OFICIAL AL PRIMĂRIEI DIN PUNGEŞTI: "Boierii de la Centru ar trebui traşi la răspundere, pentru că au adus Chevron-ul la noi în localitate"

A.C.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 3 decembrie 2013

"Boierii de la Centru ar trebui traşi la răspundere, pentru că au adus Chevron-ul la noi în localitate"

Chevron, start la explorarea gazelor de şist din Vaslui

Primarul din Pungeşti, de negăsit nici măcar în timpul programului

Update 11:30 Chevron continuă lucrările de amenajare la Pungeşti

Reprezentanţii Chevron continuă lucrările de amenajare a platformei pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea, în comuna vasluiană Pungeşti. În zonă se află în continuare efective de jandarmi care asigură liniştea şi ordinea publică, dar şi câţiva săteni şi activişti de mediu care protestează faţă de decizia companiei de a demara lucrările de explorare, conform surselor de presă.

----

După ce au promis că nu vor demara operaţiunile de explorare a gazelor de şist până când nu vor obţine aprobarea populaţiei, reprezentanţii companiei americane Chevron s-au răzgândit peste noapte, decizând, ieri dimineaţă, să meargă mai departe cu explorarea gazelor de şist. Nici grija pentru populaţia din regiune şi nici reacţiile de împotrivire ale protestatarilor nu le-au mai stat în cale, de această dată, angajaţilor Chevron care, ieri dimineaţă, însoţiţi de mai mulţi jandarmi, au adus primele utilaje în vederea amplasării primei sonde de explorare a gazelor de şist.

Mai mult, potrivit declaraţiilor protestatarilor care se aflau în tabăra din preajma comunei Siliştea, în toiul nopţii, jandarmii au descins în forţă "ridicând" 30 de persoane care au fost duse la secţia de Poliţie. Protestatarii au declarat că jandarmii au intervenit pe întuneric pentru ca acţiunile lor să nu poată fi filmate.

O parte dintre protestatari au declarat că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine, potrivit presei locale.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, una dintre persoanele aflate la protest, Costică Spiridon, fostul primar din Pungeşti din perioada 2000-2004, a suferit o lipotimie în urma unui atac de panică, iar cel de-al doilea protestatar a fost transportat la spital acuzând dureri în piept.

De cealaltă parte, reprezentanţii Poliţiei Locale ne-au declarat că situaţia din Pungeşti nu intră sub jurisdicţia lor, intrând în atribuţiile Jandarmeriei.

Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Mircea Olaru, a precizat, ieri, că jandarmii nu au folosit forţa împotriva oamenilor care protestează la Pungeşti împotriva exploatării gazelor de şist, existând probe în acest sens. "În nici un moment Jandarmeria Română nu a folosit mijloacele din dotare: gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace care să producă leziuni sau pentru ca oamenii să fie bătuţi, aşa cum s-a mai afirmat. Jandarmeria are probe, înregistrări video şi fotografii, care arată cum s-au desfăşurat lucrurile la Pungeşti", a mai adăugat colonelul Mircea Olaru.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui, Mihalea Straub, ne-a declarat, ieri, că la sediul inspectoratului au fost primite două sesizări din partea jandarmilor, cu privire la comiterea unor fapte de natură penală pe raza comunei Pungeşti de către protestatari. "Una dintre sesizări face referire la comiterea infracţiunii de distrugere, faptă comisă în dimineaţa de 02.12.2013 de o femeie, în vârstă de 37 ani, din municipiul Galaţi. Astfel, pe timpul conducerii la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, femeia ar fi lovit şi distrus un geam de la autospeciala aparţinând Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 217 Cod Penal", conform unui document remis redacţiei de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui.

De asemenea, conform sursei citate, alte cinci persoane din Pungeşti sunt cercetate întrucât au blocat drumul public, faptă prevăzută ca fiind infracţiune, în art. 92 alin.4 din O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile public.

Ancheta DNA pentru terenul închiriat Chevron

Terenul pe care Chevron vrea să construiască prima sondă de explorare a gazelor de şist din ţara noastră a intrat în vizorul procurorilor DNA care a demarat o anchetă, după ce mai mulţi săteni din Pungeşti au sesizat faptul că terenul cu care primarul s-a împroprietărit provine dintr-un transfer ilegal cu localitatea vecină. "Primarul şi-a transferat vreo 4 hectare din comuna Ivăneşti, de unde sunt socrii lui, printr-un protocol neavizat de cei de la Comisia judeţeană de fond funciar", conform declaraţiei depuse la DNA.

La ora când protestele erau în toi, primarul din Pungeşti, Mircia Vlasă, nu era de găsit, oficiali din primărie declarându-ne că domnia sa se află pe teren. Oficiali din primărie, sub protecţia anonimatului ne-au declarat că ceea ce se petrece în Pungeşti este un "eveniment nefericit" care a scăpat de sub controlul lor: "Noi suntem prea mici pentru ce se întâmplă aici, şi dacă cineva ar trebui să fie tras la răspundere, atunci aceia sunt «boierii» de la centru, cei care au adus Chevron-ul la noi în localitate".

În ceea ce priveşte scandalul referitor la modul în care primarul din Pungeşti a dobândit terenul unde compania Chevron ar urma să-şi amplaseze sonda de explorare, oficialii din primărie ne-au spus că situaţia este mai complicată deoarece firma americană ar avea nevoie de circa 7-8 hectare ca să poată să efectueze operaţiunile de forare, iar amplasamentul închiriat însumează doar patru hectare.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat în această toamnă că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Poliţiştii au descins săptămâna trecută la Primăria Pungeşti de unde au ridicat mai multe documente, printre care şi protocolul prin care primarul Mircia Vlasă şi-a însuşit terenul cu pricina, potrivit presei locale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... e ultimul.

    Politistii vor nega ca au ridicat acele documente. Fie nu le-au luat, fie n-au existat niciodata; daca nu va fi bagata discret sub pres, chestiunea se va tergiversa mult si bine, asa ca presupusa ilegalitate comisa de primar nu va fi dovedita decat eventual dupa ce Chevron si-a facut treaba. 

    La fel cu suprafata necesara, care nu cred sa fie totusi atat de mare, 7-8 hectare; dar daca totusi este, nu vad care-i problema? Ce-i impiedica pe Chevron sa se extinda in jur atat cat poftesc, atata vreme cat in fata lor sunt 1000 de slug... pardon, 1000 de reprezentanti ai statului roman, bine hraniti si echipati si gata zi si mai ales noapte sa-si cotonogeasca concetatenii? 

    Poti demonstra ca a intrat pe terenul tau??? Hai sa fim seriosi, nu in Romania... In Romania trebuie sa ii dai in judecata, dureaza vreo cateva luni pana incepe sa se judece cazul, apoi trebuie sa-si ia si biata companie avocati, aia trebuie sa studieze profund... in fine, poate dura lejer vreun an pana se ajunge la fond. 

    Dupa care, trebuie facute vreo cateva comisii de expertiza (pe rand, nu toate deodata); doar nu va inchipuiti ca se poate stabili fara numerosi experti care-s distantele din teren si care teren al cui este??? 

    Nu, taticu', toate astea trebuie studiate pe indelete, pe parcursul a zeci si zeci de infatisari - la Birlad sau Vaslui, sau, si mai bine, undeva prin Arad sau Baia Mare, unde o sa stramute Chevron cazul. 

    Sansele taranilor sa-si castige dreptatea in justitia romana sunt ZERO, fara nimic dupa virgula. De-aia si reactioneaza atat de violent, si-o s-o faca si mai si - pentru ca ei stiu, dintr-o memorie colectiva care merge sute de ani in urma, ca raul o data facut nu-l mai repara nimeni (cel putin nu pentru ei), ca mortul de la groapa nu se mai intoarce... 

    Cred ca cel mai bine pentru autoritatile noastre, de la presedinte in jos, ar fi sa-i deporteze pe toti. Tot asa, discret, intr-o noapte, vreo cateva mii de jandarmi... 

    Care-i problema??? Doar s-a mai facut pe la noi, chiar in trecutul istoric relativ recent... cine are nevoie de 200, hai o mie-doua de oameni care se opun progresului nationale, care, vb lui Dragnea, nu lasa sarmana natiune sa se dezvolte si sa ajunga maine-poimaine pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie???

    Pungesti? Care Pungesti??? 

    1. jandarmi au ajuns toti jegosii exact k si in armata toti taranii.....jos palaria pentru cei care au capul pe umar!pai i as propune eu lu nea jandarmu sa l duc eu pe tasu si pe masa la pungesti si eu sa merg sa i imbrancesc si chiar sa i lovesc sa vad dak ii convine......nu au ordin sa loveasca dar ei dak sunt de la oi ce sa faca nu stiu sa vorbeasca...marsh jandarmilor jegosilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb