Titlurile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT) au crescut cu 68,52%, în perioada 30 septembrie - 1 noiembrie, reprezentând cea mai bună opţiune de investiţie.
Acţionarii "Oltchim" (simbol OLT) sunt convocaţi, pe 7 decembrie, să mandateze conducerea executivă în vederea întocmirii unui nou plan de restructurare, să decidă asupra modificării actului constitutiv, precum şi asupra iniţierii atragerii în răspundere a lui Constantin Roibu, în calitate de director general.
Majoritatea propunerilor de pe ordinea de zi au venit din partea "PCC SE", acţionar care deţine 18,22% din societate, unele dintre ele fiind respinse în cadrul unei Adunări Generale anterioa-re.
"Oltchim" are capital social de 34.321.138 lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/titlu.
Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din capital. Pe lângă "PCC SE", fondul de investiţii "Carlson Ventures", înregistrat în Marea Britanie, deţine 14,02% din titluri, prin intermediul "Nachbar Services".
Principalii indici bursieri au avut o evoluţie mixtă, în perioada analizată. Indicele BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare şi "Fondul Proprietatea", a înregistrat o depreciere de 2,53%. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 3,95%. Indicele BET-XT, indicele primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti, inclusiv SIF-urile, a crescut cu 2,14%.
La capitolul fonduri de investiţii, "Certinvest BET Index" a adus investitorilor câştiguri de 5,77%.
Tradiţionaliştii care au preferat, pe 30 septembrie, să constituie depozite în euro, la "Banca Comercială Carpatica" şi la "ATE Bank", au obţinut randamente uşoare, de 0,29%. Investitorii care şi-au plasat economiile în depozite în lei, la "Piraeus Bank", au câştigat 0,86%.
Cei care au preferat să-şi ţină banii la ciorap au înregistrat aprecieri ale economiilor de 0,23%.
Cotaţia aurului a urcat cu 3,22% în perioada analizată, BNR afişând un curs de aproximativ 175 lei/gram. În prezent, uncia de aur se tranzacţionează în jurul preţului de 1.732 dolari.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru aceas-tă analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de inves-tiţii.
1. roibu face treaba
(mesaj trimis de ionut în data de 03.11.2011, 11:14)
Ma bucur ca Roibu face treaba la combinat. Cu toate ca PCC a pus bete in roate, Roibu a reusit sa le evite. Daca puneau mana ei pe combinat sunt convins ca il vineau la fiare vechi cat ai zice peste.
2. pcc
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2011, 11:23)
Eu la inceput am crezut ca PCC-ul este bine intentionat, dar apoi cand am vazut ca Roibu le-a cerut sa vina cu un plan de salvare a Oltchimului si ei nu au avut nimic... am inceput sa-i vad cu alti ochi. Eu cred ca doar un manager bun putea sa tina acest combinat in proprietatea statului atata timp...
3. pcc vrea falimentul
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2011, 11:27)
Eu cred ca ei doar isi doresc falimentul combinatului nostru. Exista multe zvonuri cum ca ii doresc falimentul pentru ca celalalt combinat din Polonia, care este tot al lor sa preia piata. Incep sa cred ca e adevarat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2011, 11:28)
In urma falimentului tot noi cetatenii o sa avem de suferit. Am vizitat multe tari din lume si am vazut societati civile de invidiat. La noi nu exista asa ceva. Stam cu mainile in solduri si nu reactionam. Norocul nostru ca mai exista oameni cu capul pe umeri care nu lasa lucrurile sa scape de sub control, sau cel putin se straduieste sa faca asta. Vorbesc despre Roibu, exact. Multi oameni il blameaza, eu il stimez. A tinut combinatul asta in proprietatea statului atata timp... este de admirat!