O NOUĂ STRATEGIE PE TERMEN MEDIU ŞI LUNG Retragerea statului din economie, necesară pentru reindustrializarea ţării

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 aprilie 2013

Retragerea statului din economie, necesară pentru reindustrializarea ţării

Vosganian: "Suntem complementari, nu competitivi, în UE"

Statul trebuie să se retragă din economie, privatizând "tot ce se poate privatiza", este de părere Varujan Vosganian, ministrul economiei.

Oficialul a precizat, ieri, într-o conferinţă de profil organizată de "Focus Energetic", că privatizarea şi valorificarea activelor patrimoniale prin insolvenţă sunt necesare pentru reindustrializarea ţării, menţionând că "trebuie să curăţim spaţiul necrozat de pierderi şi datorii".

"Industria de apărare deţine un patrimoniu uriaş, care era cores-punzător pe vremea când indus-tria avea 200.000 de salariaţi, dar de când sectorul a rămas cu 6.000 de salariaţi este cu totul disproporţionat. Industria de apărare se poate ruina numai întreţinând acest uriaş patrimoniu în care mai mult de un sfert din salariaţi nu fac decât să păzească terenurile, depozitele şi clădirile care nu mai folosesc economic".

Ministerul Economiei lucrează la o Strategie de reindustrializare a Româ-niei, care va avea la bază patru documente - unul de politică industrială, unul de strategie de cercetare, unul axat pe activitatea de export şi unul pe dezvoltarea economică în zonele rurale.

Potrivit secretarului de stat în ME Adrian Ciocănea, draftul strategiei urmează să fie finalizat în luna iunie, estimându-se că proiectul în sine va fi gata la finalul acestui an, având aplicabilitate pe termen lung, până în 2020.

Între timp, comisia consultativă, care a avut o primă întâlnire pe subiect, va purta discuţii cu mediul de afaceri şi va avea consultări parlamentare.

Ministerul Economiei urmează să cheme la discuţii reprezentanţi din 80 de ramuri industriale, în vederea identificării soluţiilor de reindustrializare, potrivit lui Varujan Vosganian.

Ministrul de resort a adăugat că avem nevoie şi de încurajarea zonelor industriale de vârf, dar şi de integrarea industriei prelucrătoare într-o strategie comună europeană, "care să nu fie protecţionistă, dar care să susţină industriile".

În opinia domniei sale, trebuie încurajate industriile de înaltă tehnologie, cum ar fi cea a automobilelor, inclusiv cele care funcţionează pe bază electrică, industria laserelor şi cea a imprimantelor 3D.

Ministrul de resort a menţionat că din cele 50 de parcuri industriale din ţara noastră, multe se află într-o "situaţie performantă", iar altele sunt în curs de formare. În acelaşi timp, din cele 40 de clustere, 13 sunt funcţionale, iar restul îşi aşteaptă partenerii.

"Noi lucrăm la un text care să promoveze parcurile industriale. Aşa cum, ca să faci turism ai nevoie de hoteluri, ca să aduci investiţii ai nevoie de poluri de inovare, de clus-tere şi de parcuri industriale, pentru că nu mai suntem ca pe vremuri, când Aversa era în centrul Bucureştiului", a spus Varujan Vosganian.

Domnia sa a declarat marţi că intenţionează să refacă manualul de geografie economică şi hărţile economice ale României, dispărute din şcoli în ultimii ani, ca să se ştie de unde trebuie pornit atunci când se doreşte dezvoltarea industriei.

"Industria românească nu este numai cazul Oltchim sau Mechel. Există companii puternice în Româ-nia care constituie o bază promiţătoare pentru industrie", a subliniat ministrul de resort.

Reprezentarea noastră diplomatică în afara ţării s-a înjumătăţit, în ultimii ani

Reprezentarea noastră diplomatică în afara ţării s-a înjumătăţit, în ultimii trei ani, susţine ministrul Vosganian, potrivit căruia avem nevoie de promovarea industriei româneşti în străinătate.

Oficialul spune că în zona Asia-Oceania reprezentarea diplomatică a ţării noastre se apropie de zero, în Asia de Sud-Est şi în Aus-tralia avem o singură reprezentare - la Singapore -, în timp ce în Africa suntem aproape absenţi, cu câte o prezenţă în Africa de Sud şi, respectiv în Africa de Nord.

Ministrul de resort a precizat că, la nivelul Uniunii Europene, "sun-tem complementari, nu competitivi", subliniind faptul că, după ce am aderat la UE, "ne-am dat seama că este mai greu să fii sărac înăuntru, decât să fii sărac afară".

Potrivit oficialului, ţara noastră are o mare problemă de decalaje.

"România are de rezolvat o problemă arzătoare - cea a marilor decalaje", a afirmat domnia sa, sus-ţinând că PIB-ul pe cap de locuitor variază foarte mult de la judeţ la judeţ, dar şi că există decalaje mari de competitivitate, atât între judeţe, cât şi între ţara noastră şi UE.

Comerţul exterior este un domeniu care nu a fost afectat de criză, înregistrând chiar o îmbunătăţire, prin creşterea exporturilor concomitentă cu stagnarea importurilor.

Astfel, în perioada 2009-2012, deficitul comercial a fost redus de la 23 miliarde euro la 9,5 miliarde euro.

Vosganian: "Ratingul de ţară al României ar trebui îmbunătăţit"

Ratingul de ţară al României ar trebui îmbunătăţit, în actualele condiţii de stabilitate fiscală, fapt care ar putea ameliora relaţiile dintre bănci şi mediul de afaceri, spune Varujan Vosganian, apreciind că Banca Naţională nu doreşte, încă, o reducere a dobânzii cheie.

"Banca centrală nu doreşte ameliorarea în ceea ce priveşte rata dobânzii; cel puţin pentru o perioadă de acum încolo dobânda de referinţă a băncii centrale va rămâne aceeaşi. Ce se poate face? După opinia mea, trebuie rediscutat ratingul de ţară. Eu cred că ratingul de ţară pentru România în noile condiţii de stabilitate fiscală trebuie îmbunătăţit. Îmbunătăţirea ratingului de ţară va putea să amelioreze relaţiile dintre bănci şi mediul de afaceri", a afirmat ministrul economiei.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspec-tivă stabilă.

Fitch acordă ţării noastre calificativul "BBB-" pentru datoriile pe termen lung în valută şi "BBB" pentru datoriile pe termen lung în lei, cu perspectivă stabilă, iar S&P include România în categoria "BB+", atât la lei, cât şi la valută.

Varujan Vosganian susţine că ţara noastră are "o situaţie fiscală promiţătoare şi o poziţie externă stabilă".

Napoleon Pop: "Suntem într-o depresiune; avem o problemă cu PIB-ul potenţial"

Suntem într-o depresiune, întrucât avem o problemă cu PIB-ul potenţial, susţine Napoleon Pop, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, opinând că un PIB potenţial de 1-2% nu reprezintă o "cinste" pentru noi.

Domnia sa a menţionat că suntem într-o criză continuă, adăugând: "Multă lume ne spune că n-o să scăpăm de ea (n.r. de criză) şi va trebui să trăim în acest nou mediu. Soluţiile - recunoaştem cu toţii - au fost foarte dureroase. (...) Programele de austeritate, teoretic, au fost bune, dar, în contextul actual, au fost foarte dure, iar efectele lor au fost mult peste ceea ce România presupunea la vremea respectivă. (...) Lipsa de încredere va continua încă o bună perioadă de timp. (...) Avem o problemă cu atractivitatea mediului de afaceri românesc în care constatăm că efectul integrării a dispărut, intrările de capital străin au scăzut foarte mult, dar ne confruntăm periodic cu investiţii de portofoliu pe termen scurt care nu fac bine deloc nici asupra pieţelor financiare şi nici asupra cursului de schimb".

Creşterea economică va trece la altă paradigmă pe care va trebui s-o valorificăm".

Potrivit lui Napoleon Pop, avem o problemă naţională prin prisma securităţii economice.

În opinia lui Valentin Lazea, prezent la seminarul de ieri în calitate de reprezentant al Centrului Român pentru Politici Economice (CRPE), printre recomandările de care are nevoie economia noastră se numără stimularea aducerii în ţară a cercetării-dezvoltării şi reindustrializarea mediului rural.

CEC Bank: "Avem aşteptări foarte înalte de la Strategia de Reindustrializare"

CEC Bank va susţine reindus-trializarea României, dar are aşteptări foarte înalte de la strategia la care se lucrează, potrivit Ramonei Bratu, reprezentantul băncii.

Domnia sa a precizat că va solicita ca documentul să aibă foarte bine definite obiectivele financiare - dacă se poate cu cifre concrete -, aceste obiective să fie fezabile şi ancorate în realitate, iar strategia să prevadă măsuri, mijloace şi instrumente prin care statul intenţionează să dirijeze discret iniţiativa privată în vederea atingerii obiectivelor vizate.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Strategiile se fac in partide si se prezinta electoratului la alegeri, ca sa le voteze. Daca electoratul le voteaza se pun in aplicare. Dl Vosganian face in guvern ce ar fi trebuit sa faca in partid. Pana elaboreaza strategia i se termnia mandatul. La fel se face si cu reforma in invatament sau la sanatate si o tinem dintr-o reforma in alta.

    "Industria românească nu este numai cazul Oltchim sau Mechel." Se poate interpreta si " Industria romaneasca numai este" lasand astfel Oltchim si Mechel la o parte. Eu chiar as fi dat curs invitatiei dvs. , insa citind raportul asupra cauzelor insolventei ale firmei Oltchim mi-am dat seama de veridicitatea zicalei Ce patru arhangheli au fost Trei , Luca si Matei. Pentru a nu va trece prin minte ca vreau sa ma inscriu la concursul pentru ocuparea postului de consilier pentru romanii de pretutindeni datorita recunosterii internationale obtinute prin acordarea titulaturii de imprastiat va dau cateva detalii care sper ca in curs de 10 zile (29,3 pagini pe zi) vor fi remediate. Sa incepem deci cu sfintii. Intr-un raport financiar al unui concern exista 4 mari variabile: bilantul, cont profit si pierderi, fluxuri financiare si modificari ale capitalului propriu. Apoi sistemul unitar sau monic in ceea ce priveste structura de conducere a firmei da sa macane de cand domnul dr.ing. Roibu a fost "convins" sa predea functia de director general deoarece ar fi fost in incompatibilitate fiind si reprezentant in calitate de presedinte al CA. Aceste titluri le sunt acordate doar zeilor printre care se numara si domnul Treichl. Citandu-le pe domnul Anghel un investitor purtand cravata de matase il intereseaza raportul financiar IFRS al concernului Oltchim care este un pic altfel construit decat al firmei Oltchim S.A. Desi reorganizarea regionala nu a fost pusa in aplicare colegii domnului Piperea sunt exemplu pe ramura , altfel fiind inexplicabil de ce cauza Oltchim a fost judecata la Tribunalul Vrancea. Si fiindca vorbeati de competitivitate va rog sa aruncati o privire si asupra tratarii capitalului social luaind in considerare inflatia galopanta care a avut loc pana in anul 2004, acesta fiind probabil si motivul pentru care suntem campioni la exporteurii the caluti. Oasele care au fost gasite pe malul unui lac ar putea de asemenea sa faca dovada existentei unei mari in jurul orasului Pitesti, aceste relicve din zilele noastre nefiind altceva decat stramosii calutilor de mare care pe vremuri au fost cantate de catre mari poeti ai epocii de aur, care astazi prin intermediul domnului Soros are un reviriment debordant. Daca veti urma si indemnurile domnului Prim Ponta potrivit caruia limba teutona se merita a fi invatata ca sa razbesti prin hatisurile Uniunii Europene veti intelege ce important e sa ai la un moment de timp 4 miliarde jumatate capital social. Insa nu poti sa porti la infinit povara de a fi pe aceeasi treapta cu firme care se afla pe locuri de cinste in clasamentul mondial relativ la acest coeficient si realizezi ca totusi trebuie sa-si cunosti lungul nasului. Insa pana si aceasta descoperire se lasa blagoslovita de o Adunare fie ea si Generala in defavoarea cultului penticostal. Ganditi-va ce prostie ar fi fost sa ne adunam in urmam cu 6 ani pentru a face ceea ce nu trebuia desi legea spunea ca trebuie. Dar dumneavoastra domnule ministru ati grait precum Zaratustra declarand NO AGA NO GAGA. In cazul in care v-am produs dureri de cap nu va impacientati. Am cumparat actiuni la firmele de piramidon antinevralgic si alte sedative pentru a nu mai auzi ceasul din turnul de fildes , care este parca mai infricosator decat luminita de la capatul tunelului. Macar acolo sa stim ca intalnim un activ degrevat de datorii. Ajutati-ne si ne miluiti in marinimia dvs. Cu stima, al dvs. credul si garbovit de ganduri, Virgin Bestialul (fara gradina zoologica, doar cu yacht mai mic decat al domnului Nicolae , care la randul sau este mai mic decat al domnului Copos, care ....< Abramovici < Ellison ........

    OMW,Renault etc.sunt companii private 100% ?

    Cu nespusa pricepere in industrie dar si in energie ministerele de resort se zbat in lupte(intelegeri) politice care mai de care distrugatoare pentru tara! Pentru ce mai pastoriti ministerele respective d-lor Varujan si Nita? Sau va mai faceti ca munciti pentru binele tarii care se duce la prapastie?

    D-Le ministru, poate ar fi bine sa va uitati putin la politicile economice din Franta si cum sprijina ei industria de aparare proprie (care e majoritar de stat) si toate celelalte industrii in exterior, sau e prea greu, cere inteligenta.

    Nu trebuie sa reinventati roata si ibricul, doar sa aplicati ceea ce fac si altii si mai ales sa credeti in ceea ce faceti! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb