Oltchim a raportat o pierdere la jumătate faţă de 2013

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2015

Oltchim (OLT), companie aflată în insolvenţă, a raportat o pierdere cu 46% mai mică în 2014, de 509,4 milioane lei (114,6 milioane euro), în contextul utilizării a 24,3% din capacitatea de producţie, faţă de 20,6% în urmă cu un an, potrivit raportului preliminar pe 2014.

Veniturile totale au crescut cu aproape 10%, la 654,8 milioane de lei, comparativ cu 598 milioane de lei în 2013, iar cheltuielile au scăzut cu 26%, la 1,6 miliarde de lei.

Totodată, cheltuielile cu personalul au scăzut cu 80 de milioane de lei, pe fondul disponibilizării a 918 de angajaţi în iunie 2013.

Cifra de afaceri a companiei de stat a crescut cu 26%, de la 497,9 milioane de lei în 2013 la 627,5 milioane de lei (141,2 milioane de euro) anul trecut, se arată într-un raport al Oltchim.

Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de avansul exporturilor cu 44,7%, la 444 milioane de lei, în timp ce vânzările pe piaţa internă s-au diminuat cu 4%, la 183 de milioane de lei, potrivit reprezentanţilor companiei.

Astfel, Oltchim a vândut anul trecut pe piaţa internaţională 71% din producţie, faţă de 62% în anul precedent.

Datoriile au crescut uşor faţă de sfârşitul anului 2013, de la 3,66 miliarde de lei, la 3,73 miliarde de lei, din care 38,3 milioane de lei reprezintă salarii compensatorii nete aferente personalului disponibilizat.

Recent, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), ne-a declarat că modul în care administratorii au prezentat rezultatele financiare preliminare este total neprofesionist, că nu este prezentată situaţia financiară reală, cu pierderea netă şi nici nivelul datoriilor şi cum au evoluat acestea în perioada insolvenţei. Domnia sa susţine că are informaţii că balanţa iese pe pierdere netă în 2014, iar situaţia companiei s-a degradat în ultimii doi ani.

Autorităţile au încercat de mai multe ori, în ultimii ani, să privatizeze compania, dar demersurile au eşuat, cel mai recent anul trecut, din lipsă de oferte.

Combinatul chimic este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din acţiuni, şi se află în insolvenţă din ianuarie 2013.

Administratorii judiciari ai Oltchim, firmele Rominsolv şi BDO Business Restructuring, au anunţat luna trecută că vor prezenta în luna februarie planul de reorganizare a companiei, care urmează să fie aprobat în martie, acesta prevăzând vânzarea companiei către un cumpărător eligibil.

"Strategia de reorganizare care va fi supusă aprobării creditorilor presupune îmbunătăţirea în continuare a rezultatelor economico - financiare, consolidarea şi păstrarea echilibrului financiar al OLTCHIM, precum şi vânzarea OLTCHIM SA către un cumpărător eligibil", se arăta într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru îmbunătăţirea rezultatelor financiare, compania vizează investiţii tehnologice care să ducă la reducerea consumului de energie. Totodată, dacă vor fi atrase alte surse de finanţare Oltchim va reporni noi instalaţii, potrivit comunicatului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb