OPINII Acţionarii sacrificaţi în războiul Staicu - Chelu

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 30 martie 2009

Mihai Iordache

Chiar dacă vreodată domnii Dinel Staicu şi Cătălin Chelu s-au avut bine, acum, sunt la cuţite. S-a văzut asta la ultimele adunări generale de la SIF5 Oltenia şi, mai ales, după.

Dinel Staicu sau un om al său a postat pe Internet o casetă din care cel de al doilea a ieşit şifonat. Atât de tare, încât a pierdut şi funcţia de preşedinte la SIF2 Moldova şi funcţia de administrator. Dacă se termina totul aici erau afectaţi numai cei doi. Dar domnul Staicu a continuat războiul, ceea ce afectează acum câteva milioane de acţionari, dintre care cel puţin 200.000 care deţin mai mult decât cuponul pe care l-au subscris.

Câteva zeci, sute sau mii sunt acţionari cu pachete peste 100.000 şi chiar unii care deţin milioane direct, limita legală de deţinere pentru un acţionar fiind de 5.801.657 acţiuni. Sunt însă acţionari care în mod indirect, prin rude sau firme la care sunt acţionari controlează sau deţin mai multe acţiuni. Unul dintre aceştia este domnul Cătălin Chelu. În plus acesta mai are cunoştinţe din Galaţi sau din alte localităţi, cu care poate intra în contact şi poate să concentreze un număr mai mare de voturi. Onor CNVM, a limitat votul acestora prin sintagma "acţionari care acţionează concertat" la numai 1% din voturi. Încadrarea este oarecum forţată, căci un acţionar poate avea aceleaşi interese cu oricare altul şi cu toţi laolaltă, spre binele societăţii în cauză. După părerea mea limitarea votului ar trebui limitată numai în probleme speciale, cum ar fi alegerile, spre exemplu, sau în chestiunea foarte delicată a atribuirii de contracte, a aprobării unor măsuri care ar putea dăuna societăţii, a trecerii pe costuri a unor cheltuieli imputabile etc. Nu ar trebui însă limitat în niciun fel dreptul la vot în ches­tiunea repartizării profitului. Căci, în acest caz, se îngrădeşte flagrant un drept atribut al proprietăţii şi anume dreptul de uzufruct.

Ori propunerea consiliului de administraţie al SIF5 Oltenia de a se repartiza întregul profit net, de peste 93 milioane, este o măsură care prejudiciază grav întreaga masă a acţionarilor. Administratorilor le convine deoarece ei încasează oricum sume foarte mari de la SIF Oltenia, prin aşa zisa participare la profit.

Care este meritul CA pentru dividendele încasate de la BCR, de pes­te 46 milioane, de la BRDn de 27,9 milioane, de la TLV şi de la toate celelalte societăţi din portofoliu nu ştiu. Pe lângă indemnizaţii, prime şi alte asemenea, majoritatea adminis­tratorilor, dacă nu chiar toţi, mai sunt şi membrii în diverse consilii de administraţie ale societăţilor din portofoliu, de la care încasează pe lângă indemnizaţii şi diverse participaţii la realizarea profitului. Ce contribuţie au la acestea se poate vedea din faptul că au obligat societatea Biofarm să investească 40 milioane lei în acţiuni cotate la bursă şi care au scăzut, obligând Biofarm să facă un provizion de 31,4 milioane. Sau au decis cumpărarea de acţiuni la preţ foarte mare pe "Oltenia Leasing" şi apoi au obligat-o să vândă cu 0,4 lei acţiuni care după mai puţin de o săptămână costă la bursă 0,53 lei.

În mod normal şi logic, acţionarii care îşi cunosc interesul vor vota împotriva punctului doi din ordinea de zi. Tare îmi este teamă că nu contează cum se votează, ci cum se numără. Dacă din totalul profitului s-ar repartiza ca dividend între 30% şi 35%, ar rezulta un dividend brut pe acţiune între 0,048 şi 0,056 lei, adică mai mult decât al oricărui alt SIF. Dacă s-ar propune un dividend egal cu cel de la SIF2 Moldova de 0,045 lei sau egal cu cel de la SIF Mintenia şi Banat Crişana de 0,04 lei, atunci procentul din profit alocat dividendelor ar fi între 24,8 % şi 27,9 %. Aceste dividende poate nu ar mulţumi pe deplin pe acţionari, dar ar putea înghiţi găluşca amară.

Să nu dai însă deloc dividende, să te bucuri că ai multe dividende de încasat şi nimic de dat, mi se pare o dovadă de sadism inumană şi impardonabilă. Dacă ar avea o cât de mică dovadă de respect faţă de cei care i-au ales, dar şi faţă de cei care nu i-au votat, administratorii ar trebui să facă o nouă şedinţă şi să propună o altă variantă de repartizare a profitului, care să cuprindă şi o cotă alocată dividendelor.

Fac menţiunea că aceasta nu este o poziţie interesată, întrucât am vândut acţiunile SIF5 Oltenia în semn de protest şi nu intenţionez să mai deţin vreodată, atâta timp cât la conducerea acestuia se află Dinel Staicu, doctor în economie subterană. Demersul meu se datorează calităţii de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale de Protecţie a Investitorilor (ANPI) şi am scris acest articol la cererea îndreptăţită a acţionarilor.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Corect demersul domnului IM. Cu toate acestea trebuie observat faptul ca prin nedistribuirea de dividende nu se ingradeste in nici un fel dreptul de uzufruct al actionarului deoarece dividendele nu sunt incadrate in categoria fructelor civile cum ar fi de exemplu dobanda.

    Pe de alta parte, apreciez ca politica de distribuire a dividendelor este atributul exclusiv al actionarilor care ar trebui sa se pronunte cu privire la cuantumul minim si maxim al acestora. 

    Ar trebui ca administratorilor sa li se impuna sa distribuie tot profitul catre actionari iar exceptia sa fie cazul in care nu distribuie si asta in urma votului exprimat de catre actionari care trebuie sa aprobe in baza propunerilor justificate ale administratorilor eventuale alte destinatii pentru o parte din profit.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb