OPINII Fabrica de medalii a reintrat în producţie

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Editorial / 29 octombrie 2010

Fabrica de medalii a reintrat în producţie
  • document ataşat Medalii obţinute de gimnatica autohtonă la ultimele 9 olimpiade
    apasă aici pentru a descărca.

    Medaliile obţinute de gimnas-tele noastre la recent încheiatul Campionat Mondial demonstrează că tradiţia nu a murit în ceea ce priveşte sportul care ne-a oferit cele mai mari satisfacţii în ultimele 4 decenii.

    Sutele de medalii aduse de acest sport au reprezentat un motiv de mândrie pentru conaţionalii Nadiei Comăneci, Laviniei Miloşovici, Andreei Răducan sau Cătălinei Ponor. Lucrurile au mers la fel de bine în comunism dar şi 14 ani după aceea. În ţara noastră s-au schimbat regimuri politice şi preşedinţi, au căzut guverne, au venit inundaţii şi secete, doar gimnastica a rămas mereu în top. Filmul s-a rupt definitiv după JO de la Atena din 2004, de altfel în ultimii nouă ani ţara noastră nu a mai obţinut nicio medalie de aur la Campionatele Mondiale, iar la Olimpiada de la Beijing evoluţia a fost mult sub aşteptări.

    Ana Porgras a adus prima medalie la CM de la Rotterdam, cea de aur, în finală la bârnă. Întoarcerea cuplului de antrenori Bellu - Bitang marchea-ză revenirea gimnasticii autohtone în lupta pentru supremaţia în acest sport. Acesta a fost doar primul pas, obiectivul principal fiind constituit de Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, la această competiţie toate speranţele urmând să fie legate de gimnastica feminină.

    Povestea a început cu Nadia şi Bela Karoly

    Primele mari performanţe ale gimnasticii româneşti sunt strâns legate de Nadia Comăneci şi de antrenorul acesteia, Bela Karoly. Acesta împreună cu soţia sa Martha au preluat lotul naţional în 1975, înaintea Campionatelor Europene, dând lovitura un an mai târziu la Jocurile Olimpice de la Montreal când Nadia a uimit lumea cu prima notă de 10 din istoria gimnasticii. La mai bine de 20 de ani de când a abandonat activitatea competiţională, Nadia Comăneci continuă să fie cea mai cunoscută sportivă de la noi. Din acel moment ţara noastră a fost percepută ca o forţă a gimnasticii feminine dominând această ramură sportivă timp de 30 de ani. Plecarea lui Karoly, care în foarte scurt timp a preluat lotul olimpic de gimnastică al SUA, a reprezentat un moment de cum-pănă pentru gimnastica autohtonă dar lucrurile au fost rezolvate rapid, în scenă intrând Octavian Bellu.

    Octavian Bellu, antrenorul cu 280 de medalii la JO, CM şi CE

    În 1981, în locul lui Karoly a fost instalat Adrian Goreac, antrenor coordonator, care a colaborat cu Octavian Bellu până în 1990 când acesta din urmă a preluat frâiele lotului olimpic feminin de gimnastică.

    În cei 25 de ani de antrenorat, Bellu a adus ţării noastre nu mai puţin de 280 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene, din care 109 de aur, 81 de argint şi 88 de bronz.

    Scandalurile au apărut însă şi la lotul naţional de gimnastică, mai multe sportive plângându-se de relele tratamente la care erau supuse de antrenori. În 1969 a fost înfiinţat centrul olimpic de la Oneşti, de unde a apărut Nadia, în 1976 acest centru fiind mutat la Deva. Era evident pentru toată lumea că acele fetiţe senzaţionale care zburau pe bârnă şi încântau la sol şi paralele nu prea au parte de copilărie, totul fiind sacrificat pentru sport.

    Nadia reprezenta modelul atât pentru copii cât şi pentru părinţii care îşi duceau fetiţele de la 5-6 ani la gimnastică. Normal, foarte puţine ajungeau la vârf, cele mai multe pierzându-se pe drum. Până în 1990, nimeni nu s-ar fi gândit să mişte în front şi să vorbească despre tratamentele la care erau supuse sportivele. Din 2000, acuzele lansate de diverse gimnaste la adresa antrenorilor de la lot au devenit tot mai frecvente. Cu această ocazie opinia publică a aflat că gimnastele sufereau adesea de foame pentru a nu lua în greutate, că la Deva programul era unul de cazarmă, pigmentat chiar şi cu unele corecţii fizice, şi chiar că o parte din premiile încasate la concursuri erau dijmuite de antrenori. Acuzele nu au fost probate, dar astfel s-a produs ruptura, iar Bellu şi Bitang s-au retras pentru 4 ani, în locul lor fiind instalat antrenor coordonator Nicolae Forminte. Rezultatele au fost cu mult sub aşteptări şi, tocmai de aceea, în acest an s-a decis revenirea la "cuplul de aur", exact de pe 1 iunie.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. medaliile nu tin de foame, renta viagera trebuie sa ramana!

      medaliile nu tin de foame, renta viagera trebuie sa ramana!

    CITEŞTE ŞI

    Citeşte toate articolele din Editorial

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb