Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi şeful Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a confirmat că, în prezent, se lucrează la o schemă prin care Fondul de Garantare a Creditelor Rurale (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) să poată acorda o garanţie combinată.
"Suntem foarte interesaţi să găsim, împreună cu BNR, acele pârghii prin care băncile comerciale să nu mai ceară garanţii foarte mari la creditele acordate. Sigur, băncile trebuie să ceară garanţii, dar vrem în acelaşi timp să repornim creditarea pentru a acoperi cheltuielile şi, eventual, să obţinem profit", a declarat Radu Gheţea, prezent la conferinţa "Finanţarea europeană - Consultanţă directă" organizată, ieri, de ziarul BURSA . Domnia sa a mai declarat că se întâlneşte regulat cu autorităţile pentru a găsi soluţii pentru fluidizarea procesului de accesare a fondurilor europene.
"La nivelul Asociaţiei Române a Băncilor, există două priorităţi în acest moment: deblocarea creditării şi accesarea fondurilor europene", a spus Radu Gheţea, subliniind că finanţările pe care băncile le acordă pentru accesarea fondurilor europene sunt similare cu celelalte produse oferite de bănci.
CEC Bank a acordat, până în prezent, aproape 2.300 de credite de co-finanţare pentru accesarea fondurilor europene, marea majoritate în domeniul agriculturii.
"Prin aceste cofinanţări în România au intrat 823 de milioane de lei (circa 200 milioane de euro) sub formă de grant", a declarat Radu Graţian Gheţea.
Cu toate că profitul băncilor a scăzut alarmant de tare în ultimul an, preşedintele CEC Bank spune totuşi că sistemul bancar românesc este solid şi are capacitatea de creditare. "Avem poate singurul sistem bancar care nu a apelat la stat în perioada de criză", ne-a declarat Radu Gheţea. Anul trecut, sistemul bancar local a făcut un profit de 186 milioane de euro, de 6 ori mai mic decât în 2008. În acelaşi timp, acţionarii băncilor comerciale au majorat capitalul cu 285 de milioane de euro pentru a-l ţine în forma iniţială. Astfel, capitalul social al băncilor a fost majorat de la 21,6 miliarde lei, la finalul anului 2009, la 22,6 miliarde lei, la finalul lunii martie 2010.
1. Un nou pericol
(mesaj trimis de Financiarul în data de 28.05.2010, 06:30)
Dupa parerea mea, asumarea rapunderii garantarii de catre fonduri este extrem de riscanta, nici bancile finantatoare nici beneficiarii acestei forme de sprijin nemaifiind interesati sa protejeze agentul economic de starea de insolventa, spre exemplu. Recent, presedintele unuia dintre fonduri vorbea despre sume importante pe care fondul le va plati bancilor finantatoare. Stau si ma intreb, actionarilor acestor fonduri - dintre care, daca nu ma insel, statul ocupa un loc prioritar - chiar le este indiferent ca banii se pot duce pe apa sambetei (chiar daca in numele unui sonor obiectiv: sprijinirea IMM).
Mai cred ca acuzele vehiculate pe piata cum ca bancile au reticiente la garantarea IMM, nu privesc si pe acele societati care beneficiaza de sprijinul fondurilor de garantare. Problema este cum si de ce aceste fonduri (si actionarii lor) isi asuma riscul de a nu mai vedea sumele pe care le vor plati drept garantii.
2. intrebare
(mesaj trimis de radu în data de 28.05.2010, 23:10)
asta cat castiga?