OMV: Nabucco nu este un element central pentru strategia grupului

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 decembrie 2011

Proiectul Nabucco nu este un element central pentru strategia OMV, importantă fiind aducerea de gaze naturale din regiunea caspică pe pieţele grupului austriac indiferent de conductele folosite, a declarat, vineri, directorul general al OMV, Gerhard Roiss, citat de Reuters şi preluat de Mediafax.

Roiss nu a oferit detalii despre proiectul gazoductului Nabucco, la care participă OMV, Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Viitorul proiectului nu se află în mare măsură în mâinile OMV, având în vedere factorii geopolitici implicaţi, a adăugat domnia sa.

"Nabucco nu este un element central al stategiei noastre", a spus şeful grupului austriac, adăugând că importantă este aducerea de gaze naturale din regiunea caspică către clienţii de pe pieţele OMV şi nu ce conductă este folosită în acest scop. "Suntem foarte interesaţi de Nabucco. Orice conductă care ajunge la terminalul de gaze de la Baumgarten (Austria) este importantă pentru ţara noastră, pentru Europa", a adăugat reprezentantul OMV.

Nabucco, dar şi alte proiecte, precum cel rusesc South Stream, concurează pentru gaze naturale din câmpul Şah Deniz din Azerbaidjan pentru a creşte livrările către sudul Europei.

Subminat de o spirală a costurilor estimate şi de întârzieri, Nabucco, susţinut de UE, vizează transportul a 31 miliarde metri cubi de gaze naturale din regiunea Mării Caspice către Europa. Gazoductul, ale cărui costuri au fost estimate de Comisia Europeană la zece miliarde euro, ar trebui să transporte gaze începând cu 2017-2018. Comisia a anunţat că este deschisă discuţiilor pentru combinarea cu alte proiecte.

Pe de altă parte, Roiss a declarat că nu cunoaşte planuri ale Austriei de a-şi reduce participaţia de 31,5% la OMV pentru diminuarea îndatorării statului.

"Nu sunt implicat în discuţii cu nimeni (pe acest subiect, n.r.). De asemenea, nu am semnale directe, telefoane sau întâlniri programate pe acest subiect", a spus Roiss, adăugând că vede participarea holdingului de stat OeIAG la majorarea de capital a OMV ca pe un semn că este un investitor pe termen lung.

Oficiali guvernamentali au sugerat, la mijlocul lunii noiembrie, reducerea participaţiilor la OMV şi Telekom Austria la 25%, plus o acţiune, pentru a obţine fonduri necesare plăţii unei părţi a datoriilor.

Compania de stat International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi, al doilea mare acţionar al OMV, are o participaţie de 24,9%.

Grupul OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea au, fiecare, peste 20% din titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb