OPINII Avem nevoie de comparaţie!

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 10 mai 2012

Mihai IORDACHE

Se spune că numai cornuta de sex masculin emasculată ar fi consecventă. Deşi unii vor fi tentaţi să mă considere bou, rămân consecvent ideii mele de prea demult şi de prea multe ori exprimată, că SIF-urile ar trebui conduse, mai exact administrate, de către acţionarii care şi-au băgat banii câştigaţi de ei în acţiuni SIF şi am sperat mereu că o să ajung să apuc ziua aceea. Se pare că acum, după ce pragul de deţinere a ajuns la 5%, acea zi ar putea să vină. Sloganul cum că unii ar dori să pună mâna pe SIF-uri pentru a le devaliza nu prea mai are credibilitate. În acelaşi timp, contestarea tot mai pronunţată de către acţionarii importanţi a conducerii unora dintre SIF-uri a devenit tot mai vocală şi mai pronunţată. Au fost acţionari importanţi, fie persoane fizice, fie persoane juridice sau fonduri mutuale de investiţii care au ameninţat chiar cu acţiuni în răs-pundere a administratorilor şi directorilor unora dintre fonduri.

Cred că a venit în sfârşit vremea să vedem ce se va întâmpla dacă unul sau mai multe SIF-uri ar trece la un altfel de administrare, plecând de la bunul şi unanim acceptatul principiu al administrării şi răspunderii corporative. Anul 2013 este oricum an de alegere a noilor consilii de adminis-trare şi cred că a sosit momentul că vedem ce se va întâmpla dacă unul dintre SIF-uri ar avea un CA format în majoritate din reprezentanţi ai marilor investitori, cei care deţin fiecare între 3-5 % din acţiuni. După părerea mea, rezultatele ar trebui să crească după un an, dar ar trebui să reprezinte un salt spectaculos după 2-3 ani. Asta deoarece nu se pot face restructurări semnificative de portofoliu într-un timp mai scurt. În acest fel, comparând rezultatele (de la ce se porneşte şi unde se ajunge), toate celelalte ar fi în măsură să treacă la măsuri radicale privind administraţia.

Mă aştept şi aştept ca măcar unul dintre SIF-uri să treacă de la actuala structură la susţinerea directă a acţionarilor persoane juridice dependente de SIF-uri (mă refer la societăţile la care SIF-urile sunt acţionare, uneori chiar majoritare).

Dacă în sfârşit va apărea la unul dintre SIF-uri o schimbare importantă, voi aştepta rezultatele şi le voi analiza şi comenta cu cea mai mare atenţie. Pornesc însă de la ideea că niciun investitor nu bagă o grămadă de bani întrun SIF, ca apoi exercitând funcţia de administrator să îşi piardă averea. Dacă aceştia vor reuşi să se îmbogăţească, atunci şi micii acţionari, de la cuponari în sus, vor avea de câştigat.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Taur, domnul Iordache !. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb