Titlurile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea au adus cele mai mari câştiguri investitorilor, în ultima lună, apreciindu-se cu 89,28%, în perioada 14 martie - 14 aprilie.
Societatea are un capital social de 34.302.385 lei, divizat în acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei/titlu.
Ministerul E-conomiei, acţionarul majoritar al "Oltchim" a precizat că societatea urmează să fie lansată la privatizare, în prima jumătate a lui 2012, conform unui proiect de scrisoare de intenţie întocmit în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi reprezentanţii misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.
Indicele BET FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a urcat cu 4,38%, în intervalul analizat, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 4,21%. Indicele BET-XT, indicele primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti, inclusiv SIF-urile, a câştigat 5,57%.
La capitolul fonduri de investiţii, cel mai bun plasament a fost reprezentat de "Raiffeisen România Acţiuni", care a adus investitorilor ce şi-au plasat economiile în astfel de unităţi de fond un profit de 7,71%.
Tradiţionaliştii care au preferat, la 14 martie, să constituie depozite în euro la "Banca Comercială Carpatica" şi la "ATE Bank" au obţinut randamente uşoare, de 0,29%. Investitorii care s-au hotărât să constituie depozite în lei la bănci s-au dovedit inspiraţi, înregistrând câştiguri şi la această categorie de plasament. Aceştia ar fi raportat o creştere de 2,68% a economiilor, dacă ar fi optat pentru "Piraeus Bank", care a avut cea mai bună ofertă de pe piaţă.
Cei care au preferat să-şi păstreze banii "la ciorap" au consemnat a-precieri uşoare, de 2%.
Cotaţia aurului a pierdut 1,18% în perioada analizată, BNR afişând un curs de aproximativ 134 lei/gram. În prezent, uncia de aur se tranzacţionează în jurul preţului de aproximativ 1.470 dolari.
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. OLT vs SNP
(mesaj trimis de Mihai G în data de 18.04.2011, 15:11)
Zilele trecute am avut mai mult timp liber la dispozitie si am studiat bilantul SNP, un bilant frumos din mai multe puncte de vedere, inclusiv al activelor (2.2 MLD) si am studiat deasemenea si bilantul OLT, ca tot a crescut ca o ciuperca dupa ploaie, unde n-am mai avut suprize placute (incepand de la active la jumatatate comparativ cu SNP, cifra de afaceri mai mica cu 11 mld , datorii, etc).
Mi-am pus astfel o intrebare (retorica): cum de este posibil ca o actiune OLT sa se tranzactioneze in jur de 0.5 si una SNP cu mult mai putin?