O cafenea centrală din Bucureşti va plăti peste 8.000 lei pe an impozit forfetar

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 septembrie 2013

Impozitul forfetar urmează să fie aplicat companiilor care activează în sectorul restaurantelor şi alimentaţiei publice, în cel turistic şi în cel al întreţinerii şi reparării autovehiculelor, cu o cifră de afaceri anuală netă de maxim 50 milioane euro.

Impozitul forfetar urmează să fie aplicat companiilor care activează în sectorul restaurantelor şi alimentaţiei publice, în cel turistic şi în cel al întreţinerii şi reparării autovehiculelor, cu o cifră de afaceri anuală netă de maxim 50 milioane euro.

Barurile şi cafenele situate în zona A (centrală) a Bucureştiului, având o suprafaţă de 70 metri pătraţi (mp) ar urma să plătească un impozit forfetar anual în valoare de 8.060 lei, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. În cazul unui restaurant de 100 mp din zona B a Capitalei, valoarea este de 14.490 lei.

Impozitul forfetar urmează să fie aplicat companiilor care activează în sectorul restaurantelor şi alimentaţiei publice, în cel turistic şi în cel al întreţinerii şi reparării autovehiculelor, cu o cifră de afaceri anuală netă de maxim 50 milioane euro, echivalent în lei, sau cu active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate. De asemenea, firmele care intră sub incidenţa impozitului trebuie să aibă o pondere a veniturilor obţinute din activităţile vizate în total venituri de peste 70% şi minim 250 de salariaţi şi să nu se afle în dizolvare.

Formula de calcul pentru segmentul de restaurante şi baruri ţine cont de impozitul standard pe care îl plăteşte o companie din domeniul respectiv, de rangul localităţii unde se află locaţiile în cauză, de o variabilă în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei, de un coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic şi de un coeficient de sezonalitate. Pentru hoteluri şi alte facilităţi de cazare, impozitul forfetar se calculează pe baza valorii impozitului standard şi a numărului de locuri de cazare, în timp ce în cazul service-urilor auto formula ţine cont de coeficientul pentru activităţi de spălătorie auto, de cel pentru activităţi de vopsitorie, de cel pentru activităţi de tinichigerie, de cel pentru activităţi de mecanică şi ITP şi de cel pentru activităţi de vulcanizare, precum şi de suprafaţa în care firma îşi desfăşoară activitatea.

În situaţia în care în cursul anului fiscal, contribuabilii realizează venituri din desfăşurarea altor activităţi decât cele care intră sub incidenţa impozitului forfetar se datorează impozit forfetar calculat prin aplicarea unui procent de 3% la veniturile respective. Pentru contribuabilii care desfăşoară mai multe din activităţile vizate de impozitul forfetar, cu excepţia celor care desfăşoară activităţi prin intermediul unui complex hotelier, determinarea impozitului datorat se realizează prin însumarea impozitului determinat conform formulelor corespunzătoare fiecărei activităţi desfăşurate.

Impozitul este anual, declararea şi plata impozitului se efectuează trimestrial, în sumă egală cu o pătrime din impozitul forfetar anual, stabilit conform formulelor.

Pentru stabilirea coeficienţilor aferenţi activităţilor, autorităţile au efectuat analize asupra unui număr de 10.075 contribuabili.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), doar 2.867 contribuabili au fost plătitori efectivi de impozit pe profit în anul 2011, se arată în nota de fundamentare a proiectului. "Cei 2.867 de contribuabili au contribuit la bugetul de stat cu impozit pe profit în sumă de aproximativ 32.686.751 lei. Rezultă un impozit mediu pentru contribuabilul care activează în cadrul acestui domeniu de activitate şi plăteşte impozit de aproximativ 11.401 lei. Raportând impozitul colectat la totalul contribuabililor care desfăşoară activitatea în acest domeniu a rezultat un impozit mediu pe total contribuabili de aproximativ 3.250 lei", potrivit documentului.

Pentru determinarea coeficienţilor necesari calculului impozitului forfetar pentru contribuabilii în cauză, s-au luat în calcul mai multe particularitaţi. "Aceste particularităţi provin din faptul că atât service-urile auto, vulcanizările, cât şi spălătoriile auto sunt guvernate de acelaşi cod CAEN, iar în cadrul unei societăţi comerciale se pot desfăşura activităţi de spălătorie auto, vulcanizare, vopsitorie, tinichigerie auto, mecanică auto/ITP cât şi vulcanizare auto, atât individual sau cumulate între ele", arată Guvernul.

Proiectul de lege prevede patru zone - A,B,C,D, pentru Bucureşti şi municipii, respectiv cinci zone - A,B,C,D şi zona rurală, Delta Dunării şi staţiuni de interes local, pentru oraşele şi staţiunile de interes naţional. În ceea ce priveşte coeficientul de sezonalitate, acesta variază în funcţie de cinci categorii, şi anume zona rurală, staţiuni de pe litoral, Delta Dunării, staţiuni montane şi segmentul care cuprinde Bucureştiul, municipiile şi oraşele.

Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat în primă lectură miercuri în Guvern şi care va fi trimis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb