OPINII Comparaţii semnificative, referitoare la SIF-uri

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 25 iulie 2012

 Mihai IORDACHE

Am pus faţă în faţă rezultatele celor cinci SIF-uri, la diferenţă de o lună, între 31 mai şi 30 iunie 2012.Compararea cifrelor spune multe. Mai mult decât ar spune compararea acestora la o anumită perioadă. Pe mine mă interesează mai puţin dacă au crescut sau au scăzut soldurile diferitelor componente ale activului celor cinci. Cum ar fi disponibilităţi, creanţe, datorii, titluri de stat, obligaţiuni ale administraţiilor locale, depozite, etc. Pe mine, şi probabil pe majoritatea investitorilor, mă interesează în primul rând profitul şi apoi perspectivele. Ce arată compararea profiturilor celor cinci SIF-uri, între ele sau comparativ cu propria evoluţie?

SIF1 Banat Crişana a crescut profitul net de la 95.716.684 lei, la 31 mai, la 96.488.845 lei, adică cu 0,8%. Mai mult ca sigur, creşterea se datorează dobânzilor. Valoarea globală are o explicaţie certă, anume vânzarea restului de acţiuni BCR, urmare a contractului semnat în anul precedent şi cu siguranţă unor dividende sau venituri financiare. În orice caz, nu s-a întâmplat nimic deosebit în luna iunie. Pentru să sunt un iubitor împătimit al cifrelor, arăt că profitul net pe acţiune la 30 iunie este de 0,1758 lei.

La SIF2 Moldova, care are cel mai mare profit, de 128.862.204 lei, cu o creştere faţă de 31 mai de 8,36%, profitul net pe acţiune este până acum de 0,2482 lei. De menţionat că nu a făcut nicio vânzare de acţiuni BCR, acestea fiind vândute sau schimbate integral în anul trecut.

SIF3 Transilvania are, de asemenea, o situaţie foarte bună la şase luni. Profitul net este de 112.735.747 lei, în creştere cu 7,47 % faţă de luna mai şi reprezintă 0,1032 lei pe acţiune, tot fără aport BCR.

La SIF4 Muntenia situaţia este alarmantă, după părerea mea. Faţă de luna mai, profitul net a scăzut inexplicabil, cu aproape 9,93 milioane lei, adică cu peste 16%. Profitul rămas de 51.929.338 lei, se datorează vânzării acţiunilor BCR rămase de încasat din contractul de anul trecut. Profitul net pe acţiune este acum de 0,0643 lei.

SIF5 Oltenia are un profit la şase luni de 54.206.991 lei, aproape la fel ca cel de la luna mai. Eventualele venituri încasate din dividende, dobânzi sau profituri din tranzacţii s-au dus pe cheltuielile de funcţionare şi personal. Profitul net pe acţiune la şase luni este modest, de 0,0934 lei. Este de menţionat că SIF5 Oltenia nu a înstrăinat nicio acţiune BCR nici anul trecut, nici în acest an, mai mult, a subscris încă peste 337 milioane acţiuni la valoarea nominală, de 0,1 lei pe acţiune.

Conform contractului colectiv semnat între Erste Bank şi cele cinci SIF-uri, prima este obligată să cumpere de la SIF-uri toate acţiunile la preţ egal între SIF-uri. Ca urmare, o parte din acţiunile deţinute înainte de AGA din 2009, au fost schimbate contra acţiuni Erste la paritatea de 1/127, altă parte au fost vândute cu 1,045 lei pe acţiune, iar acţiunile rezultate din majorările de capital din 2009 şi 2010, au fost vândute la 0,5 lei pe acţiune. În aceste condiţii, SIF5 poate oricând să semneze contractul cu Erste, rămânând de negociat numai preţul celor peste 337 milioane acţiuni subscrise în 2.011.

Aşa cum au observat mai mulţi analişti, SIF-urile au intrat în zodia dividendelor semnificative. Acţionarii, cu mici excepţii, nu mai vor să lase deciziile importante pentru ei şi pentru fond numai la mâna adminis-tratorilor. Ba chiar la SIF4 Muntenia s-a produs o revoluţie, vechiul comitet de reprezentanţi ai acţionarilor fiind schimbat în proporţie de 10 din 11 şi s-ar putea să avem de a face chiar cu o schimbare de statut, în sensul în care, fie se alege un alt administrator în locul SAI Muntenia, fie se trece la autoadministrare. Mai mult, anul viitor sunt alegeri la toate SIF-urile pentru consilii de administrare şi oricând pot fi surprize. Cei mai de încredere administratori vor fi cei care au manifestat cea mai mare deschidere, dar vor conta mult şi cele mai bune rezultate. Deocamdată, la acest capitol, cel mai bine stă SIF2 Moldova.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb