Operatorul viitoarei burse regionale de energie va avea o structură deschisă a acţionariatului

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 mai 2007

Operatorul viitoarei burse regionale de energie va avea o structură deschisă a acţionariatului

Crearea unei pieţe regionale spot pentru energie electrică la Bucureşti este un proiect care se va concretiza în perioada următoare, şi pentru care exis­tă un consens politic. Victor Ionescu, directorul general al OPCOM (operatorul pieţei noastre de energie), a declarat ieri, în cadrul unui seminar organizat de IRE, că a fost creat şi cadrul de discuţii pentru stabilirea reglementărilor de pe viitoarea piaţă regională la nivelul sud-estului Europei. Domnia sa a precizat că bursa regională poate opera în conjuncţie cu pieţele locale şi că OPCOM propune o structură deschisă a acţionariatului, în care operatorii de transport din ţările participante să deţină cote egale.

Directorul general al OPCOM a subliniat: "Piaţa regională trebuie să ofere participanţilor un cadru sigur de tranzacţionare prin asumarea rolului de contraparte, un preţ de referinţă în regiune printr-o lichiditate corespunzătoare şi o utilizare optimă a capacităţilor de interconexiune, dar şi trans­parenţă şi tratament nediscriminatoriu. De asemenea, şi resursele de producţie şi transport din regiune trebuie utilizate optim în tranzacţii".

Următorul pas în cadrul proiectului de piaţă regională este ca viitorii participanţi să încheie fiecare o convenţie cu bursa regională (al cărei operator este propus tot OPCOM), privind procedurile de decontare, modalitatea de stabilire a preţurilor, alocarea ca­pacităţilor de interconexiune etc.

Pentru tranzacţiile pe piaţa spot regională, OPCOM propune mai multe modele de licitaţii pentru alocarea drepturilor de interconexiune. Dacă licitaţiile explicite nu garantează fluxul de energie în direcţia corectă, cele implicite conferă participanţilor şi dreptul de utilizare a capacităţilor de interconexiune aferente şi minimizarea costurilor cu trans­portul. A mai fost prezentat şi modelul hibrid de tranzacţionare, care asigură un flux de energie din zonele cu preţ scăzut în cele cu preţ ridicat.

Jean Constantinescu, pre­şedintele IRE, apreciază că modelul implicit al licitaţiilor este o opţiune bună pentru că cine câştigă contractele pe viitoarea bursă va avea, automat, garantat şi dreptul de a utiliza capacităţile de interconexiune. O asemenea soluţie este şi în avantajul consumatorilor, pentru că va creşte siguranţa în alimentare. Domnia sa susţine că ţara noastră dispune de capacităţi puternice de interconexiune, dar statele vecine stau mai slab la acest capitol. Preşedintele IRE a mai spus că, în perioada următoare, vor apărea, în regiune, şi tentative de monopol prin acapararea capacităţilor de transport şi interconexiune de către companiile puternice.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7360
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9205
Gram de aur (XAU)Gram de aur421.5141

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb