OANA BĂDĂRĂU, PARTNER PELIFILIP: "Toate segmentele imobiliare sunt în creştere"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 14 aprilie 2017

"Toate segmentele imobiliare sunt în creştere"

Piaţa imobiliară se află într-o perioadă de reviriment, toate segmenetele ai fiind în creştere, ne-a spus Oana Bădărău, Partner PeliFilip, head of real estate department. În opinia domniei sale, cheia unui trend pozitiv al pieţei se află în dezvoltarea infrastructurii.

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa de real estate din România?

Oana Bădărău: Este o piaţă în reviriment. Toate segmentele (office, retail, rezidenţial, industrial) sunt în creştere şi toată lumea pare să fie foarte ocupată. Se resimte încă precauţia dobândită în urma crizei financiare, dar în mod obiectiv suntem într-un punct foarte bun al pieţei, cu multe proiecte în curs de livrare sau în curs de concepere. Este o piaţă care pare că la acest moment îşi asumă doar riscuri calculate.

Reporter: Ce perspective are piaţa imobiliară de la noi?

Oana Bădărău: Valoarea nominală a proiectelor, în România, nu este comparabilă cu ce se întâmplă în vest, dar numărul proiectelor creşte constant. Perspectivele ţin de sustenabilitatea acestei creşteri şi, în limite rezonabile, ceea ce se întamplă acum este sustenabil pe termen cel puţin mediu. Cheia este în dezvoltarea infrastructurii, care să permită noi zone de dezvoltare pe toate segmentele. O piaţă fără infrastructură este o piaţă fără posibilitatea de a deschide noi oportunităţi de dezvoltare şi achiziţie.

Reporter: Care sunt problemele frecvente cu care vă confruntaţi pe piaţa de profil?

Oana Bădărău: Problemele noastre sunt cele ale clienţilor noştri: instabilitatea legislativă (cu preponderenţă în zona construcţiilor şi a urbanismului, în ultimul timp), remanenţa problemei cererilor de restituire (o problemă nerezolvată după 27 de ani de solicitări), imobilismul unor autorităţi în procesul de permitting al proiectelor (în special în Bucureşti) şi cererea de proiecte încă necomparabilă cu alte ţări cu care ne comparăm - într-o piaţă în creştere.

Coldwell Banker: "Circa 12.000 de locuinţe este posibil să fie livrate, în acest an, în Bucureşti şi împrejurimi"

Aproximativ 12.000 de locuinţe se află în dezvoltare în Bucureşti şi împrejurimi şi este posibil să fie livrate în acest an dacă dezvoltatorii îşi vor respecta termenul de finalizare, potrivit unui raport publicat recent de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România, care mai arată că în curând va fi demarată construcţia altor 2.000 de unităţi, cu termene de livrare anunţate pentru 2018.

Cea mai mare pondere a locuinţelor care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi se încadrează pe segmentul mass market (segmentul locuinţelor ieftine), adică 59,5% sau peste 7.200 de unităţi, în creştere faţă de anul anterior cu 6%.

Dezvoltatorii care construiesc astfel de proiecte livrează pe piaţă un stoc de locuinţe cu preţuri medii cuprinse între 700 şi 950 de euro pe metrul pătrat util.

În domeniul industrial, peste 350.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi de logistică urmează să fie tranzacţionaţi în acest an, potrivit esimărilor JLL. Cererea din domeniu vizează atât Bucureştiul, cât şi oraşele secundare, unde se observă, chiar, o extindere a interesului companiilor şi spre estul ţării. Alte oraşe în care companiile vor să se extindă sunt Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca. Stocul de spaţii industriale şi de logistică la nivel naţional se va putea apropia, la finalul acestui an, de 3 milioane de metri pătraţi, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb