OPINII Cât de legală este distribuirea de noi dividende la SIF4 Muntenia?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 16 mai 2012

 Mihai IORDACHE

SAI Muntenia, administratorul SIF4 Muntenia, a convocat o AGEA pentru data de 6/7 iulie 2012 ca să aprobe o nouă tranşă de dividende suplimentare, de 0,122 lei brut pe acţiune, adică un total de 98.458.454,83 lei brut.

Conducerea SAI Muntenia a anunţat că banii vor proveni din dividendele neridicate de către acţionari, preponderent acţionarii aşa-zişi reziduali, deţinători a câte 38 acţiuni, provenite din dividendele cuvenite acestora pentru perioada 1992-1996 (perioada FPP - Fondul Proprietăţii Private) şi dividendele neridicate şi capitalizate în perioada 1997- 2000, dar şi de către unii cuponari.

Analiştii au calculat că peste 30% din dividendele cuvenite anual acţionarilor SIF4 nu se ridică. Cu nişte ani în urmă, procentul depăşea chiar 42%. După ce trec trei ani de la aprobare, dividendele neridicate, prin aprobarea acţionarilor votanţi, se prescriu (de fapt se prescrie dreptul de a fi încasate şi, conform legii, se fac venituri în anul în care această prescriere a fost aprobată). Inclusiv la AGA din aprilie 2012, s-a aprobat trecerea ca venit a dividendelor neridicate până la 31 decembrie 2011 a dividendelor repartizate în 2009. La fel s-a procedat în fiecare an. Care este statutul acestor sume? Ele sunt venituri fără cheltuială, adică profituri, şi pentru că societatea (SIF 4 Muntenia) a plătit impozitul pe dividend, la 31 decembrie 2009. Chiar dacă nu au fost plătite acţionarilor, aceste sume (care în ultimii 3-4 ani au depăşit de fiecare dată 30 milioane lei) reprezintă în fapt profit net, care, la bilanţ, se adaugă profitului realizat din celelalte activităţi, inclusiv dividendele nete încasate de SIF 4 Muntenia, în calitate de acţionar la societăţile din portofoliu. Aceste dividende reprezintă de asemenea profituri nete, în timp ce alte profituri realizate din activitatea de bază, inclusiv veniturile financiare din dobânzi, reprezintă profit brut impozabil. După plata impozitului legal pe profit, rezultă profitul net de repartizat în fiecare an financiar.

Acum se pune o întrebare: Ce statut au avut în bilanţurile anuale sumele provenite din dividendele neîn-casate?

Posibilităţile sunt două mari, şi late. O variantă este că au fost parte a profitului anual aprobat în fiecare an de către acţionari la adunările generale şi au fost repartizate conform votului acţionarilor, adică pentru rezerve legale obligatorii, dividende brute, cote de participare la realizarea profitului plătite reprezentanţilor acţionarilor, investiţii, creşterea mijloacelor circulante sau profit nerepartizat.

A doua posibilitate este ca, la bilanţurile anuale, acele sume să fie înregistrate direct în rezerve şi să nu fi intrat în componenţa profiturilor nete de repartizat în fiecare an. "Tertium non datur", cum ar spune strămoşii noştri latini.

Acum să ne întoarcem la lege. O societate comercială pe acţiuni, cum este şi SIF 4, nu poate repartiza dividende decât o dată pe an, din profitul net curent, sau din profituri nete nerepartizate din anii precedenţi, consemnate ca atare la fiecare AGA anuală. Dacă am fi în SUA, s-ar da dividende trimestrial. Nu se pot repartiza dividende din rezerve constituite şi votate anual. În consecinţă, în conformitate cu legea societăţelor comerciale, în forma ei actuală, sursa indicată nu este legală şi fezabilă.

Revenind la oile noastre, propunerile făcute acţionarilor de către SIF4 Muntenia pare că dovedesc necunoaştere a legii.

Altceva era dacă se propunea acordarea de dividende din profitul nerepartizat din anii anteriori, arătând în mod concret suma şi anul în care a fost aprobată constituirea rezervei de profit nerepartizat. Căci legea prevede într-adevăr că profitul nerepartizat se poate distribui în alţi ani. Cel mai bine ar fi fost ca aceasta să se facă la AGA precedentă, încheiată cu un mare scandal, încă nerezolvat, dacă avem în vedere faptul că hotărârile adoptate au fost contestate în justiţie, iar procesul încă nu a primit primul termen. Un alt dividend s-ar putea vota dacă la primul termen SAI Muntenia cere să se dea dreptate contestatarului, sau contestatarilor, dacă sunt mai mulţi, să convoace apoi o AGA pentru a aproba un nou bilanţ şi o nouă repartizare a profitului şi implicit o nouă valoare a dividendului pentru anul financiar 2011.

Deja unii analişti au caracterizat noul comunicat privind convocarea unei adunări generale ca o favoare propusă acţionarilor pentru împăcare şi eventual pentru a se pune la adăpost de eventuale procese de tragere la răs-pundere penală. Dacă invocăm prevederile bilanţului aprobat, provizionul cumulat de peste 70 milioane lei, pentru acoperirea deprecierii activelor, spune multe despre situaţia precară de la SIF4 Muntenia, urmare a deciziilor legate de investiţii, în special în societăţi nelistate, dar nu numai (în special acolo unde SIF4 are controlul absolut). Despre unele fapte suspecte de corupţie nu vreau să pomenesc. Dacă ele există, este treaba altora să se ocupe. În concluzie, propunerea despre care am făcut vorbire este ori ilegală, ori imorală.

Recunosc, sunt tare curios cum vor evolua şi cum se vor termina lucrurile.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar des-prinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa inteleg ca a disparut "profesionalismul si vasta experienta" a societatii 3B Expert Audit care se ocupa de contabilitatea SIF Muntenia sau ca temerea administratorului SAI Muntenia ca va pierde contractul de administrare este atat de mare incat depaseste granitele legalului si moralului (?!)

    Este explicabil acesta varinta daca evaluam,analizam,ultimele evenimente care au avut loc in AGA,aparitia unor articole deocheate despre tartorul principal Gabriel Filimon care,moral,nu prea ii fac cinste nici lui nici institutiei.

    Conducerea sif 4 ar trebui sa faca o analiza profunda si sa se debaraseze de grupurile de interese mai mari sau mai mici care roiesc in cam toate sociietatile in care sif este actonar majoritar( listate sau nelistate ). Reactia ambigua,neclara,diferita de la o zi la alta dupa AGA,lipsa unui comunicat,replci,la articolul mai mult de cancan,nu prea confortabil, din 07 mai din bursa,cu trimitere la o socitate importanta a SIF dar si la conducere lasa mult de dorit si ridica mari semne de intrebare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb