Numărul total de linii fixe instalate a crescut la 5,31 milioane, în primul semestru al anului 2009

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 20 octombrie 2009

Numărul total de linii fixe instalate a crescut, în primele şase luni ale anului 2009, de la 5,17 milioane, în 2008, la 5,31 milioane, în timp ce numărul de utilizatori activi de telefonie mobilă scade uşor, de la 24,47 milioane la sfârşitul anului 2008 la 24,41 milioane la jumătatea lui 2009, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

"Actualul climat economic a influenţat şi sectorul comunicaţiilor din România, dar în ansamblu piaţa de comunicaţii se comportă bine. Consumul nu a scăzut, dimpotrivă, traficul de voce a crescut semnificativ. Numărul cumulat de utilizatori de telefonie fixă şi mobilă a rămas aproximativ acelaşi, în timp ce numărul utilizatorilor de broadband fix şi mobil a crescut," a arătat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, în prima sesiune a celei de-a XVIII-a ediţii a Global Forum 2009.

Astfel, 3,9 milioane de linii fixe erau instalate, la sfârşitul primului semestru 2009, persoanelor fizice, iar restul de 1,4 milioane persoanelor juridice. Numărul de linii instalate persoanelor juridice a crescut cu 11% faţă de 31 decembrie 2008, în timp ce numărul de linii instalate persoanelor fizice a rămas la aceeaşi valoare. Astfel, numărul total de utilizatori de telefonie la puncte fixe a crescut uşor, în mare parte ca urmare a introducerii soluţiilor de tip Homezone de către operatorii de reţele publice mobile de telefonie.

Rata de penetrare a telefoniei fixe a înregistrat un nou maxim istoric de 24,7% (+3,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008) la nivel de populaţie şi 54,6% (+3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008) la nivel de gospodării. Traficul total de voce efectuat prin intermediul reţelelor publice fixe de telefonie a scăzut cu 16%, de la 4,6 miliarde de minute în primul semestru al anului 2008 la 3,9 miliarde minute în primul semestru al acestui an.

Traficul total de voce, de peste 19,5 miliarde minute, originat de utilizatorii finali în reţelele publice mobile de telefonie, înregistrează o creştere de aproximativ 34% faţă de perioada similară din 2008. Cea mai mare creştere (+39%) o înregistrează traficul către reţelele publice fixe. Ponderea cea mai mare în volumul total de trafic o înregistrează în continuare traficul către reţeaua mobilă proprie (82,9%), urmată de traficul către alte reţele mobile de telefonie (12,6%).

Segmentul de internet broadband fix a înregistrat o creştere de 5% faţă de 31 decembrie 2008, numărul total de conexiuni ajungând la 2,64 milioane de conexiuni, iar conexiunile broadband la puncte mobile active au înregistrat o creştere importantă, de 58%, ajungând la valoarea de 2,4 milioane, faţă de 1,5 milioane la sfârşitul anului 2008.

"În esenţă, evoluţia de pe piaţă e în favoarea utilizatorilor. Pe piaţa de telefonie, de exemplu, acelaşi număr de utilizatori vorbeşte acum cu aproximativ 30% mai mult decât anul trecut, plătind mai puţin. Spun asta pentru că, deşi nu avem încă datele despre evoluţia veniturilor furnizorilor, informaţiile care ne parvin din piaţă arată că veniturile operatorilor au scăzut cu 10-15%. Consumul creşte, veniturile scad, deci preţurile pe care le plătesc utilizatorii au scăzut semnificativ", a explicat preşedintele ANCOM.

Preşedintele Autorităţii a mai anunţat că, pentru a veni în sprijinul operatorilor în actualele condiţii economice, ANCOM pregăteşte măsuri menite să le permită acestora continuarea investiţiilor şi asigurarea unui capital de lucru. În cursul acestei săptămâni, Autoritatea va supune consultării publice o decizie care facilitează achitarea tarifului de utilizare a spectrului de către o parte a titularilor licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, prin introducerea posibilităţii plăţii tarifului de utilizare a spectrului în două tranşe, nu în întregime, ca până acum. Regula plăţii anuale se va menţine pentru anumite servicii de radiocomunicaţii, precum şi pentru operatorii care datorează tarife a căror contravaloare în lei nu depăşeşte 200 euro. Tot pentru a sprijini industria, ANCOM a scăzut tariful de monitorizare pe care îl percepe anul acesta până la valoarea de 0,065% din cifra de afaceri - jumătate din nivelul anului 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb