Pentru depăşirea crizei economice multe guverne ale lumii, inclusiv cel din România, apelează la suplimentarea excesivă a reglementărilor din domeniul IT&C, ce poate afecta sistemul concurenţial, a declarat, marţi, în cea de-a doua zi a Global Forum 2009 de la Bucureşti, Olin Wethington, preşedintele companiei americane Wethington International llc.
"Multe reglementări din trecut reprezintă cauzele principale ale crizei actuale. Pe de altă parte, există riscul să se vină cu prea multe reglementări suplimentare, dar care trebuie abordate prudent pentru a nu afecta concurenţa. Trebuie să se încurajeze tendinţa de a nu exista prea multe reglementări", a apreciat Wethington.
Potrivit specialistului american, economia reală are încă multe probleme în multe părţi ale lumii. "Pentru a rezolva criza, băncile mari din întreaga lume au oferit o serie de facilităţi. Din punctul meu de vedere, infuzia de bani a băncilor centrale în sistem creează riscul unei presiuni inflaţioniste. În plus, cred că nu guvernul trebuie să ofere capital, ci să creeze cadrul legislativ adecvat", a explicat şeful companiei Wethington International.
Acesta a adăugat că încurajarea acordării de facilităţi fiscale în vederea revenirii economice la nivelul anilor trecuţi, nu reprezintă o soluţie. "În general, industria nu trebuie să încurajeze acordarea de facilităţi fiscale pentru revenirea economică. Trebuie să ne gândim ce rol are guvernul faţă de piaţă", a spus Wethington.
Totodată, specialistul a adus în discuţie şi riscurile pe care le comportă politicile de schimb valutar."Există şi riscul ca politicile de schimb valutar să afecteze domeniul ITC. Guvernele trebuie să se gândească la interesele pe termen scurt ale naţiunilor", a afirmat Olin Wethington.
Ediţia a XVIII-a Global Forum se încheie, marţi, la Palatul Parlamentului cu noi sesiuni de comunicări susţinute de specialişti în domeniul IT&C.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ va fi una dintre instituţiile care va fi gazda unei sesiuni pe tema "Mobile Broadband Wireless Access".
Într-o dezbatere moderată de către preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, vorbitorii vor dezbate impactul şi beneficiile reţelelor şi tehnologiilor de acces în bandă largă prin mijloace wireless, asupra sectorului comunicaţiilor electronice - administrarea spectrului radio pentru a stimula dezvoltarea broadband, soluţii pentru zone izolate, dezvoltarea reţelelor, tehnologii de ultimă oră, dividendul digital, impactul reglementării asupra serviciilor mobile de bandă largă.
Cu ocazia forumului, România introduce, în premieră, "Oraşul Digital European", un concept dincolo de Web 2.0. care va redefini stilul de viaţă al cetăţeanului în societatea modernă şi care va utiliza cele mai avansate tehnologii de informaţii şi comunicaţii. O altă noutate este reprezentată de lansarea unui proiect sută la sută românesc construit pe o platformă inovativă de tip "reţea socială" cu scop de promovare şi stimulare economică la nivel local şi regional.
Global Forum a fost creat în anul 1992, la iniţiativa Items International şi a Fundaţiei "Sophia Antipolis", beneficiază de sprijinul şi participarea CE, şi este organizat, pentru prima dată, într-o ţară din Europa de Est.
Pentru a fi gazda Global Forum 2009, Bucureştiul s-a aflat în competiţie cu San Francisco, Geneva şi Taipei.