Finalizarea proiectelor întocmite pentru atragerea de fonduri europene este mult mai greoaie faţă de contractarea acestora, potrivit domnului Cristian Nae, director în cadrul CEC Bank. Domnia sa a precizat că volumul sumelor plătite din aceste fonduri este de şapte ori mai mic decât volumul proiectelor contractate. Astfel, proiectele contractate la nivel de ţară acoperă 17% din totalul fondurilor europene puse la dispoziţie, în timp ce proiectele plătite vizează doar 2,5% din acest buget.
Obstacolele care înfrânează procesul de obţinere a acestor tipuri de fonduri sunt garanţiile solicitate, experienţa pe fonduri europene, o structurare clară bancară şi autoritatea de management, a subliniat reprezentantul CECBank. Domnia sa este de părere că beneficiarii ar trebui să-şi selecteze foarte bine firma de consultanţă şi să colaboreze strâns cu aceasta.
CEC Bank oferă clienţilor săi o linie de credit pentru investiţii pe 10 ani, în perioada de implementare beneficiarii plătind doar dobânda aferentă. Instituţia bancară a finanţat peste 2.250 de proiecte întocmite pentru obţinerea de fonduri europene, în prezent având în lucru programe de finanţare în valoare mai mare de 550 milioane lei, a mai precizat domnul Nae, subliniind că toate sucursalele CECBank din ţară vor dispune de specialişti în consultanţă privind obţinerea fondurilor europene.
Printre domeniile de activitate pe care CECBank le creditează se numără modernizarea fermelor agricole, achiziţia echipamentelor din acelaşi domeniu, dezvoltarea serviciilor de proiectare/arhitectură, construcţia de ferme şi silozuri, implementarea sistemelor de îmbunătăţire a managementului calităţii, modernizarea de sere, proiectele pentru sistemele de canalizare - achiziţionarea de utilaje.