O nouă scumpire a gazelor ar putea avea loc de la 1 aprilie

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 martie 2008

O nouă scumpire a gazelor ar putea avea loc de la 1 aprilie

Importurile de gaze ar putea ajunge la 420 dolari/1.000 mc în trimestrul al II-lea

Conducerea companiei de dis­tribuţie şi furnizare a gazelor naturale "Distrigaz Sud" susţine că tariful gazelor naturale din import s-ar putea să mai crească, în trimestrul al doilea al anului, la 420 de dolari/1.000 mc. În prezent, preţul acceptat de ANRE (reglementatorul pieţei de energie) pentru gazele importate este de 370 de dolari. Această situaţie ar determina o nouă majorare a preţului final la consumatori, cuprinsă între 8 şi 12%, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Marc Hirt, directorul general al adjunct de comercializare din cadrul "Distrigaz Sud".

Domnia sa a explicat că ANRE s-a bazat, în primul trimestru, când a operat o creştere de 8,5% a preţului, pe un nivel de 370 dolari/1.000 mc pentru importul de gaze. Dar preţul barilului de petrol a crescut puternic în această perioadă, iar leul s-a depreciat în raport cu dolarul american. Potrivit reprezentantului "Dis­trigaz Sud", citat de Rompres, în trimestrul al doilea, rata de schimb a leului în raport cu dolarul american ar putea fi de 2,5 lei pentru un dolar.

Din totalul gazelor furnizate anual de "Distrigaz Sud", circa 33% provin din import. Compania importă gaze în principal prin firma "WIEE", cu care are un acord valabil până în 2012. "Distrigaz Sud" poartă discuţii cu "Romgaz" pentru a încheia un contract de aprovizionare cu gaze pentru o perioadă de trei ani, iar cu "Petrom" încearcă să ajungă "Ne aşteptăm la creşteri ale preţurilor gazelor din import de la 1 aprilie, iar anumite calcule arată că acestea pot ajunge chiar şi la 420 de dolari/1.000 mc", a declarat, citat de Rompres, directorul general al Direcţiei Preţuri şi Tarife în domeniul gazelor naturale din cadrul ANRE, Gabriel Sârbu.

În ceea ce priveşte tarifele la gaze plătite de populaţie începând cu 1 aprilie, domnul Sârbu a spus că ANRE încă analizează factorii care vor influenţa aceste preţuri, urmând ca o decizie finală să luată spre sfârşitul lunii martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb