O VESTE BUNĂ PE TIMP DE CRIZĂ: Industria de îngrăşăminte respiră din nou

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 29 ianuarie 2009

Dovleci umflaţi, îngrăşăminte subvenţionate - multă bucurie!

Dovleci umflaţi, îngrăşăminte subvenţionate - multă bucurie!

Piaţa internă se deblochează după ce Guvernul va acorda fermierilor 400 de lei la hectar pentru achiziţia de îngrăşăminte chimice

Combinatele chimice vor avea din nou comenzi din agricultură iar salariaţii din sector îşi vor păstra locurile de muncă

Fermierii estimează producţii apreciabile, întrucât cantitatea de substanţă activă utilizată la hectar se va tripla

Industria de îngrăşăminte chimice începe să-şi revină după blocajul în care a intrat din pricina lipsei comenzilor din agricultură.

După ce administratorii combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş au decis să reia activitatea de producţie, eşalonat, începând de miercuri, pe fondul unor comenzi mai substanţiale din agricultură, industria de îngrăşăminte chimice mai primeşte o veste bună.

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) a semnat un acord cu ministerele Agriculturii, Economiei şi Finanţelor Publice privind acordarea unui sprijin financiar de 400 de lei hectar pentru fermieri, pentru achiziţia de îngrăşăminte chimice produse în UE.

Astfel, "Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale se angajează să conlucreze cu Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice pentru emiterea, în regim de urgenţă, a unui act normativ prin care fermierii care au culturi agricole înfiinţate pot beneficia de o subvenţie în valoare de 400 de lei la hectar pentru achiziţionarea de îngrăşăminte chimice produse în Uniunea Europeană", se arată în acordul încheiat, de ministrul Agriculturii Ilie Sârbu cu preşedintele FSLCP, Achile Duţu, în data de 27 ianuarie.

Precizăm că acelaşi acord a fost semnat şi cu Ministerul Economiei, sursa de finanţare fiind stabilită de la bugetul de stat.

Interesant este că salariaţii din chimie şi petrochimie, ameninţati cu pierderea locului de muncă din pricina lipsei de comenzi din agricultură, au obţinut sprijinul pentru fermieri, în urma unor acţiuni de pichet la ministerele Agriculturii şi Economiei, însă fără sprijinul agricultorilor.

Discuţiile pentru acordarea sprijinului de 400 lei la hectar către fermieri pentru achiziţia de îngrăşăminte sunt ceva mai vechi, însă, nu s-au concretizat, până în prezent, fie de teama unei reacţii negative a Comisiei Europene (n.n. sursele noastre spun că iniţial acordarea sprijinului era condiţionată de achiziţia îngrăşămintelor chimice din ţară, nu şi din alte state membre UE), dar şi din cauza Ministerul Agriculturii, unde plana suspiciunea că fondurile vor fi acordate exclusiv din bugetul propriu, care, potrivit oficialilor guvernamentali va fi unul de austeritate, situaţia repetându-se în cazul tuturor ministerelor.

De altfel, la ora actuală ştim că acest sprijin este prevăzut în bugetul de stat, însă nu avem certitudinea că actul normativ ce va fi remis în regim de urgenţă va prevedea şi îngheţarea preţului la îngrăşămintele chimice produse în ţară.

Reprezentanţii producătorilor agricoli au semnalat, în dese rânduri, că preţul îngrăşămintelor chimice a crescut după fiecare formă de sprijin anunţată de către stat, pentru achiziţia produselor.

În contextul actual, în care achiziţia de îngrăşăminte chimice ieftine din Ucraina sare din schemă (n.n. preţul gazului la vecinii de la nord a fost majorat de ruşi, iar sprijinul se adresează doar pentru achiziţia de produse din UE), agricultorii noştri vor opta, mai mult ca sigur, pentru produsele de pe piaţa internă, fapt ce va duce la deblocarea pieţei interne şi la relansarea industriei.

O spune şi Ovidiu Popescu, vicepreşedintele FSLCP, care ne-a explicat că agricultorii noştrii vor prefera produsele interne, întrucât, pe piaţa comunitară, îngrăşămintele chimice produse în Franţa şi Germania produsele sunt mult mai scumpe, iar în alte state UE, industria de îngrăşăminte nu prea există.

La rândul său, Achile Duţu, a afirmat că viitorul act normativ privind sprijinirea agriculturii cu 400 de lei la hectar este "un balon de oxigen atât pentru industria de îngrăşăminte cât şi pentru agricultură".

Preşedintele FSLCP a precizat că, astfel, pericolul pierderii locurilor de muncă în sector pare că a trecut, "oamenii fiind deja în întreprinderi ".

După ce au privit cu oarecare suspiciune ajutorul de 400 de lei la hectar, de teamă că aceşti bani vor fi luaţi de la alte proiecte din agricultură, fermierii noştri salută acordarea sprijinului de către stat.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, ne-a explicat că acordarea acestui sprijin este un lucru "extraordinar", întrucât ţara noastră utiliza printre cele mai mici cantităţi de substanţă activă la hectar din UE, ceea ce aducea de la sine producţii mici la hectar.

"La culturile din ţară se foloseau, din pricina lipsei banilor circa 37 de kilograme de substanţă activă la hectar, iar acum, cu acest sprijin sperăm să ajungem la 90-100 de kilograme la hectar", ne-a spus Viorel Matei.

Preşedintele FNPAR a adăugat că ţara noastră are un potenţial natural de 700-1.200 de kilograme la hectar, cu mult superior unor state din occident şi a precizat că, prin adaosul mai substanţial de îngrăşăminte chimice, producţia la culturile de câmp poate creşte de trei - patru ori, la unele culturi ajungând chiar la 6.000 de kilograme la hectar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb