ONG-uri şi foşti angajaţi depun plângere împotriva Lafarge, pentru finanţarea ISIS în Siria

Ziarul BURSA #Companii / 16 noiembrie 2016

Producătorul de ciment Lafarge este vizat de plângerea a două ONG-uri şi unor foşti angajaţi, care-l acuză că a finanţat gruparea jihadistă a Statului Islamic cu scopul de a-şi menţine, în plin război, activitatea fabricii din Siria, relatează AFP, citat de News.ro.

Această plângere şi constituirea ca parte civilă vizează să obţină deschiderea unei anchete care să fie încredinţată unor judecători de instrucţie.

Aceştia ar putea să lanseze, astfel, anchete cu privire la posibile aranjamente între filiala siriană a Lafarge şi Statul Islamic în vederea continuării activităţii fabricii de ciment de la Jalabiya, în nordul Siriei, până când organizaţia jihadistă a preluat controlul asupra acesteia, în septembrie 2014.

Ancheta ar putea, de asemenea, să vizeze faptul că membri ai conducerii producătorului de ciment din Franţa ar fi avut cunoştinţă de asemenea acorduri, dar şi pericolul în care i-au pus pe angajaţii de la faţa locului.

Într-o anchetă, în iunie, ziarul Le Monde s-a sprijinit pe mărturii ale unor foşti angajaţi şi corespondenţă internă pentru a descrie aceste "tulburi aranjamente", în timp ce Statul Islamic câştiga teren şi devenea de neoprit în regiune.

Potrivit cotidianului, în acest context "un anumit Ahmad Jaloudi este trimis de Lafarge la Manbij cu scopul de a obţine autorizaţii de la Statul Islamic care să lase să treacă angajaţii prin puncte de control".

Le Monde a difuzat un fragment dintr-o corespondenţă între acest intermediar şi preşedintele-director general al filialei siriene a Lafarge, dar şi un mesaj adresat directorului pentru securitate din cadrul grupului, de la Paris.

Ziarul a evocat, de asemenea, un permis de trecere ştampilat de Statul Islamic, care le permitea camioanelor să circule în vederea aprovizionării fabricii şi care sugerează că se plăteau taxe în acest sens.

Publicaţia a relatat, de asemenea, intervenţia unor intermediari şi negociatori în vederea achiziţionării de către Lafarge de petrol rafinat de către Statul Islamic.

Plângerea - depusă de Sherpa, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care apără victimele unor "crime economice", Centrul European pentru Drepturi Constituţionale şi Drepturile Omului (ECCHR) şi 11 foşti salariaţi - vizează fapte de finanţare a terorismului, complicitate la crime de război şi crime împotriva umanităţii, punerea deliberată în pericol, exploatarea muncii celuilalt şi neglijenţă.

Dincolo de anchetă, Sherpa vrea să denunţe "obsesia unei întreprinderi de a menţine o activitate profitabilă, cu riscul de a fi nevoită să dea socoteală şi să fie scoase la iveală legături cel puţin periculoase cu cei care sunt percepuţi ca cei mai răi inamici ai umanităţii", a declarat preşedintele ONG-ului William Bourdon.

Producătorul de ciment LafargeHolcim, rezultat din fuziunea, la jumătatea lui 2015, a grupului francez cu elveţienii de la Holcim, nu a reacţionat imediat marţi.

El a dat asigurări - în iunie - că va examina toate faptele dezvăluite de le Monde, după ce a subliniat că prioritatea sa absolută a fost securitatea personalului.

În iulie, o misiune parlamentară condusă de Franţa cu privire la mijloacele grupării jihadiste a luat apărarea producătorului de ciment.

Fabrica, cu o capacitate anuală de 2,6 milioane de tone de ciment, reprezenta una dintre investiţiile străine cele mai importante efectuate vreodată în Siria, în afară de sectorul petrolier. La momentul lansării, proiectul era evaluat la 600 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb