Deşi mai este foarte mult timp până la data bilanţului, SIF Moldova a emis convocatorul pentru adunările generale ale acţionarilor. Dacă AGOA nu are surprize în afara celei privind valoarea dividendului propus a se acorda acţionarilor, de 9 bani, faţă de 6 bani în anul precedent, în condiţiile în care valoarea profitului net realizat în 2010 este practic egală cu cea din 2009, AGEA ne oferă o surpriză de proporţii. Pe lângă modificări de natură practică şi alinierea, de multă vreme necesară, la condiţiile de cvorum pentru validitatea adunărilor generale, la prevederile din Legea 31/1990 modificată la zi, noul statut ce se propune acţionarilor vrea să facă o adevărată revoluţie în problematica SIF-urilor. Practic, noul statut, în cazul în care va fi aprobat, elimină orice limită de deţinere şi orice restricţie referitoare la dreptul de vot al acţionarilor, pe principiul: o acţiune - un vot. De asemenea, propune eliminarea res-tricţiilor privitoare la administratori şi în plus, posibilitatea listării acţiunilor SIF Moldova şi pe alte pieţe reglementate, din UE sau din afara acesteia.
Problema care se pune este cum se vor putea aproba aceste modificări la statut, în condiţiile în care trebuie asigurată o prezenţă de minim 50% plus un vot şi majoritatea voturilor favorabile la a doua convocare, dacă acţiunile acţionarilor care se prezumă că acţionează concertat vor fi limitate la 1%? Căci este de la sine înţeles că tocmai aceştia au cel mai mare interes ca modificările să devină efective. Să ne amintim că tocmai cei cărora le-a fost anulat sau restrâns dreptul de vot au fost, sunt şi vor fi cei care contestă în justiţie, deocamdată fără succes, hotărârile luate fără voturile lor. Pentru a fi cu adevărat adoptate modificările, va trebui un efort teribil pentru asigurarea numărului de voturi favorabile. Şi în plus poate, un ochi ceva mai închis la stabilirea limitărilor de vot concertat. Statutul nou ascunde însă şi nişte capcane care practic îl fac inaplicabil, cel puţin în problema limitei de deţinere şi a dreptului de vot. Este vorba despre inserarea de nenumărate ori a prevederii conform căreia statutul va respecta orice prevedere legală sau dispoziţie a reglementatorului, în speţă CNVM, contrară statutului. Cu alte cuvinte, dacă Parlamentul nu modifică legea pragului, acum, de 1%, iar CNVM nu renunţă la concertarea votului, acţionarii au votat degeaba.
Totuşi, votate sau nu, aceste propuneri de modificare a statutului arată ceva. Arată faptul, de multe ori incriminat, că administratorii SIF-urilor se tem de modificarea pragului, iar CA al SIF Moldova nu se aliniază la această opinie. Temerea sau opoziţia a fost de mulţi şi de multe ori exprimată făţiş, alte ori subînţeleasă, din declaraţii.
Am fost împotriva modificării statutelor SIF, faţă de legea de înfiinţare, care prevedea limita de 5% pentru deţinere şi limita minimă de 100 acţionari pentru funcţionarea SIF-urilor. Printr-un vot manipulat fraudulos, pe care l-am explicat de mai multe ori, foştii administratori ai fostelor FPP au eludat legea şi au impus o limită de 0,1 % care le-a asigurat multe mandate supravieţuirea. Când Parlamentul a votat ridicarea pragului la 1%, împreună cu CNVM au inventat votul concertat, punând astfel zăbală unor acţionari care s-au obrăznicit, gen Cătălin Chelu sau Dinel Staicu, cei care pentru o vreme, mai scurtă sau mai lungă, chiar au ajuns să controleze unele SIF-uri. De aceea cred şi sper că, prin lege, dacă altfel nu se poate, să se permită investitorilor de portofoliu, gen fonduri de investiţii sau fonduri de pensii să poată face investiţii cu adevărat importante în SIF-uri. Cu acţionari de calibru şi administratori pe măsură SIF-urile pot şi progresa şi cu adevărat pot fi atractive şi pe alte pieţe. Altfel este un fel de ,,vrabia mălai visează"".
În actualele condiţii, consiliul de administraţie de la SIF Moldova doar visează. Ce-i drept, visează frumos, iar dacă Parlamentul va lua într-un final în discuţie şi va aproba proiectul de majorare a pragului la 5% , proiect care zace de câţiva ani la Camera Deputaţilor, măcar SIF 2 Moldova va fi pregătit.
NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar des-prinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întrea-ga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.