Deşi nu este foarte tânără, având peste 80 ani, "Biofarm" arată mai bine ca o tinerică absolventă de liceu, care de abia aşteaptă să iasă pe sticlă, să participe la un concurs de miss şi aşteaptă cu nerăbdare un bărbat bogat care să o facă mireasă sau amantă. Matură dar mai performantă "Biofarm", are ce arăta. Rezultatele la nouă luni arată aceasta. Cifra de afaceri de 59,8 milioane este cu 18,11% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2009, cu toate că pentru promovare a acordat reduceri comerciale de 9,04 milioane lei. Căci altfel, producţia vândută a fost de 64,94 milioane lei, faţă de 47,8 în 2009. Cu toate acestea, la trimestrul trei "Biofarm" are un profit net de 12.624.143 lei. Biofarm reprezintă o perfectă îmbinare între tradiţie şi inovaţie. Astfel în gama sa de produse, care numără 167 tipuri se află atât produse tradiţionale, cu peste 40 ani vechime şi care sunt indispensabile oamenilor şi multe, multe altele, noi şi foarte noi. De fapt, "Biofarm" lansează anual un număr de 8 - 12 produse noi, fie pe baza cercetărilor proprii, fie pe bază de licenţe acordate, compania fiind certificată cu standardul EN ISO 9001-2000 în conformitate cu Ghidul privind Buna Practică de Fabricaţie pentru Medicamente de Uz Uman (GMP) pentru toate liniile de producţie. Acţiunile BIO se tranzacţionează la BVB la categoria I începând din 2005, după zece ani pe piaţa RASDAQ.
Industria medicamentelor a fost în atenţia investitorilor străini şi numai "Antibiotice" a rămas majoritar în posesia statului, celelalte fabrici fiind total privatizate. Şi "Biofarm" se poate denumi total privatizată, deşi AVAS mai păstrează o rămăşiţă de circa 1,5 %. Fiind una dintre cele mai profitabile societăţi din România, Biofarm a intrat în vizorul Societăţilor de Investiţii Financiare care au format un cartel majoritar. SIF 5, SIF 2 şi SIF 1 deţin fiecare peste 15 %, achiziţionând permanent pachete importante. SIF5 Oltenia cred chiar că a ajuns la 20% după tranzacţiile "deal" din ultima săptămână. De la implicarea SIF-urilor în administrarea "Biofarm" derivă şi singura afacere nerentabilă făcută de "Biofarm", anume investiţii de peste 41 milioane lei în piaţa de capital, în decembrie 2008 - ianuarie 2009, atunci când preţul acţiunilor SIF a atins maximele istorice. Scăderea dramatică din decembrie 2008 - ianuarie 2009 a consemnat pierderi importante. Acestea au fost total acoperite din profitul operaţional din 2008 şi 2009, din dividendele încasate de la acţiunile din portofoliu şi din diminuarea parţială a diferenţei dintre preţurile de achiziţie şi preţul la zi al acţiunilor din portofoliu. De fapt, la profitul net înregistrat la sfârşitul anului 2010, care va urma curba normală de creştere faţă de septembrie, se va adăuga şi diferenţa favorabilă din creşterea preţului acţiunilor faţă de 31 decembrie 2009, care se va consemna în bilanţul anual.
"Biofarm" desfăşoară o masivă investiţie în dezvoltare şi extindere, care se va finaliza prin relocarea activităţii în afara oraşului, investiţie amânată cu cap din două motive. Întâi că "Biofarm" a accesat la primirea de fonduri structurale nerambursabile UE, în curs de aprobare, dar şi din cauza efectelor crizei economice naţionale şi mondiale care au condus la scăderea preţurilor în construcţii, efect care se va reflecta în costul final mai redus al investiţiei. Situaţia financiară este excelentă, "Biofarm" dispunând de importante lichidităţi, care se cifrează la 31.919.184 lei, din care 3.933.548 lei echivalent, în valută, în creştere cu aproape 4 milioane faţă de anul precedent, deşi societatea a avut de acoperit investiţii de peste 4 milioane lei. Situaţia financiară ar putea să dea idee acţionarilor să acorde din nou dividende în 2011, după doi ani de secetă, fără ca activitatea să fie afectată.
De mult timp stau şi mă întreb când va apărea un investitor străin de calibru din branşă interesat de "Biofarm"? Căci celelalte exemple anterioare şi-au dovedit eficienţa. "Terapia" Cluj a trecut deja prin trei mâini ajungând în final la un colos precum "Rambaxy", "Sicomedul" a căpătat o nouă strălucire după trecerea la "Zentiva", iar "Biofarmul" probabil va căpăta un nou suflu dacă ar ajunge la una dintre cele mai mari să spunem 10 firme specializate din lume în domeniul medicamentelor. Avantajul unui astfel de scenariu este acela că o firmă de prestigiu vine cu două elemente de succes. O posibilă gamă suplimentară de medicamente şi o nouă piaţă. Întrebarea este ce atitudine vor avea actualii investitori, respectiv SIF-urile, care în prezent controlează total "Biofarmul", deţinând majoritatea atât în CA cât şi în AGA. Având în vedere potenţa SIF-urilor, cred că numai o ofertă imposibil de refuzat ar putea să le determine să dea din mână găina care face ouă de aur. Îmi amintesc faptul că atunci când bursa era în cea mai mare criză, când societatea încheiase anul cu pierderi din cauza investiţiei în acţiuni şi când acţiunile BIO erau sub valoarea nominală, un preşedinte de SIF, care mai este şi administrator la "Biofarm", îmi spunea atunci că are ofertă să vândă acţiunile "Biofarm" la preţul la care le achiziţionase, dar a spus că nu se gândeşte. A spus atunci că numai după ce se va termina noua investiţie ar putea avea în vedere o ieşire, dar numai dacă oferta ar fi într-adevăr de nerefuzat. Deocamdată învestiţia este de abia la început, dar dacă se vor aproba fondurile structurale nerambursabile, acestea ar fi de circa 8 milioane de euro, adică jumătate din valoarea investiţiei. Ar fi foarte buni aceşti bani, dar din fericire "Biofarm" poate suporta şi singură costul integral al investiţiilor. Asta înseamnă că acţiunile BIO sunt de păstrat, nu de vândut.
NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.
1. FARMA PE VAL
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2010, 09:11)
BIO e foarte buna insa ce parere aveti de ATB ?Cat mai sta in zona asta de pret 0,57-0,6?Parca AVAS a scos un studiu ca vrea peste 2lei pe ANTIBIOTICE IASI.