transparentă şi nediscriminatorie".

Domnia sa ne-a precizat: "Deşi eu sunt de părere că toate tranzacţiile ar trebui făcute pe pieţele OPCOM, nu putem obliga producătorii să facă acest lucru şi, atunci, pledez pentru reguli care să consfinţească o piaţă transparentă şi nediscriminatorie".

"Nuclearelectrica" a vândut energie consumatorilor cu preţuri între 165,4 şi 187,4 lei/MWh

Conducerea Societăţii Naţionale "Nuclearelectrica" (SNN) ne-a declarat: "Consumatorii eligibili nu au licenţe ANRE şi, în consecinţă, nu pot participa la licitaţiile OPCOM unde SNN vinde energie angro. De aceea, contractele cu consumatorii finali se încheie, practic, de către toţi furnizorii, prin negociere directă. Am încheiat astfel de contracte deoarece intenţionăm să intrăm treptat şi pe piaţa de energie cu amănuntul (retail). În contractele negociate direct, pe piaţa concurenţială, identitatea partenerilor, cantităţile de energie contractate şi preţurile de contract sunt confidenţiale.

Vânzările la consumatorii eligibili se fac pe piaţa cu amănuntul, în sectorul liberalizat, dereglementat al acestei pieţe. Ordinul ministrului se referă la vânzările pe piaţa angro şi numai pentru astfel de tranzacţii (n.r. cu amănuntul) se aprobă, uneori, derogari de la Ordin".

În semestrul întâi al acestui an, SNN a vândut energie la consumatorii finali cu preţuri cuprinse între 165,4 şi 187,4 lei/MWh, au completat sursele citate.

Cantitatea totală de energie vândută de SNN în primele şase luni ale lui 2011 este de aproape 5,3 milioane de MWh, în creştere cu 1,5% faţă de volumul de electricitate tranzacţionat în prima jumătate a anului trecut, de circa 5,2 milioane MWh.

Suma încasată de SNN în perioada ianuarie-iunie 2011 se ridică la peste 753 milioane de lei, faţă de 715 milioane de lei - valoarea energiei vândute acelaşi interval al lui 2010 (creştere de 5,1%).

Din totalul energiei tranzacţionate de "Nuclearelectrica" în perioada analizată, 60,4% a fost vândută prin contracte reglementate, 6,7% prin piaţa spot PZU, 15,8% prin licitaţii pe PCCB (Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale) şi 17,1% prin contracte negociate cu furnizori şi consumatori finali, ne-a spus conducerea companiei.

În perioada dintre 1 noiembrie 1998 - după constituirea actualei companii "Nuclearelectrica" - şi până la 30 iunie 2005, vânzarea energiei electrice de către SNN s-a făcut pe baza unui contract reglementat de lungă durată, pentru toată producţia Unităţii 1 CNE Cernavodă, la tariful stabilit de ANRE. Contractul a fost încheiat cu "Electrica", ulterior având loc o repartizare a sa între cele opt nou formate filiale ale "Electrica", potrivit datelor de pe site-ul SNN. Începând cu 1 iulie 2005, ca urmare a intrăii în vigoare a noului Cod Comercial al Pieţei Angro de Energie Electrică, reglementare inspirată din Directivele Comisiei Europene privind piaţa de energie, au fost încheiate noi contracte reglementate cu filialele "Electrica" - deja în curs de privatizare - pentru livrarea de energie în vederea furnizării la consumatorii captivi şi pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţelele de distributie.

Totodată, SNN a început vânzarea unui anumit procent din producţia sa pe piaţa concurentială, în baza unor contracte negociate cu consumatori eligibili şi furnizori concurenţiali. Procentul amintit a crescut de la circa 15% în 2005 la 30% în 2009. Deasemenea, SNN a început să participe la piaţa spot (Piata pentru Ziua Următoare - PZU), pentru a vinde diferenţele dintre cantitatea de energie prognozată a fi produsă în ziua următoare şi cantitatea de energie contractată, sau pentru a cumpăra energie în situaţia unor reduceri de putere sau opriri neplanificate la CNE Cernavodă.

CE Rovinari a vândut direct 9,08% din cantitatea de electricitate tranzacţionată în primul semestru al anului

Complexul Energetic (CE) Rovinari a vândut direct, prin negociere cu alţi furnizori pentru export, 9,08% din cantitatea totală de energie electrică livrată în primul semes-tru al anului în curs, ne-au spus reprezentanţii producătorului de pe Valea Oltului, subliniind: "Nu am avut contracte de vânzare de energie electrică negociate direct cu consumatori eligibili în primul semestru al anului 2011. Contractulde export a fost încheiat prin negociere directă cu furnizorii într-o perioadă în care piaţa de energie electrică din toată Europa se afla în recesiune. În acest sens, a fost obţinută o derogare de la Ordinul MECMA 445/2009".

Potrivit surselor citate, "energia a fost tranzacţionată la cel mai bun preţ al pieţei".

În perioada analizată, 42,24% din energia electrică livrată de CE Rovinari a fost comercializată pe piaţa reglementată. În acelaşi timp, 23,35% din energia electrică livrată a fost comercializată pe PZU, iar 8,78% pe piaţa PCCB.

Aproape jumătate din energia vândută de CE Craiova în primele şase luni ale anului a fost negociată direct

Aproape jumătate din energia vândută de Complexul Energetic (CE) Craiova în prima jumătate a acestui an, mai precis 40,52%, a fost tranzacţionată pe piaţa cu amănuntul prin participare la licitaţiile organizate de consumatori eligibili şi contractele asiguratorii cu alţi producători, ne-a spus Constantin Bălăşoiu, directorul general al companiei. Potrivit domniei sale, "preţul mediu înregistrat pe piaţa cu amănuntul include costul certificatelor verzi, contribuţia pentru cogenerare, accize, ceea ce conduce la o creştere semnificativă faţă de alte segmente de piaţă, fiind, în medie, cu 30% mai mare decât cel mai mare preţ înregistrat pe pieţele centralizate ale OPCOM".

Reprezentanţii OPCOM ne-au spus că, în primul semestru al anului 2011, preţul maxim pe PZU a fost de 337 lei/MWh. Pe PCCB, cel mai mare preţ a fost de 213,65 lei/MWh, iar pe PCCB-NC (Piaţa Contractelor Centralizate cu Negociere Continuă) preţul maxim s-a cifrat la 221 lei/MWh.

Reprezentanţii Complexului de la Craiova ne-au mai precizat: "Sunt 23 de consumatori eligibili care cumpără energie prin contracte cu amănuntul în baza unor licitaţii organizate de ei. Nu avem contracte directe cu furnizorii, ci cu consumatorii eligibili pe piaţa cu amănuntul. Ei solicită oferte şi îşi aleg vânzătorul prin licitaţie".

În prima jumătate a lui 2011, CE Craiova a vândut 2,47 TWh energie electrică, în valoare totală de 551,8 milioane de lei, faţă de 2,05 TWh (515,7 milioane de lei) - cantitatea de electricitate comercializată în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Din volumul de energie vândută în ianuarie-iunie 2011, o proporţie de 23,91% a fost tranzacţionată pe piaţa reglementată, 32,18% pe PZU şi 3,39% pe PCCB.

CE Turceni a vândut energie direct către producători şi furnizori, la preţul mediu de 199,92 lei/MWh

Complexul Energetic (CE) Turceni a vândut energie, în mod direct, "numai către producători (contracte de ajutor) şi furnizori", respectiv o cantitate de 775 GWh, reprezentând un procent de 22,3% din întreaga cantitate de energie comercializată în prima jumătate a anului în curs, ne-a spus Octavian Graure, directorul general al companiei.

Domnia sa ne-a precizat: "CE Turceni nu a vândut energie, în mod direct, către consumatori eligibili. CE Turceni a vândut energie în mod direct către "Electrica", "Hidroelectrica", Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova, "Electrocentrale" Deva, la un preţ mediu de 199,92 lei/MWh produs".

Contractele încheiate de CE Turceni prin negociere directă au fost făcute, potrivit reprezentantului Complexului, "în baza Codului Comercial al Pieţei Engros de Energie Electrică (contracte de ajutor), iar contractele cu < Hidroelectrica > şi < Electrica > au fost încheiate în baza unei derogări din partea ministerului".

Cantitatea de energie vândută în primele şase luni ale lui 2011 de CE Turceni este de 3.465 GWh (în valoare de 665 milioane de lei), iar în prima jumătate a anului trecut au fost vânduţi 2.976 GWh (în valoare de 501 milioane de lei).

O proporţie de 41% din energia vândută în perioada analizată a fost comercializată pe piaţa reglementată, 16,5% pe PZU, 10,9% pe PCCB şi PCCB-NC şi 9,3% pe piaţa de echilibrare (PE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb