• Criteriile de eligibilitate pentru proiectele pe fonduri europene sunt diferite de criteriile bancare, potrivit lui Leonard Cornoiu, director BT
• Consultanţa şi finanţarea trebuie să pornească, încă de la început, împreună
Valoarea proiectelor europene finanţate de Banca Transilvania este de aproape 300 milioane lei, potrivit lui Leonard Cornoiu, director în cadrul Direcţiei de Programe Europene de la BT. Domnia sa a precizat că instituţia pe care o reprezintă aprobă şi finanţează câte un astfel de proiect la un interval de câteva zile, clienţii primind răspuns/oferta de la bancă în termen de zece zile de la depunerea acestuia: "Premisa noastră este ca cei interesaţi să aibă acces simplu şi rapid la fondurile europene".
Reprezentantul BT consideră că ar fi necesară o armonizare a criteriilor de eligibilitate cu criteriile de finanţare: "Cred că aceste criterii de eligibilitate ale autorităţii de management sunt diferite de criteriile bancare, în momentul de faţă, drept pentru care am lansat ecuaţia < eligibil=bancabil >". Pentru rezolvarea acestei "ecuaţii", personalul băncii ghidează beneficiarul şi realizează proiectul în parteneriat beneficiar-consultant-bancă, astfel încât acesta să fie optimizat şi bancabil, a mai explicat domnia sa.
O altă problemă subliniată de reprezentantul BT în întocmirea proiectelor pentru obţinerea de fonduri europene este mentalitatea românilor asupra modului în care pot fi utilizate aceste resurse: "Banii sunt pentru proiecte care aduc o valoare adăugată atât beneficiarului, cât şi dezvoltării locale. < Banca Transilvania > vede aceste fonduri ca pe nişte fonduri de investiţii".
Un alt element important în opinia domnului Cornoiu este faptul că finanţarea şi consultanţa trebuie să pornească împreună, încă de la începutul ideii de proiect. În general, beneficiarii abordează, în primul rând, o firmă de consultanţă şi, ulterior, îşi pun problema banilor, ceea ce nu este normal, potrivit domniei sale.