OAMENII DE AFACERI: Insolvenţa va ajuta "Oltchim" să se ridice

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2013

Insolvenţa va ajuta "Oltchim" să se ridice

Cristian Pârvan: "Reorganizarea este soluţia pentru < Oltchim >"

Reorganizarea este soluţia pentru "Oltchim", consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a declarat: "Aceasta este soluţia - reorganizarea, inclusiv o discuţie aplicată cu proprietarul < Chimcomplex > Borzeşti. Nu este târziu pentru intrarea companiei în insolvenţă, pentru că încă lucrează cu 20% din capacitate".

În ceea ce priveşte modul în care s-ar putea proceda în cadrul reorganizării "Oltchim", Cristian Pârvan opinează: "Poate fi dată o Ordonanţă care să prevadă şomajul tehnic, păstrându-se, pe perioada procedurii de reorganizare, o parte din specialişti, cu o remuneraţie de 75% din salariu, iar cei care pot fi înlocuiţi să fie disponibilizaţi. Personal, consider că statul are posibilităţi să colaboreze cu companii mari ca SOCAR sau TISE, putându-se identifica termeni acceptabili pentru reactualizarea < Arpechim >.

Investiţiile de bază pot fi făcute, întrucât utilajele din petrochimie sunt aceleaşi în toată lumea. Poate mai avem nevoie de automatizări, de modernizări tehnologice, dar 80% dintre utilaje sunt valabile. De asemenea, trebuie să folosim expertiza românească".

În cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat la începutul acestui an, reprezentantul AOAR ne-a declarat: "Noi am susţinut, pentru refacerea potenţialului industrial al ţării, crearea unei companii chimice, prin schimb de acţiuni cu < Chimcomplex > Borzeşti, care este mai mic, dar mai profitabil. Vuza (n.r. Ştefan Vuza, acţionarul majoritar al combinatului de la Borzeşti) reuşeşte să facă profitabilă activitatea de la < Chimcomplex >. Statul român poate lua în vedere o variantă de acest tip, fiind acţionar la combinatul de la Borzeşti. Am înţeles că Vuza sprijină ideea PCC, adică renunţarea la PVC şi construirea activităţii < Oltchim > pe alte coordonate. Dar politica noastră industrială nu are niciun fel de orientare. Insolvenţa < Oltchim > trebuie să se bazeze pe un plan de reorganizare care să aibă de la început ca scop readucerea producţiei pe un trend pozitiv, astfel încât în următorii cinci ani combinatul să ajungă la un profit echivalent cu media pieţei. Trebuie exclusă din start ideea falimentului".

Ionel Blănculescu: "Activitatea < Oltchim > nu poate continua cu mai mult de 1.000 de angajaţi"

Intrarea "Oltchim" în insolvenţă va veni în ajutorul acestei companii, a cărei activitate nu poate continua cu mai mult de 1.000 de angajaţi, ne-a spus Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri (CCMA).

Domnia sa ne-a declarat: "Va fi mult mai bine pentru < Oltchim >. În cadrul reorganizării, vor fi luate în considerare acele centre de profit - soda caustică şi unele materiale de construcţii, dar activitatea combinatului nu poate continua cu mai mult de 1.000 de salariaţi. Singura problemă este că fabricarea sodei caustice generează clor, care nu poate fi anihilat decât prin producerea de PVC. Materia primă pentru PVC este etilena, care, până acum, în proporţie de 15%, era produsă la < Arpechim >. Acolo este nevoie, pentru investiţii, de 500 de milioane de euro, echivalentul a 2 miliarde euro în 2008, deci proiectul este nebancabil. PVC-ul s-ar mai putea produce prin piroliză, dar ca să punem piroliza în funcţiune ar fi nevoie de circa 100 de milioane de euro".

În cadrul unor declaraţii făcute pentru ziarul BURSA în luna septembrie a anului trecut, Ionel Blănculescu ne-a precizat că singura soluţie pentru salvarea "Oltchim" este reorganizarea judiciară.

Domnia sa a subiniat: "Într-o astfel de situaţie, potrivit legii insolvenţei, administratorul judiciar poate decide să vândă unele active ale < Oltchim >, punându-le în valoare din punct de vedere investiţional, cu un nou proprietar, şi probabil păstrând o parte din angajaţii actuali. În paralel cu funcţionarea noii entităţi desprinse din < Oltchim >, care va valorifica activitatea de polioli şi sodă caustică, administratorul judiciar va avea timp patru ani, protejat de mânia creditorilor, să operaţionalizeze şi ultimul modul de activitate al < Oltchim >, PVC-ul, legat direct de < Arpechim >, prin eventuale negocieri de preluare cu < OMV >. În acelaşi timp, ar putea identifica un investitor de calibru pentru operaţionalizarea producţiei de PVC".

În acest mod, potrivit analistului, în maxim patru ani, din combinatul de la Râmnicu Vâlcea s-ar putea naşte "două Oltchim-uri", care vor fi mult mai eficiente şi valoroase decât ceea ce reprezintă astăzi combinatul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. OLTCHIM a fost tradat de cei platiti ca sa-l apere. Vosganian este un TRADATOR!

    Si poate fi inclus pe lista UE a ministrilor penali din Guvernul Ponta la care se poate adauga cu succes si VLADESCU, CHITOIU, VULPESCU. 

    Cei mai sus enumerati, prin actiunile lor - ostile statului roman - au facut tot posibilul pentru directionarea privatizarii OLTCHIM de catre PCC - actionar minoritar al OLTCHIM si, in acelasi timp, concurent al OLTCHIM pe piata produselor clorosodice si a polietrilor. 

    Si sa enumeram "ispravile" acestor tradatori: 

    - anularea conversiei datoriei OLTCHIM catre AVAS in anul 2008 (OUG 163 din 2008) semnata de catre Ministrul Economiei si Finantelor - Varujan Vosganian; Secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor - Sebastian Vladescu - consilier al PCC; 

    - lobby-ul facut pe langa CE de catre Sebastian Vladescu in perioada 2009 - 2012, in slujba PCC pentru respingerea cererii Guvernului Boc de aprobare a conversiei datoriei OLTCHIM catre AVAS; 

    - mandatarea Presedintelui CA al OLTCHIM, Mihai Obacescu, ca la sedinta AGA din 11 sept. 2012 sa respinga conversia datoriei OLTCHIM catre AVAS in actiuni desi in martie 2012 se obtinuse aprobarea CE pentru aceasta conversie; 

    - modificarea procedurii de privatizare a OLTCHIM de cca. 5 ori in decursul ultimei luni dinaintea privatizarii de catre OPSPI (condus de Vulpescu care concomitent cu aceasta functie destinea, conform presei, si functia de consilier PCC) pentru ca aceasta operatiune sa aiba un singur castigator: PCC; 

    - transmiterea de catre conducerea OLTCHIM (impusa de Guvernul Ponta I) - Balan, familia Coclet, familia Spiru-Ciobescu, Ilinca, familia Cernev - a unor date din interiorul OLTCHIM (considerate ca fiind confidentiale: stocuri de materii prime, stocuri de produse finite, portofoliul furnizorilor, portofoliul de clienti si probabil retete de fabricatie) catre reprezentantul PCC (Zaremba); 

    - generarea insolventei la OLTCHIM prin neasigurarea capitalului de lucru de catre actualii proprietari (principalii actionarii ai OLTCHIM: OPSPI cu cca. 54% si PCC cu cca. 33%);  

    - "foaia de parcurs" transmisa de catre Vosganian domnului Gheorghe Piperea care trebuie sa privatizeze o parte a OLTCHIM (asa zisa parte buna: ELECTROLIZA, PROPENOXID, POLIOLI) prin insolventa, asa cum a declarat, catre actionarul minoritar: PCC;  

    - faptul ca toate intalnirile pe care Vosganian le are cu sindicatele, bancile, furnizorii si alti creditori ai OLTCHIM sunt facute in tandem: Vosganian si Zaremba. 

    AM FOS TRADATI SI DIN EXTERIOR SI DIN INTERIOR (este vorba de interiorul OLTCHIM - iar tradarea vine de la cei care au fost platiti si rasplatiti pentru aceasta tradare)! 

    TRADATORII TREBUIE SA PLATEASCA. 

    POATE SE SESIZEAZA SI DNA-ul si SRI-ul ca sa cerceteze cele mai sus mentionate! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb